Bu yıl 7. Yapılan Türk Halkının AB’ye Bakışı Araştırmasının saha çalışması 02-14 Kasım 2018 tarihleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Kayseri, Artvin, Bursa ve Antalya kentlerinde gerçekleştirilmiştir. Cati metoduna göre telefon ile yapılan araştırma çerçevesinde, 1186 kişiye sorular sorulmuştur. 18 ve 65 yaş arasında olan bu kişilerde yüzde 54 oranında erkek, yüzde 46 oranında kadın cevaplandırmıştır.
Özellikle Angela Merkel’in uzun zamandır Türkiye’nin tam üyeliğinin dışında ilişkilerin kesilmesi veya en azından dondurulmasına yönelik istekleri Almanya’yı, Türkiye’nin önünü kesen ülkeler açısından birinci sıraya getiriyor. Yüzde 38,2’lik bir oranlık Türk kitlesi Almanya’nın karşıt görüşünü görüyor. Fransa’da 21,1’lik bir suçlama var. Fransa’da Macron’un son aylardaki politikası Türkiye’ye yönelik Angela Merkel ile ters düşmesi, Fransaya olan tepkiyi azalmış durumda. Güney Kıbrıs ve Yunanistan birbirlerine yakın bir oranda Türkiye’in önünü kesen ülkeler olarak görülürken, Avusturya’nın dönem başkanı olarak öne çıktığını ve 18,2’lik bir oranla Türkiye’nin tam üyeliğinin önleyecek ülkeler arasında yer aldığını görüyoruz.
Türkiye’nin AB’ye ekonomik olarak ihtiyacı olanların oranı 64,4 bu oldukça yüksek bir oran. İhtiyacı olmaz diyenler neredeyse 4’te 1’lik kitleyi oluşturduğunu görebiliyoruz.
AB’ye tam üye olmanın Türkiye’ye yapılacağı katkılar çerçevesinde ilk sırada serbest dolaşım hakkı geliyor. 5’te 1’lik bir kitle serbest dolaşımı öne çıkarıyor. Türk halkı hala AB’de serbest dolaşım hakkının verilmesini istiyor. Hiçbir katkısı olmayanların oranı neredeyse yarı yarıya. Son yıllarda AB bütçesinden yararlanma oranı yüzde 24,4 düzeyinde bulunuyor. Avrupa Parlamentosuna katılmak oranı ise yüzde 5,1’lere düşmüş bulunuyor.
Yapılan araştırma sonucunda Türk Halkının 3’te 1’e yakını hala Avrupa Birliğine üye olacağına inanıyor.Bu oran 2011 yılında yapılan araştırmada yüzde 46’ıydı. 2018 yılındaki gelişmeler, Merkel’in AB ve Türkiye’ye yönelik açıklamaları inancı biraz azaltmış bulunuyor. Buna rağmen Türk halkının neredeyse yarısından fazlası AB’ye üye olacağına inanmıyor.
Türkiye’nin AB’ye ekonomik olarak ihtiyacı olanların oranı 64,4 bu oldukça yüksek bir oran. İhtiyacı olmaz diyenler neredeyse 4’te 1’lik kitleyi oluşturduğunu görebiliyoruz.
AB’ye ne açıdan katkı sağlayabiliriz? Dendiği zaman nüfus ve ekonomi hemen hemen aynı düzeyde ilerlerken savunma büyük bir farkla öne çıkıyor. Genç bir nüfus olduğundan hareket ediliyor. Savunmada da NATO içinde ikinci büyük ülke olmamız bunda etkili oluyor.
Türkiye’nin üyeliğine sıcak bakan ülkeler arasında Akdeniz ülkeleri ilk planda öne çıkıyor. İspanya, İtalya, Yunanistan, Hırvatistan gibi ülkelerden Türk halkının beklentisi yüksek. En az sıcak bakanlar arasında da Almanya gibi Orta Avrupa ülkeleri ve Batı Avrupa Ülkeleri tanımlanıyor. Onlarda da yüzde 7’ye yakın bir oran var.