UKOME'den çıkan zam kararı taksicileri mutlu etmedi! Taksiciler pazartesi günü harekete geçecek

UKOME'den çıkan kararla İstanbul'da toplu taşımayla beraber taksilerde kilometre başına mesafe ve indi-bindi ücretine zam yapıldı. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu ve taksici esnafı yapılan zammı yeterli bulmadıklarını söyleyerek İBB'den zammın revize edilmesi için başvuru yapacaklarını kaydetti.

UKOME'den çıkan zam kararı taksicileri mutlu etmedi! Taksiciler pazartesi günü harekete geçecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nde (UKOME) 25 Temmuz'da alınan kararla birlikte, İstanbul'da taksilerde taksimetre açılış ücreti, indi-bindi ücreti ve kilometre başına mesafe ücreti artırıldı.

Zam oranını yetersiz bularak tepki gösteren İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu zammın revize edilerek yükseltilmesi için pazartesi günü İBB'ye taksi esnafı adına başvuru yapılacağını açıkladı.

KISA MESAFE ÜCRETİ 90 TL'DEN 100 TL'YE ÇIKTI

Taksimetre ücret tarifelerine de ortalama yüzde 16,55 oranında olmak üzere çeşitli oranlarda zam yapıldı. Buna göre taksimetre açılış ücreti 24,55 TL’den 30 TL’ye, mesafe ücreti kilometre başına 17,61 TL’den 20 TL’ye, zaman tarifesi ücreti saatlik 195,63 TL’den 235 TL’ye, kısa mesafe (indi-bindi) ücreti ise 90 TL’den 100 TL’ye çıkarıldı.

TAKSİCİLER İBB'DEN ZAMMIN REVİZE EDİLMESİNİ İSTEYECEK

Toplantıyı takip eden Aksu, son zam hakkında değerlendirme yaparak, 29 Temmuz Pazartesi günü İBB’ye zammın revize edilmesi için başvurulacağını açıkladı.

"UKOME HEYETİ ESNAFI HİÇE SAYIP DALGA GEÇER GİBİ ZAM YAPTI"

Eyüp Aksu, yapılan zammı yetersiz bulduğunu şu sözlerle ifade etti:

Maalesef memnun değiliz. UKOME toplantısında toplu ulaşım hizmetlerine yüzde 13 zam yapıldı, ortalama taksimetre ücretlerine ise 16,55 oranında zam yapıldı. Gerçekten hayretle karşıladık. UKOME heyeti esnafı hiçe sayarak dalga geçer gibi zam yaptı. Şimdi taksici esnafımızın giderlerine yüzde 70 oranında zam yapılırken bu görülen haksızlık karşısında esnafımızla tekrar toplantı yapacağız.

"DÜNYADA EN UCUZ TAKSİMETRE İSTANBUL'DA"

Biz hakettiğimiz oranın yarısı kadar İBB’den tekrar zam talebinde bulunacağız. Vatandaşımız da çok iyi biliyor ki; dünyada en ucuz taksimetre İstanbul’da. Konuyla alakalı talebimizi tekrar yineleyeceyiz. İstanbul’da taksimetre ücret tarifesi toplu taşımadan çok çok geride ve ucuz.

"YÜZDE 30 ZAM İSTEMİŞTİK"

İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’ne en az yüzde 30 oranında zam yapılmasını talep etmiştik. 81 ile nazaran en ucuz taksimetre ücretleri İstanbul’da.
“Kontak kapatmayız, pazartesi günü talebimizi ileteceğiz"

Toplantıdaki tepkisini de anlatan Aksu, bu konudaki eylim planlarını şu sözlerle dile getirdi:

Kontak kapatabiliriz gibi bir ifade kullanmadım, komisyonda kullandığım ifade şu; ‘Çok komik, çok az zam vererek bizi kontak kapatmaya teşvik etmeyiniz dedim komisyonda. Biz kontak kapatmayız yetkili kurumlardan tekrar tarife değişikliği talebimizi pazartesi günü yapacağız.

"MÜŞTERİ ZATEN İNDİ-BİNDİ 100 LİRA VERİYORDU"

Taksici Mevlüt Çevik, ise yapılan zammı yetersiz bulduğunu şu sözlerle dile getirdi:

Buna zam mı diyorsunuz? Müşteri zaten bize indi-bindi de inerken 100 lira veriyordu. Çoğu veriyordu. Ben şoförüm benim için fark etmez. Beklentimiz yüzde 50’ydi. Şu an maalesef kurtarmıyor. Zaten işler de azaldı, iş yok. Şimdi tam kesilecek.

"İNDİ-BİNDİ EN AŞAĞI 110 TL OLMALIYDI"

Taksici Şemsettin Akgöze ise, indi-bildinin en az 110 TL olması gerektiğini şu sözlerle savundu:

Memnun değiliz, az geliyor. Bugün bir bakıma giriyoruz 6-7 bin liradan aşağı çıkamıyoruz. İndi-bindi en aşağı 110 lira olmalıydı. Şu anda kurtarmıyor, yakıt kaç para oldu? Müşteri indi-bindide ufak tefek oluyor, çalıştığımız süre oluyor işimiz.