Türkiye’de çok sayıda çeşidi bulanan yılanlar, kış aylarıyla birlikte yuvalarına çekilmişti. Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte yılanlar yeniden görülmeye başlandı.
Özellikle doğu illeri ve İç Anadolu Bölgesinde çokça görülen yılanlar, bu kez Marmara Bölgesi’nde görüldü. Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinde, yürüyüş yapan bir vatandaş, 1 metre boyunda bir yılan gördü. Cep telefonunu çıkaran vatandaş yılanın fotoğraflarını çekti.
Doçent Doktor Mehmet Zülfü Yıldız, yılanların görülmesine ilişkin olarak, “Sürüngenler soğukkanlı hayvanlardır. Kış uykusuna yatarlar ve havaların ısınmasıyla özellikle nisan veya mayıs aylarında kış uykusundan çıkarlar.
Kış uykusundan uyandıktan sonra metabolizmalarını düzeltmek için güneşlenirler. İşte bu süreçte yılanlar güneşlendiği için halk tarafından çok sık bir şekilde görülürler. Engerek yılanı ülkemizdeki 15 zehirli yılan türünden birisi ve oldukça zehirli ve tehlikeli bir hayvan” demişti.
YILANLARIN EN ÇOK GÖRÜLECEĞİ ZAMAN BELLİ OLDU
Öte yandan mayıs ayının sonuyla birlikte haziran ayından itibaren yılanların çokça görülmesi bekleniyor.
TÜRKİYE'DE KAÇ ÇEŞİT YILAN VAR?
WWF Türkiye Yaban Hayatı Sorumlusu Uzman Biyolog Mehmet Tural, Türkiye’de tam 59 tür yılan olduğunu ve bunların 17’sinin zehirli olduğunu belirterek, bunlar arasında en bilinenlerin de koca engerekle, şeritli engerek olduğunu söyledi.