İklim değişikliği sebebiyle mevsimler de insanları şaşırtmaya başladı. Kurak geçen kışın ardından Türkiye'de bahar aylarının kar ve dolu yağışlı geçmesi, bazı tarım ürünlerini olumsuz etkiledi. Hava şartlarından etkilenen tarım ürünlerinin miktarı azalınca fiyatı da artış gösteriyor. Ülkemizde yaşanan bu olaylarla birlikte dünyada iklim değişikliğinin etkilerini yaşıyor. ABD'de yaşanan kuraklık sebebiyle milyarlarca dolarlık tarım ürünü ne yazık ki tüketilemez hale geldi. Amerika'nın Batısının çoğunu kaplayan mega kuraklık, Kaliforniya ve Arizona gibi eyaletlerin Colorado Nehri'nden aldığı su miktarını zorunlu olarak azalttı. Durum böyle olunca ABD'de de sebze meyve fiyatlarında ciddi bir artış yaşandığı bildirildi.
TARIM İÇİN SU BULAMIYORLAR
Bu, domatesleri asmada solmaya ve marulları buruşmaya bıraktı. Eyalet Gıda ve Tarım Kurulu başkanı Don Cameron, Times of San Diego'ya “Normalde yetiştirdiğimiz her şeyi yetiştirmek için yeterli su yok” dedi. Eyalette kayıtlı tarihin en kurak Ocak ve Şubat aylarının ardından 2022'de önemli ölçüde azalan kar paketi sayesinde, California'daki Central Valley de her zamanki meyve ve sebze üretimini üretmekte zorlandı.
VİRÜS MAHSULLERİ ETKİLEDİ
Salinas Vadisi'ndeki marul üretimi, bitkiden bitkiye yayılan ve tüm seraları yok edebilen impatiens nekrotik leke virüsü salgını sayesinde, durumu daha da kötüleştiren ve tüketiciler için daha pahalı hale getiren daha da düştü. California Riverside Üniversitesi'nden bir tarım ekonomisti olan Bruce Babcock, NBC Bay Area'ya “Ekim ayında, ülkenin marulunun çoğu Salinas Vadisi'nden geliyor ve virüs mahsullerini etkilediği için çok düşük üretim yapıyorlar. Bir kasa marul şu anda 75 dolardır ve geçen Ocak ayında 25 dolardı, yani toptan satış seviyesindeki fiyatların neredeyse üç katı."
HÜKÜMET HAREKET GEÇMELİ
Ancak Kaliforniya'daki uzun vadeli iklim değişikliği eğilimi, eyalet hükümetinin harekete geçmesine neden oluyor. Ağustos ayında California Valisi Gavin Newsom, eyaletin su arzını artırmayı ve daha sıcak, daha kuru bir geleceğe uyum sağlamayı amaçlayan 8 milyar dolarlık bir plan duyurdu. Valilik ofisi tarafından yayınlanan bir politika taslağı, "Kaliforniya'da ve Batı Amerika'da daha sıcak ve daha kuru havanın neden olduğu aşırı, sürekli kuraklık koşulları yaşıyoruz."
DAHA SU KALIYOR
Isınma iklimimiz, aldığımız yağmur ve kar yağışının daha büyük bir kısmının kuru topraklar tarafından emileceği, susuz bitkiler tarafından tüketileceği ve havaya buharlaşacağı anlamına geliyor. Bu da ihtiyaçlarımızı karşılamak için daha az su bırakıyor." dedi. Kaliforniya'da iklim değişikliğinden kaynaklanan olumsuz çiftçilik etkileri, kış aylarında ülkenin yapraklı yeşilliklerinin yüzde 9'undan fazlasını sağlayan Arizona'dakiyle hemen hemen aynı hikaye.
EN DERİN SORUNLARDAN BİRİ
Kuraklık ve Colorado Nehri su kesintilerinin birleşimi, büyüme mevsimini ciddi şekilde etkiledi ve yeni yılda daha fazla kesinti geliyor. Ağustos ayında, federal hükümet Arizona'ya su dağıtımının durdurulacağını duyurdu.gelecek yılın Ocak ayından itibaren yüzde 20 daha azaltıldı. İçişleri Bakan Yardımcısı Tommy Beaudreau, kesintileri açıklarken, "Uzun süreli kuraklık, bugün ABD'nin karşı karşıya olduğu en derin sorunlardan biri" dedi.
PORTAKAL VE DOMATESLERİ VURUYOR
Sonbahar ve kış aylarında ABD'nin en büyük meyve ve sebze tedarikçisi olan Florida'da, Ian Kasırgasından oldu. eyaletin tarım endüstrisine 1,9 milyar dolara kadar zarar, portakal ve domates mahsullerini özellikle sert bir şekilde vuruyor. Çalışmalar, Ian'ın daha ıslak ve daha yoğun olduğunu göstermiştir.