Küresel piyasalar gündeme odaklandı! İşte Yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda takip edilecek veriler!

Küresel piyasaların gündemi yatırımcının gündeminde! Yeni haftada gözler gözler ABD'de açıklanacak enflasyon verisine çevrildi. ABD'de artan resesyon endişeleri ve para politikalarına ilişkin belirsizlikler öne çıkarken piyasaları yoğun gündem bekliyor. Peki, Bu hafta piyasalar neleri takip edecek? İşte ülke ve dünya gündemi ile haftanın piyasa takvimi!

Küresel piyasalar gündeme odaklandı! İşte Yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda takip edilecek veriler!

Haftanın piyasa takvimi yatırımcının takip ettiği konuların başında geliyor. Hem küresel piyasaları hem de yurtiçi piyasaları yoğun veri gündemi bekliyor. ABD'de açıklanacak enflasyon verisi başta olmak üzere resesyon endişeleri ve para politikalarına ilişkin belirsizlikler ekonomistlerin takip edeceği haberlerin başında geliyor.

BU HAFTA PİYASALAR NELERİ TAKİP EDECEK?

Yeni haftada ABD'de enflasyon başta olmak üzere yoğun veri gündemi yatırımcıların odağında bulunuyor.

Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek ay atacağa adımlara ilişkin belirsizliklerin güçlü kalmaya devam ettiği yorumlarını yapıyor. ABD'de açıklanan makroekonomik verilerin enflasyonun sınırlı şekilde yavaşladığına işaret ettiğini kaydeden analistler, çarşamba günü açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin yatırımcıların odağında olduğunu ifade etti. Analistler, işgücü piyasasından alınan sinyallerin net olmadığını belirterek, enflasyondaki gidişatın varlık fiyatlarında oynaklığı artırmasının beklendiğini söylüyor.

10 Nisan ile başlayan haftanın veri takviminde, AA'nın derlediği bilgilere göre çarşamba günü enflasyon ve FOMC toplantı tutanakları, perşembe günü Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve haftalık işsizlik başvuruları ve cuma günü de perakende satışlar, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı takip edilecek.

Gelecek hafta salı Euro Bölgesi'nde perakende satışlar ve yatırımcı güven endeksi, perşembe Almanya'da enflasyon, İngiltere'de sanayi üretimi ve büyüme verileri takip edilecek. Pazartesi günü ise tatil nedeniyle bölgede piyasalar kapalı olacak.

10 Nisan ile başlayan haftanın veri takviminde, pazartesi Japonya'da ödemeler dengesi, salı Çin'de TÜFE ve ÜFE, perşembe Çin'de dış ticaret fazlası verileri takip edilecek.

Gelecek hafta yurt içinde, ayrıca çarşamba perakende satışlar takip edilecek.

GEÇEN HAFTANIN EKONOMİ GÜNDEMİ FİYATLAMALARDA ETKİLİ OLUYOR!

Hafta boyunca ABD'de açıklanan iş gücü piyasası verileri varlık fiyatları üzerinde etkili olurken, geçen hafta OPEC+ ülkelerinin petrol arzında kesintiye gitme kararı alması da piyasalarda fiyatlamaları zorlaştırdı.

ABD'de dün açıklanan verilere göre tarım dışı istihdam martta 236 bin ile beklentilere paralel gerçekleşirken, işsizlik oranı yüzde 3,6'dan 3,5'e geriledi.

Ülkede perşembe günü açıklanan verilere göre ise ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 1 Nisan ile biten haftada 228 bine çıkarak beklentileri aştı. Ülkede Mayıs 2021'den bu yana ilk kez 10 milyonun altına inen JOLTS Açık İş Sayısı verisinin ardından çarşamba günü de özel sektör istihdamı öngörüleri karşılayamamıştı.

Enflasyon ve resesyon endişesi arasında kalan yatırımcıların resesyon tehlikesinin öne çıkmaya başlamasının ardından güvenli liman arayışının tahvil talebini desteklediği görüldü.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi geçen hafta yüzde 3,26 ile Eylül 2022'den bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından, haftayı yaklaşık 7 baz puan düşüşle yüzde 3,41'den tamamladı.