Türkiye'den 3 firma virüs takip sistemi geliştirildi

Korona virüs salgınını dijital yolla takip etmek mümkün. Cep telefonlarının konum bilgilerini ve bluetooth teknolojisini kullanarak geliştirilen yazılımlar, virüslü kişinin temas ettiği kişileri tespit etmekte kullanılabiliyor.

Türkiye'den 3 firma virüs takip sistemi geliştirildi

Türkiye'de de 3 firma virüs takip sistemi geliştirildi. Tanı konulan kişinin 14 gün önce kimlerle temas ettiği belirlenebiliyor.

Korona virüsle mücadelede yeni aşamaya geçildi. Salgını kontrol altında tutmanın teknolojik yollarını bulabilmek için Çin, Singapur ve Güney Koreli yazılımcılar cep telefonu konum bilgilerini kullanmaya başlamıştı. Türkiye'den de üç yazılım firması, benzer yolla virüs takip sistemi geliştirildi.

 Sistem, ODTÜ Teknokentte 3 firmanın işbirliğiyle geliştirildi.

Cep telefonu konum bilgisi ve bluetooth teknolojilerinden yararlanan sistem, virüs tanısı konulan kişinin son 14 günde 4 metreden fazla yaklaştığı tüm kişilerin, cep telefonları arasındaki ağ ile tespit edilebilmesini sağlıyor. Uygulmayı kullananlar birbiriyle temasa girdiğinde sinyaller kesişiyor. Tanı konulan kullanıcıya, geriye dönük 14 günlük tarama yapılıyor. O taramada teması tespit edilen kişilerin cep telefonuna bildirim gönderiliyor. Bir sağlık kuruluşuna başvurması isteniyor.

 Böylece sadece tanı konulan kişinin temas kurduğu kişiler değil, ikinci ve üçüncü halkadaki kişilere de kolaylıkla ulaşılıyor. Sistem kamu, mahalle ya da sokak bazlı süreç yönetimi imkanını sağlıyor. Sistemde, sağlık çalışanı ve vatandaşlar için iki farklı yetkilendirme bulunuyor.

3 firma tarafından geliştirilen sistem için Sağlık Bakanlığı ile temasa geçildi. Bakanlığa yapılan sunumun ardından görüşmelerin sürdüğü öğrenildi.