19. yüzyılda ve 20. yüzyılın başlarında, Hırvatistan'da Vinkovci'den Srijemska Mitrovica'ya doğru Srijem bölgesinde kör köstebekler yaşıyordu. Bu tür, 1984'ten beri nesli tükenmiş olarak kabul ediliyor. Ancak geçtiğimiz günlerde, Vukovar yakınlarındaki Vučedol'dan akıllara durgunluk verecek bir haber geldi. Tamı tamına 39 yıldır tek bir kişinin bile görmediği köstebekler, yeniden ortaya çıktı.
GÖZLERİ VE KUYRUĞU YOK
"Bahçede pırasa sapının sallandığını gördüm. Kör köstebek patates bitkilerinin yüzde 80'ini yedi" diyen bölge yerlisi Hrvatski radyosu Vukovar'a verdiği demeçte, çok büyük, kuyruğu ve gözleri olmayan, tuhaf, tüylü bir hayvanı çıkardığını söyledi.
İYİ BİR HABER
Garip hayvanın resimleri, Vukovar-Srijem İlçesinin Doğal Değerleri Koruma Kamu Kurumundan Pavao Dragičević tarafından görüntülendi. Yetkililer, Vučedol'da yaşayan bir kör köstebek kolonisi olmasını iyi bir haber olarak yorumluyor.
"ARTIK SOYU TÜKENMİŞ OLARAK GÖRMEYECEĞİZ"
Hrvatski Radio Vukovar için Pavao Dragičević, "Artık onu soyu tükenmiş bir tür olarak görmeyeceğiz." dedi ve Zagreb'den özel bir ekibin genetik araştırma yapmak, Vučedol kemirgenlerinin kökenini bulmak ve muhtemelen onları başka bir kemirgene taşımak için Vučedol'a geleceğini ekledi.
KÖR KÖSTEBEĞİN GÖZLERİ NEREDE?
Köstebekgiller familyasına ait bir memeli hayvan türüdür. Boyu yaklaşık 9–10 cm. kadardır. Gözleri deri altında kalmıştır. Burun, kuyruk ve ayakları çıplaktır. Genelde ön bacaklarını yan basarlar bu nedenle ayak izleri bazen yan çıkar.Tek tek yaşarlar. Açtıkları galerilerin doğrudan dışarıya açılan giriş deliği yoktur. maktadır.
TÜRKİYE'DE 3 ALT TÜRÜ VAR
Eklembacaklılar ve solucanlarla beslenirler ya da yuvalarında depo ederler. Yılda bir defa 3-6 arası yavru verirler. Gebelik süreleri 4-6 haftadır. Gündüzleri aktiftirler. Kış uykusuna yatmazlar. Güney Avrupa'da ve Türkiye'de Batı, Kuzey ve Güneydoğu bölgeleri ile Trakya'nın Karadeniz kıyılarında yaygındır. Türkiye'de yaşayan üç alt türü bulunmaktadır.