Türkiye'nin 'Demir Kubbe'si : Gök Kubbe! Türkiye'nin yurt sathını saracak!
ASELSAN Genel Müdürü Mehmet Akyol, “Gök Kubbe” adı altında toplanan hava savunma sistemini anlattı. Akyol, “Hava savunma döngüsünde radarlar, komuta kontrol sistemleri, haberleşme sistemleri, atıcı platformlar gibi birçok büyük sistem birlikte çalışıyor” dedi.
Aselsan Genel Müdürü Ahmet Akyol, Türkiye’nin “Gök Kubbe” hava savunma sistemini İsrail’in Demir Kubbesi ile karşılaştıran yorumlar üzerine “Demir Kubbe’den eksiği yok. Hedef yurt sathına yaymak” dedi. Savunma sanayii üretiminde “Yapmak kadar satmayı da öğrenmeliyiz” diyen Akyol, ihracatı şahlandıracak o kalemleri sıraladı.
ÇOK ALÇAK İRTİFADAN EN UZAK MENZİLİ KADAR KORUMA
Çok alçak irtifadan en uzak menziline kadar “Gök Kubbe” adı altında toplanan hava savunma sistemini anlatan Akyol, “Hava savunma döngüsünde radarlar, komuta kontrol sistemleri, haberleşme sistemleri, atıcı platformlar gibi birçok büyük sistem birlikte çalışır. Aselsan’ın her bir alan için özelleşmiş sistemleri bulunuyor” dedi.
Türkiye’nin hava savunma sistemi projesini, İsrail’in Demir Kubbesi ile kıyaslayan soru üzerine Akyol, “Demir Kubbe’yi bizden daha öne çıkaran, ‘Bizim şurada eksik olduğumuz bir şey var’ diyeceğimiz özel bir konu söyleyemeyeceğim. Biraz o coğrafyanın durumu gereği, oradaki faaliyetler çok ön plana çıktı. Bunu Türkiye’nin bütün sathına yaymak, biraz daha genişletmek ve önümüzdeki dönem kurulumlarını tamamlamak bizim için bir hedef ama ciddi bir yetkinliği kazandığımızı söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.
Sistemin Genel Özellikleri
- Hava savunma planlama ve koordinasyon
- Komuta kontrol kapsamında bilgilerin yönetimi ve dağıtımı
- Birleştirilmiş hava resmi üretimi
- Çoklu angajman ve ardışık ateşleme
- Manuel/yarı otomatik/otomatik angajman
- Dost Düşman Tanıma (IFF)
- Tehdit değerlendirme ve silah tahsis
- Otomatik teşhis yönetimi
- Çoklu-hedef çoklu-radar füzyonu
- Füzeler ile çift yönlü iletişim
- Telli/telsiz haberleşme
- Dik/eğik atış
- Zorlu şartlarda görev yapabilme
- HvBS ile arayüz, Radnet bağlantı
- Taktik veri linkleri (Link-16, JREAP-C) ileüst komuta bağlantı
- Gömülü simülasyon
- Her biri 6 adet füze atabilen 8 adet FFS ile görev yapabilme
HASSAS ÜRETİM
Bu alanın gelişmesi için, bu yıl ilk kez Teknofest’te hava savunma sistemi projelerinin de yarışma ayağına dahil edildiğini belirten Akyol, hassas üretimin geliştirilmesi ihtiyacına da dikkati çekti.
Akyol, mühendislik kapasitesindeki ihtiyaca yönelik soru üzerine ise “Sahaya çok ürün vermiş bir firmayız. Bir üs bölgesinde belki 20 tip Aselsan ürünü görüyorum. Mühendislerimiz sahaya gitmediğinde anlamsız projeler olduğunu görüyorum. Üretimde kaliteli ve büyümeyi destekleyecek çalışmalar önemli bir eksiklik. Zorluk seviyesi yüksek üretimde, yeteri kadar üretici bulamıyoruz. 3 bin 400 tedarikçimiz var; adetin artmasındansa zorluk seviyesi yüksek üretimi artırmak ya da kaliteyi yükseltmek daha önemli. Mekanik üretimde belki 50 üretici var ama hassas mekanikte 2-3 üretici var” dedi.
4 YILLIK SİPARİŞ TAMAM
Başarılı ürünleri yapmak kadar satmayı da öğrenmek gerektiğine vurgu yapan Akyol, şunları söyledi:
“Türkiye’nin kilogram başına ihracat miktarı 1.4 dolar; savunma sanayi için bu 58-60 dolar civarında. Aselsan’da ise 2 bin dolar civarında. Teknolojinin en nitelikli tarafıyla uğraşıyoruz. Bunu seri üretimini de başlattığımız ürünlere devirdiğimizde; arayıcı başlıklar 12 bin dolar/kilogramlarda, yeni başladığımız İHA kameralarımız 20 bin dolarlarda, burun radarında 30 bin dolarda, arayıcı başlıkların ve kameraların radarların dedektörlerinde de 50 bin dolarlarda... Hep hayal ettiğimiz yüksek katma değer üreten Türkiye’nin somut örneği. 2030 sonunda Defence Top 100’de ilk 30’a girmek istiyoruz. Şu an 4 yıl bizi götürecek siparişimiz var.”