tv100 dev tesisi mercek altına aldı: Türk firmaları yaptı, dünya hayran kaldı

İstanbul'da Türkiye'nin ilk ve Avrupa'nın en büyük çöp atım ve yakım tesisi geçtiğimiz hafta hizmete girdi. Türk firmaların yaptığı ve dünyanın hayran kaldığı dev tesisi Tv100 mercek altına aldı. Atık yakma ve enerji üretim tesisi ekonomiye milyonlarca dolar enerji girdisi sağlayayacak.

İstanbulluların yaşam kalitesini yükseltecek çevre dostu tesisin inşasını Hitachi Zosen İnova AG ile birlikte Makyol’ un temsil ettiği Türk grubu ortaklığını oluşturan Makyol İnşaat, İspa inşaat ve Met-Gün inşaat şirketleri üstlendi.

Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın en büyük atık yakma ve enerji üretim tesisi İstanbul’da hizmete girdi. Tesis; İstanbul’un belediye atığının yüzde 15’ini, herhangi bir ön işlem gerektirmeksizin günde ortalama 3 bin ton atığı doğaya zarar vermeden bertaraf ediyor.

"İklim Eylem Vizyonu" çerçevesinde atıktan elektrik üreten Avrupa’nın en büyük tesisini Tv100 mercek altına altı. Tesise ilişkin önemli bilgileri Gece Hattı'nda mercek altına alan Gökhan Taşkın, üretilen enerji ile 1.4 milyon kişinin elektrik ihtiyacının karşılanabileceği dev tesise ilişkin şu bilgileri kaydetti:

"Bu tesisi Türk firmaları yaptı, dünya hayran kaldı"

"İstanbul'da Türkiye'nin ilk ve Avrupa'nın en büyük çöp atım ve yakım tesisi kuruldu. Yapımına 2017 yılında başlanan bu tesis çocuklarımızın geleceği için atılmış en büyük adım. Çöp ve atıkların yakıldığı bu işlem sırasında doğaya hiçbir şekilde karbon salınımı olmuyor.

İstanbul'un ortaya çıkardığı günlük çöp miktarı 18 ton. Bu tesis 3 bin top çöpü bir tribünde yakıyor ve bunun üzerine elektrik üretiyor. Bu sayede karbon salınımı düşüyor ve 700 bin araç İstanbul'da trafiğe çıkmıyor.

Milli ekonomiye dev katkı

İstanbul'un en büyük sorunu çöptür. 1993'de Ümraniye'de bir patlama oldu ve 39 can verdik. O günden bu yana çöpleri toprağa gömdük ama yok edemedik. Ben bu tesisi çok önemsiyorum. Bunu yaparken çevreyi çöple kirletmiyoruz, havayı kirletmiyoruz ve üstüne para alıyoruz.  Bunu yapan Türk firmaları. Yurt dışı ortak var ve dünyada bu teknolojiyi hayata geçirebilen birkaç firma var: Makyol İnşaat, İspa inşaat ve Met-Gün inşaat... Senede 90 bin dolarlık elektrik üretecek ve sıfır karbon salınımıyla bunu başarabilecek tesis milli ekonomiye büyük katkı sağlayacak.

"Proje 30 büyükşehrimiz için öncü olacak nitelikte"

Makyol İnşaat, İspa inşaat ve Met-Gün şirketlerimizin yabancı ortaklarla gerçekleştirdiği bu proje başta İstanbul olmak üzere 30 büyükşehrimiz için de öncü olacak bir nitelik taşıyor. Milli ekonomiye milyonlarca dolar enerji girdisi sağlayan bu tesisle birlikte Türkiye'nin enerjide dışa bağımlığı da azalmış olacak. İstanbul'dan sonra birçok belediye hem gelir elde etmek hem doğaya katkı sunmak için harekete geçti. 2 gün önce hayata geçen tesisi Balkanlar'dan gelen 30 belediye başkanı inceledi. İngiltere'nin başkenti Londra'da daha küçük çaplı olan bu tesisler Türkiye'de devasa boyutta ve bunu hayata geçirenler ise Türk firmaları."

İBB iştiraki İSTAÇ için hayata geçirilen Atık Yakma ve Enerji Üretme projesinin inşasını, Makyol, İspa ve Met-Gün inşaattan oluşan Türk Grubu Ortaklığı, teknik alt yapısını ise Hitachi Zosen İnova AG yüklendi.