Ukrayna tarihi eserlerini Fransa'ya taşıdı
Ukrayna, bir yılı aşkın süredir devam eden savaş nedeniyle ulusal koleksiyonlarından en sembolik 16 eseri “büyük bir gizlilik” içinde Fransa’ya götürdü. Eserler, Louvre Müzesi'nde 14 Haziran'da sergilenecek.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, başkent Kiev’de bulunan Khanenko Müzesi koleksiyonundan antik eserlerin Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan dünyanın en ünlü müzelerinden biri olan Louvre Müzesi’nde sergilendiği ifade edildi.
Sergilenen eserlerden bazılarının neredeyse 1500 yıllık olduğu belirtildi.
Louvre Müzesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, ‘Kutsal İmgenin Kökenleri: Kiev'deki Bohdan ve Varvara Khanenko Ulusal Sanat Müzesi'nden İkonalar’ başlıklı sergide Fransa’ya nakledilen 16 eserden 5’i sergileniyor. Beş eserden oluşan bu setin, hem Bizans uygarlığının temelindeki klasik mirası hem de Doğu Hıristiyanlığı'ndaki sanatsal ifadeyi karakterize eden imgelerle kurduğu özgün ilişkiyi göstermekte olduğu belirtildi.
Serginin 14 Haziran’da başladığı ve 6 Kasım’a kadar devam edeceği belirtildi.
“BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ OPERASYON”
Açıklamada, 24 Şubat 2022’de başlayan Ukrayna-Rusya savaşının Ukrayna müzeleri ve mirası için ciddi bir tehdit oluşturmaya devam ettiği vurgulanarak, “Louvre Müzesi, eylemleriyle Ukrayna'ya ait kültürel objelerin korunmasına ve yasadışı ticaretiyle mücadeleye katkıda bulunmaya çalışıyor. Bu acil ihtiyaca yanıt vermek üzere Louvre personeli, Aralık 2022'den bu yana Kiev'deki Bohdan ve Varvara Khanenko Ulusal Sanat Müzesi'ndeki (Khanenko Müzesi) meslektaşlarıyla iş birliği yaparak Ukrayna ulusal koleksiyonlarından en sembolik on altı eserin büyük bir gizlilik içinde Fransa'ya transferini kolaylaştırıyor. Niteliği ve kapsamı itibariyle daha önce benzeri görülmemiş olan bu operasyon, savaşın sonuçlarıyla başa çıkabilmek için her gün olağanüstü bir enerji ve yaratıcılık sergileyen Ukraynalı kültür profesyonellerine Fransa'nın sarsılmaz desteğini ortaya koymaktadır. Operasyon, savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna mirasının korunmasına kendini adamış olan Çatışma Bölgelerindeki Mirasın Korunması için Uluslararası İttifak (ALIPH) ile ortaklaşa tasarlanmıştır” denildi.