Türkiye'nin gri listeden çıkması bekleniyor! FATF nedir? Türkiye neden gri listede?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kara para aklanmasının önlenmesine ilişkin Mali Eylem Görev Grubu'nun (FATF), Cuma günü yapılacak genel kurul toplantısında, Türkiye'nin "gri listeden" çıkarılmasının beklendiğini söyledi. Cevdet Yılmaz, Mehmet Şimşek'in de Singapur'da olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin gri listeden çıkması bekleniyor! FATF nedir? Türkiye neden gri listede?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Yarın olumlu bir karar çıkacağına inanıyoruz. Çıkmazsa da bunu siyasi olarak yorumlarız" diyen Yılmaz, gri listeden çıkılmadığı takdirde "dünyanın sonu olmadığını" söyledi.

Ancak "Çıktığınız zaman finansal çevrelerde daha fazla güven telkin etmeniz, daha rahat bir şekilde Türkiye'ye finansal akışların sağlanması konusunda bir avantaj" sözlerini ekledi.

TÜRKİYE'Yİ GRİ LİSTEYE ALMIŞLARDI 

FATF, 2021 yılında kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede eksikleri olduğu için Türkiye'nin daha sıkı izlenmesini gerektiren gri listeye alındığını duyurmuştu.

KRİPTO VARLIK YASASI DÜZENLEMESİ YAPILDI 

Cevdet Yılmaz, Ankara'nın, FATF'nin talebi doğrultusunda kripto varlık yasa tasarısı da dahil olmak üzere birçok düzenleme yaptığını ve görev grubunun Türkiye'yi "gri listede" tutması için hiçbir neden olmadığını söyledi.

"ENFLASYON SADECE EKONOMİK BİR HADİSE DEĞİL"

Yılmaz ayrıca, "Enflasyon sadece ekonomik bir hadise değil, sosyal boyutu da olan bir hadise. Gelir dağılımını da etkiliyor. Bütün bu yönleriyle düşündüğümüzde temel önceliğimiz enflasyonu düşürmek ve bunu çok yönlü bir politika setiyle adım adım başarıyoruz" dedi.

Haziran'dan itibaren yıllık enflasyonda düşüşler görmeyi beklediklerini belirten Yılmaz, "Temmuz ve Ağustos'ta bunun daha da hızlandığını göreceğiz. Eylül'e geldiğimizde bugünkü rakamın ciddi anlamda gerilediğini göreceğiz" sözlerini ekledi.

FATF NEDİR?

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı MASAK'ın (Mali Suçları Araştırma Kurulu) internet sitesinde yer alan bilgilere göre FATF, 1989 yılında G-7 ülkeleri (ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada) tarafından kara para aklamanın uluslararası alanda önlenmesi amacıyla OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) bünyesinde kuruldu.

TÜRKİYE 1991 YILINDA ÜYE OLDU 

FATF'nin toplam 40 üyesi bulunuyor.Türkiye, 24 Eylül 1991 tarihinde FATF'e üye oldu.

FATF faaliyetlerini, Genel Kurul toplantıları ve çeşitli konularda çalışmak üzere oluşturulan çalışma gruplarının gerçekleştirdiği toplantılar yoluyla yürütüyor.

HER YIL 3 TOPLANTI OLUYOR 

FATF, her yıl üç Genel Kurul toplantısı gerçekleştiriyor. Bu toplantılar genellikle Ekim, Şubat ve Haziran aylarında yapılıyor.

ÜLKELERİ KARA PARA AKLAMA KONUSUNDA DENETLİYOR 

FATF, üye ülkeleri kara para aklama ve terörün finansmanının önlenmesi konusunda gösterdiği gelişmeler bakımından periyodik olarak denetlemekte ve değerlendirmekte.

FATF, ülke raporunda tespit edilen eksiklikleri iki yılda bir yapılan güncelleştirme (Biennial Update) ve düzenli izleme (Regular Follow Up) ile takip ediyor.