Türkiye'de ve dünyada yaşanan yoğun sıcaklıklarla berber birçok canlı ve tabiatta bu durumdan etkilendi. Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü’nün su seviyesinde yoğun sıcaklıklar ile düşüşlerin olduğu görülüyor.
"SULAR ÇEKİLMEYE BAŞLADI"
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu Van Gölü’nün bu durumu hakkında açıklamalar yaptı. Açıklamalarında konuya ilişkin, "Ekstrem sıcaklıklar göreceğiz, Van Gölü'nde sular çekilmeye başladı" cümlelerini kurdu.
VAN GÖLÜ'NDE KURAKLIK
Geçtiğimi bahar ayında kendini toparlayan ve kuraklığını geride bırakan Van Gölü ülke genelinde yaşanan yoğun sıcaklıklara daha fazla dayanamadı.
AŞIRI BUHARLAŞMA YAŞANDI
İlkbaharda sıcaklıkların az yağışların çok olması sebebi ile kendisini toparlayan ve su seviyesi yükselen Van Gölü’nde sıcaklıklar ile aşırı buharlaşma oldu. Bu buharlaşma ile de Van Gölü’ndeki su seviyesinde yine düşüşler yaşandığı görüldü.
İYİLEŞME GÖRÜLDÜ AMA KISA SÜRDÜ
Bu konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, bu yıl bahar aylarındaki yağışların artışı ve buharlaşmanın az olmasına bağlı olarak göl seviyesinde iyileşmenin görüldüğünü, ancak bu sürecin yaz ayındaki sıcaklıkların gelmesi ile çok kısa sürdüğünü de belirtti.
UZMAN İSİMDEN KORKUTAN AÇIKLAMA
Van Gölü’nde yaşanan su seviyesindeki azalmalar hakkında açıklamalar yapan Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, “Dağlardaki kar erimeleri, düşen yağışlar ve yer altı suları gölü besliyor. Son 15-20 gündür havzada sıcaklık artışı görüyoruz. Hava hemen hemen her gün açık ve güneşli geçiyor. Bu durum havzadaki buharlaşmanın şiddetini artırıyor.
"SÜREKLİ ALAN KAYBEDEN BİR GÖL"
Önümüzdeki aylar itibariyle iyileşme değil, sürekli alan kaybeden bir göl göreceğiz. Bu yıl da yaz aylarının biraz daha uzayacağına ilişkin araştırmalar da var. Bu durum havzada da karşılık bulursa göl alan kaybetmeye devam edecektir” dedi.