Türkiye'deki bir mağara girişinin neredeyse 1000 metre altında hastalanan 40 yaşındaki deneyimli Amerikalı mağaracı ve araştırmacı Mark Dickey, üç günden fazla süren bir operasyon sonucu kurtarıldıktan sonra iyileşti. Türk yetkililer Cuma günü dört gün olduğunu doğruladı.
AVRUPA'DAN TÜRKİYE'YE AKIN ETTİLER
Türkiye'nin güneyindeki Toros Dağları'ndaki Morca mağarasında bir avuç insanla birlikte çıktığı keşif gezisinde aniden mide kanaması geçiren Dickey'i kurtarmak için Avrupa'nın dört bir yanından kurtarma ekipleri mağaraya akın etti.
"DOKTORLARIMIZ BAŞARILI OLDU"
Türkiye afet yardım kuruluşundan bölge yetkilisi Cenk Yıldız, IHA haber ajansına "Gönderdiğimiz doktorlar onu tedavi etmede çok başarılı oldu. Artık onu tahliye edebilecek durumdayız." dedi.
"ZOR BİR AMELİYAT"
Yıldız, "Bu zor bir ameliyat. Sağlıklı bir kişinin çıkması 16 saat sürer. Bu ameliyat en az 3-4 gün sürecek. Önceliğimiz sağlık. Amacımız kimse tehlikeye girmeden bu operasyonu tamamlamaktır." ifadelerini kullandı.
TIBBİ SORUNA NEYİN SEBEP OLDUĞU BELLİ DEĞİL
Yerel yetkililer ABC News'e yerel bir kurtarma ekibinin operasyonu devraldığını ve Pazartesi günü bir basın toplantısı düzenleyeceğini doğruladı. Dickey'in de bağlı olduğu New Jersey merkezli mağara kurtarma grubu, Dickey'nin kanadığını ve midesinden sıvı kaybettiğini ancak artık kusmayı bıraktığını ve günlerdir ilk kez yemek yediğini söyledi. Tıbbi soruna neyin sebep olduğu belli değildi.
MAĞARA ÇOK SOĞUK
Doktorların mağarayı sedyeyle mi terk etmesi gerekeceğine yoksa kendi gücüyle mi ayrılacağına karar vermesi bekleniyordu. New Jersey İlk Müdahale Ekibi, kurtarmanın çok sayıda ekip gerektireceğini ve oldukça soğuk olan mağarada sürekli tıbbi bakım gerektireceğini söyledi.
KAYALARIN DÜŞME TEHLİKESİ VAR
Macar Mağara Kurtarma Servisi ve diğer yetkililere göre mağara, geçitlerin genişletilmesi ve kayaların düşme tehlikesinin ele alınması da dahil olmak üzere Dickey'nin güvenli bir şekilde çıkarılması için hazırlanıyordu.
KURTARMA OPERASYONUNA 170'DEN FAZLA KİŞİ KATILIYOR
Kurtarma operasyonuna doktorlar, sağlık görevlileri ve deneyimli mağaracıların da aralarında bulunduğu 170'den fazla kişi katılıyor.