Ukrayna lideri Zelenski'den acı itiraf: "Trump gelirse işimiz zor"

Rusya ile savaşan Ukrayna'nın en önemli silah tedarikçisi ABD... Peki, başkanlık seçimlerini Trump kazanırsa ne olur? Bu soru Ukrayna lideri Zelenski'nin uykularını kaçırıyor. Kiev yönetimi, Trump'ın yeniden başkan seçilmesi halinde askeri yardımların kesileceğinden endişe duyuyor. Almanya da Ukrayna'ya askeri yardımını azaltacağını duyurdu.

Ukrayna lideri Zelenski'den acı itiraf: "Trump gelirse işimiz zor"

Batı, Ukrayna'ya desteğini yavaş yavaş çekiyor ve Kiev yönetimi panikte. Gözler, ABD seçimlerinden çıkacak sonuçta... ABD eski başkanı Donald Trump, anketlerde önde. Bu durum Zelenski'nin uykularını kaçırıyor çünkü Trump, Biden'ın aksine Ukrayna savaşına ve Kiev yönetimine oldukça mesafeli.

Ukrayna lideri, İngiltere ziyareti sırasında BBC'ye özel bir röportaj verdi ve Trump'ın yeniden başkan seçilme ihtimalini değerlendirdi. "Onunla çalışmanın zorlu bir iş olacağını biliyoruz. Ancak biz çalışkanız ve zorlu işlerin altından kalkarız" dedi.

Zelenski'nin kaygısı yersiz değil. Trump'ın seçtiği başkan yardımcısı adayı James Vance, Ukrayna konusunda çok sert bir tutuma sahip. Ayrıca, Trump'ın Beyaz Saray'a geri dönmesi halinde ABD'nin Rusya'ya karşı daha ılımlı bir tutum sergileyeceği düşünülüyor. Bu da Ukrayna'daki savaşta dengelerin değişmesi anlamına geliyor.

Zelenski'yi üzen bir diğer haber Almanya'dan geldi. Berlin yönetimi, gelecek yıl Kiev'e yapacağı askeri yardımı yarı yarıya azaltacak. Hükümet tarafından onaylanan bütçe taslağına göre, yardımın 8 milyar Euro'dan 4 milyar Euro civarına indirilmesi planlanıyor. Donald Trump'ın yeniden başkan olması halinde Kiev yönetimine sağlanan Amerikan fonlarının azaltılması bekleniyor.