Ukrayna ve ABD anlaştı: Değerli madenler ABD'ye mi gidiyor?

Ukraynalı üst düzey yetkililer, ABD ile anlaşmaya varıldığını açıkladı. Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt ise, Ukrayna ile kıymetli madenler anlaşmasına odaklandıklarını belirterek, "Bu anlaşmanın imzalanması kritik önem taşıyor. Başkan Trump, Zelenski'nin bu anlaşmayı imzalamasını bekliyor." dedi.

Ukrayna ve ABD anlaştı: Değerli madenler ABD'ye mi gidiyor?

Ukraynalı yetkililerden alınan bilgiye göre, ABD ve Ukrayna değerli madenler konusunda anlaşmaya vardı. Anlaşma somut bir güvenlik garantisi içermiyor. Anlaşma belgesini iki ülke Dışişleri Bakanlarının imzalaması bekleniyor. 

Belgeden, ABD'nin bu varlıkların yüzde yüzüne sahip olacağı hükmü çıkartıldı. Ortaklaşa mülkiyet olacak, fakat kimin hangi varlıkta ne kadar hissesinin olacağı, orada yaptığı yatırımın miktarına bağlı olacak. 

Reuters haber ajansının Ukraynalı kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Zelenski Cuma günü ABD'ye giderek Trump ile görüşecek. 

"BENİM İÇİN UYGUNDUR"

ABD Başkanı Trump: "(Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin) Cuma günü geleceğini duydum, eğer isterse benim için kesinlikle uygundur. Biz o parayı geri almak istiyoruz"

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray Sözcüsü Leavitt, düzenlediği basın brifinginde ABD ile Ukrayna arasında imzalanması beklenen kıymetli madenler anlaşmasına ilişkin değerlendirme yaptı.

Mevcut ABD yönetiminin bu anlaşmaya çok önem verdiğini ve bunun için Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff'un Orta Doğu gezisini erteleyerek bu işe odaklandığını anlatan Sözcü, anlaşmanın hem ABD hem de Ukrayna'ya fayda sağlayacağını söyledi.

Leavitt, "Bu anlaşmanın imzalanması kritik önem taşıyor. Başkan Trump, Zelenski'nin bu anlaşmayı imzalamasını bekliyor. Bu anlaşma, Ukrayna'nın savunmasını finanse eden Amerikan vergilerini telafi edecek ve aynı zamanda savaş nedeniyle cehennemi yaşayan Ukrayna ile kalıcı bir ekonomik ortaklık yaratacaktır." değerlendirmesini yaptı.

Trump'ın Rusya-Ukrayna savaşının sona erdiğini görme konusunda kararlı olduğunu ifade eden Leavitt, "Kendisi kan dökülmesinin ve ölümlerin durduğunu görmek istiyor. Başkan, önceki yönetimin beceriksizliği nedeniyle bu karmaşayı miras aldı ve bunu düzeltmeye kararlı. Rusya ve Ukrayna'da ve ayrıca Orta Doğu'da bir barış anlaşması yapmaya çok kararlı." şeklinde konuştu.

UKRAYNA'NIN NADİR MİNERALLERİ

Avrupa Birliği Komisyonu, Ukrayna'yı 20'den fazla kritik hammadde için potansiyel tedarikçi olarak tanımlıyor. Kiev'in çok kullanılan madenlerden yaklaşık 117 çeşidine sahip olduğu tahmin ediliyor. Ancak Ukrayna, savaş, altyapı sorunları ve ülkenin maden politikaları nedeniyle hepsinden yararlanamıyor.

Verilere göre, nadir toprak elementleri de dahil, dünyadaki maden rezervlerinin yaklaşık yüzde 5'i Ukrayna'da bulunuyor.

Türkiye Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Ukrayna dünyanın en önemli maden üreten ülkelerinden biri. Ukrayna'nın 25 milyondan fazla ton demir, 3 milyon tona yakın manganez cevheri, 1,5 milyar ton tebeşir ve kireçtaşı rezervi olduğu tahmin ediliyor. Ukrayna'da bakır, çinko ve gümüş gibi kaynaklar da bulunuyor.

LİTYUMDA İLK SIRADA
 
Lityum, titanyum, uranyum, grafit, galyum, nikel ve berilyum gibi kritik madenler de dahil olmak üzere önemli cevherlere sahip Ukrayna'da bunların önemli bir kısmı henüz kullanılmadı.

Lityum, akü, pil, batarya, elektrikli araçlar, cam ve seramik ve eczacılık gibi birçok önemli alanda kullanılabiliyor. Ukrayna, Avrupa'da lityum rezervinde ilk sıralarda yer alıyor.

"UkraineInvest" verilerine göre ülke, dünyadaki rezervlerde titanyumda 6'ncı, manganezde 8'inci, demirde ve uranyumda 10'uncu sırada bulunuyor.

NATO verilerine göre, dünyadaki titanyum rezervlerinin yüzde 7'sine sahip Ukrayna'nın, Avrupa'daki titanyum kaynaklarında ilk sırada yer aldığı kaydediliyor.

Ukrayna, 2022 verilerine göre titanyum ihracatından 155 milyon dolardan fazla gelir elde etti. Dayanıklılığı ile öne çıkan titanyum, uzay sanayisi, havacılık, sağlık, denizcilik endüstrisi ve otomotiv gibi sektörlerde kullanılıyor.

Ukrayna'nın yine önemli kaynaklara sahip olduğu uranyum ise nükleer enerji, uzay araştırmaları ve denizcilik gibi alanlarda önemli bir hammadde.

PUTİN'DEN TARİHİ AÇIKLAMA: RUSYA TOPRAKLARINI ABD'YE AÇIYOR

Putin, Rusya'nın rezervler açısından Ukrayna'dan çok daha fazlasına sahip olduğunu söyledi. Rus lider, tarihi bir açıklama yaparak, "Amerikalılar da dahil olmak üzere herhangi bir yabancı ortakla memnuniyetle çalışırız" dedi.

ABD Jeoloji Araştırmaları verilerine göre Rusya, Çin, Brezilya, Hindistan ve Avustralya'nın ardından dünyanın en büyük beşinci nadir toprak metalleri rezervine sahip.