Türkiye'de ilk kene vakası 2002 yılında Tokat'ta görülmüştü. Son olarak geçen ay Tokat ve Çorum'da 1, Sivas'ta 3 kişi kene ısırması sonucu hayatını kaybetti. Kene, Kırım Kongo mikrobunu taşıyorsa ateş, halsizlik, kusma ve kanamalar meydana geliyor.
TÜRKİYE'YE HENÜZ GELMEDİ
Uzmanlar ise kene ısırması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesini öneriyor. ABD'de bir kişinin hayatını kaybetmesine neden olan ve kene yoluyla bulaşan Powassan virüsü iste henüz Türkiye'de görülmedi.
ABD'de nadir görülen bir kene kaynaklı Powassan virüsü hastalığına yakalanan kadın hayatını kaybetti. Rhode Island Sağlık Bakanlığı'ndan (RIDOH) yapılan açıklamada, 80 yaşındaki kadının nörolojik semptomlar geliştirdikten sonra Temmuz ayı ortasında öldüğü ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin (CDC) yaptığı laboratuvar testlerinin virüs taşıdığını doğruladığı belirtildi.
YAZ AYLARINDA ÇOK AKTİFLER
Hastalığa kene ısırıkları yoluyla bulaşan Powassan virüsü neden oluyor. Genellikle kara bacaklı kene olan bu keneler çoğunlukla Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzeydoğu ve Büyük Göller bölgelerinde bulunur ve çoğu vaka, kenelerin en aktif olduğu yaz aylarında meydana gelir.
KAN NAKLİYLE BULAŞIYOR
Keneler virüsü kemirgen konakçıları yoluyla yayarlar. Virüs, çok nadir görülen kan nakli vakaları dışında, insanlar arasında bulaşamaz.
ABD'DE 36 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
2023'te virüsten kaynaklanan ilk ölüm, Mayıs ayında Maine'den 58 yaşındaki bir adamın vefat etmesinden sonra bildirildi. 2013 ile 2022 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nde toplam 288 vaka kaydedildi, bunun sonucunda 264'ü hastaneye kaldırıldı ve 36'sı ölümle sonuçlandı.
HAFIZA KAYBI YAŞIYORLAR
Virüse yakalanan birçok kişide herhangi bir semptom görülmez, ancak yaşayanlarda virüsün semptomları arasında ateş, baş ağrısı, kusma, halsizlik, kafa karışıklığı, nöbetler veya beyin iltihabına bağlı hafıza kaybı yer alır.
HERHANGİ BİR AŞISI BULUNAMADI
Hastalıktan ciddi şekilde etkilenen kişilerin yaklaşık yüzde 10'u ölürken, yaklaşık yarısı tekrarlayan baş ağrıları, kas kütlesi ve güç kaybı ve hafıza sorunları gibi uzun vadeli sağlık sorunları yaşıyor. Powassan'a karşı herhangi bir aşı veya tedavi mevcut değildir, bu nedenle kenelere maruz kalmayı önlemek, hastalıktan kaçınmak için en iyi stratejidir.