Türkiye, geleceğin petrolü olarak bilinen lityumla ilgili girişimlerini sürdürüyor. Beyaz altın olarak da bilinen lityumun dışa bağımlılığı yarı yarıya azaltması bekleniyor. Enerjide dışa bağımlılığı yarı yarıya azaltacak girişimle ilgili bilgileri paylaşan Bakan Fatih Dönmez, "Eskişehir'de bu yıl içinde inşallah endüstriyel tesisimizin temelini de atacağız. Başka bir ifadeyle Türkiye'nin enerjisini Eskişehir'de depolayacağız inşallah.' dedi.
Tornacılar Sitesi'ndeki bir davet salonunda düzenlenen Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması'nda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, memleketin dört bir köşesinden gelip buluştukları Eskişehir'i evleri, ocakları ve can yurtları yaptıklarını söyledi.
Eskişehir'in sanayisiyle, tarımıyla, kültürüyle ve dinamik nüfusuyla Türkiye'nin önde gelen şehirlerinden biri olduğunu kaydeden Dönmez, "İlk yerli otomobilimiz Devrim'in ayak izleri burada. Kıymetli şairimiz Hak aşığı Yunus Emre'nin ayak izleri burada. İlk yerli buharlı lokomotifimizin ana vatanı bu topraklar.
Bugün de ilk elektrikli ana hat lokomotifi yine Eskişehir'imizde üretildi. Gıdadan tekstile, makineden çimentoya kadar pek çok öncü firmamız Eskişehir'de üretimlerine devam ediyor. Eskişehir üretmeye devam ediyor. Ülkemize değer katmaya devam ediyor. Türkiye'nin yarınları için, büyük ve güçlü Türkiye için çalışmaya devam edecek." diye konuştu.
Bakan Dönmez, Eskişehir'in sanayinin yanında yeraltı kaynakları bakımından da çok zengin bir kent olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Biliyorsunuz bor madeninin önemli bir kısmını Eskişehir'imizden üretiyoruz. Kırka'daki tesisimizde işliyoruz. Bor cevherinin kaynağı bu şehirde. Son derece kaliteli. Dünyanın en kaliteli bor cevheri burada. Yine Kırka'da lityum üreten pilot tesisimizi açmıştık. Bu yıl içinde inşallah endüstriyel tesisimizin temelini de atacağız. Yıllık yaklaşık 600 tonluk bu tesis üretime geçtiğinde ithalatımızın yarı yarıya azalmasını sağlayacak. Biz ağırlık olarak pil üretiminde kullanmak üzere yılda 1200 ton civarında bir lityum ithalatı yapıyoruz. Başka bir ifadeyle Türkiye'nin enerjisini Eskişehir'de depolayacağız."
Beylikova'da Nadir Toprak Elementleri pilot tesisini hizmete aldıklarını anımsatan Dönmez, "Dünyanın ikinci büyük nadir toprak elementleri rezervi Eskişehir'de. En kıymetli madenler Eskişehir'imizi kalkındıracak, istihdam sağlayacak. Önümüzdeki dönemde Eskişehir'imize yatırım yapmaya duraksamaksızın devam edeceğiz. Sanayiden teknolojiye, tarımdan kültüre her alanda projelerimiz var. Şehrimizin potansiyelini kullanacağız, marka şehir yapacağız." ifadesini kullandı.