Türkiye'nin ciğerlerine milli 'Nefes'... Bu ay içerisinde teslim edilecek

TUSAŞ tarafından, yerli ve milli imkanlarla geliştirilerek Orman Genel Müdürlüğü'ne (OGM) teslim edilen ve 'Nefes' adı verilen T-70 yangın söndürme helikopterinin 2'ncisinin yapımı da tamamlandı.

Türkiye'nin ciğerlerine milli 'Nefes'... Bu ay içerisinde teslim edilecek

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ), 2016 yılında başlattığı proje kapsamında, Sikorsky S-70 helikopteri baz alarak yerli ve milli imkanlarla T-70 helikopterini geliştirdi.

Genel maksat helikopteri sınıfında olan T-70'ler bugüne kadar; Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı'na teslim edildi.

Yangınlarla mücadele için geliştirilen ilk T-70, 30 Aralık 2022 tarihinde OGM'ye teslim edildi ve ilk helikoptere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 'Nefes' ismi verildi.

Türkiye'nin ciğerlerine milli 'Nefes'... Bu ay içerisinde teslim edilecek - Resim : 1

Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen 2'nci T-70'in üretimi de tamamlandı. Helikopterin haziran ayı içinde OGM'ye teslim edileceği ve bu yangın sezonunda kullanılacağı belirtildi.

T-70'in başmühendisi Dr. Duygu Barın, “Helikopterin tamamen yerli imkanlarla geliştirildiğini belirterek, "Bu helikopter aslında Sikorsky tarafından geliştirilen S-70 helikopterini baz alarak oluşturuldu ve yurt içinde lisans altında üretiliyor. Helikopteri özgün ürünlerle millileştirdik” ifadelerini kullandı.

Barın açıklamasının devamında, “Helikopterin nihai montaj, uçuş hattı, üretim doğrulama faaliyetleri, mühendislik testleri, kalifikasyon testleri ve kabul testleri TUSAŞ tarafından gerçekleştirilmekte. T70; yangınla mücadele, arama-kurtarma görevlerinde ve taşıma faaliyetlerinde görev yapmaktadır" diye konuştu.

 Türkiye'nin ciğerlerine milli 'Nefes'... Bu ay içerisinde teslim edilecek - Resim : 2

T-70'lerin ortaya çıkmasında büyük çaba sarf edildiğini belirten Barın, ekip arkadaşlarına da teşekkür ederek, "Gerçekten çok büyük bir özveriyle çalıştık, gece gündüz demedik. Gerektiğinde evimize gitmedik, ailelerimizi görmedik ve helikopter teslimatlarını gerçekleştirdik. Deprem bölgesinde de bu helikopterler kullandı.