El nino hava olayları ve küresel ısınmanın etkisiyle birlikte bu yıl dünya genelinde çok sıcak bir yaz geçeceği artık kesinleşmiş oldu. Ancak sıcaklığın hangi ülkelerde ve kaç derece olduğu hala merak edilmeye devam ediliyor. Bu nedenle uzmanların konu hakkındaki açıklamalarına daha fazla ilgi gösteriliyor.
11 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Hindistan'ın bazı bölgelerinde Nisan ortasında sıcaklıklar 44 santigrat derecenin üzerine çıktı ve Mumbai yakınlarında tek bir günde sıcak çarpmasına atfedilen en az 11 kişi öldü.
Bangladeş'te Dakka, neredeyse 60 yılın en sıcak gününü yaşadı.
World Weather Attribution (WWA) grubu tarafından yapılan araştırmaya göre, Tayland'daki Tak şehri şimdiye kadarki en yüksek sıcaklığı 45,4 santigrat derece olarak görürken, Laos'taki Sainyabuli eyaleti tüm zamanların ulusal sıcaklık rekoru olan 42,9 santigrat dereceye ulaştı.
Tayland'da iki ölüm bildirildi, ancak aşırı sıcaklar yaygın hastane yatışlarına neden olduğundan, yoksullar ve savunmasız kişiler en kötü şekilde etkilendiğinden, gerçek ölü sayısı muhtemelen daha yüksekti.
Uluslararası iklim bilimcileri tarafından yapılan yeni çalışma, ortalama maksimum sıcaklığa ve nemi içeren maksimum ısı indeksine baktı.
WWA yaptığı açıklamada, "Her iki bölgede de araştırmacılar, iklim değişikliğinin nemli sıcak hava dalgasını en az 30 kat daha olası hale getirdiğini ve sıcaklıkların iklim değişikliği olmadan olacağından en az 2 santigrat derece daha yüksek olduğunu buldular" dedi.
4 ÜLKEYE UYARI GELDİ
Yeni bir araştırmaya göre, iklim değişikliği geçen ay Bangladeş, Hindistan, Laos ve Tayland'da rekor kıran ölümcül sıcak hava dalgalarını en az 30 kat daha olası hale getirdi.