Unutkanlığı Akdeniz diyetiyle yenin
Yapılan araştırmalara göre, sağlıklı beslenen bir birey ile, sağlıksız ve düzensiz beslenen bireyler arasında dikkat dağınıklığı ve unutkanlık riski arasında oldukça büyük farklar var. Yaşa bağlı unutkanlık ve dikkatsizlik duymaya alıştığımız bir konu olsa da, son yıllarda yetişkinler ve gençlerde de sık sık görülmeye başlaması bu konu üzerine beni daha çok araştırma yapmaya itti. Ve araştırmalar sonucunda gördük ki, bu durumu önlemek ve geciktirmek mümkün...
Unutkanlığın erken gelişmesinde veya ilerlemesinde; vücuda şeker dengesizliği, tansiyon dengesizliği ve bağırsak sorunları yaşatacak bir yaşam tarzına sahip olmak ise büyük etken sahibi. Peki unutkanlığa karşı sağlıklı diyet nedir? Neleri tüketmeliyiz? Ve ne zaman?
Ulusal bilim akademisi, yaşa bağlı unutkanlık için yaptığı araştırmalar sonucunda unutkanlığı önlemede ve azaltmada en etkili diyetlerden birinin Akdeniz Diyeti (MD) olduğuna dair çalışmalar yayınladı. Unutkanlık ve diyet üzerine genellikle spesifik besinler incelenmiş olsa da diyet modelleri ile ilgili çalışmalar az olmasına rağmen Akdeniz Diyetinin unutkanlığa iyi gelen besinleri içermesi, bağırsak sağlığını korumayı hedeflemesi ve anti-inflamatuvar olması sebebiyle etkili olabileceğini gösteriyor.
Akdeniz diyeti ne diyor?
Akdeniz Diyeti, 1960’lı yılların başından beri, genellikle zeytin yetişen bölgelerde yaşayan insanların beslenme alışkanlıklarını temsil eden ve üzerine çok fazla araştırma yapılan bir diyet modelidir.
Zeytinyağı temel yağ kaynağınız olsun: Akdeniz diyetinin en temel özellikleri arasında zeytin ve zeytinyağı tüketimi yer alıyor. Zeytinyağı bilinen en güçlü anti-inflamatuvar yağlardan biri olması sebebiyle vücudunuzdaki hasarlı hücrelere karşı müthiş bir direniş gösteriyor. Bu sebeple her yemeğin zeytinyağlı olması, sizi daha dirençli hale getiriyor.
Kırmızı et haftada 2 den fazla tüketilmemeli: Başta dünya kanser araştırma fonuna göre, ve yapılan diğer çalışmalara göre ise haftada 2 den fazla kırmızı et tüketimi bağırsak mikrobiyotasında problemlere sebep olduğu için kesinlikle önermiyor. Onun yerine haftada en az 2-3 kez kurubaklagil tüketimi öneriliyor. Beyin ve bağırsak ilişikisi de artık daha fazla araştırmaya gerek duymayan kanıtlanmış ilişkilerden biridir. Bağırsaklardaki dengesizlik, beyin hücrelerindeki hasarı arttırabilen bazı bileşiklerin artmasına sebep olduğu için bağırsak sağlığı ve unutkanlık doğrudan ilişikili olmuş oluyor.
Her ana yemekte en az 2 porsiyon sebze + meyve tüketilmeli: Unutkanlık için etkili olan vitamin ve minerallerden bazıları (B12, E vitamini, selenyum vb.) sebze ve meyvelerde bolca bulunuyor. Özellikle; zencefil, sarımsak, biberiye, koyu yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, brokoli, nar, zerdeçal…
Tahıllar ana karbonhidrat kaynağınız olsun: Özellikle buğday ve buğdaylı besinler, beyin yapısında bulunan fosfolipit yapının güçlenmesini sağlayan E vitamin, selenyum ve yağ asitlerini içeriyor. Bu sebeple mutlaka diyette bulunması gerekiyor. Patatesin ise, haftada 3 porsiyondan az tüketilmesi gerekiyor.
Süt ve süt ürünleri düşük yağlı ve günde 2 porsiyon : Hayvansal yağ alımını azaltmak, bitkisel yağ alımını arttırmak için (zeytinyağı,ceviz, çiğ kuruyemişler vb.) süt ve süt ürünlerinin tercihen az yağlı tüketilmesini öneriyor. Ya da üzerinde biriken kaymak vs. tüketilmemesi gerekiyor.
En değerli hayvansal protein balık: Kırmızı et yerine, eğer hayvansal bir protein yenecekse bunun haftada en az 1-2 kez balıktan yana olması gerekiyor. Balık, beyin gelişimi ve unutkanlık için oldukça önemli besinlerden biri olarak görülüyor.
Tüm bunların yanı sıra; yeterli D vitamini değerlerine sahip olmak, egzersiz yapmak, baharatlardan (zencefil, zerdeçal başta olmak üzere) destek almak, mevsiminde beslenme, şekerli besinleri ise günde 1 porsiyondan fazla tüketmemek unutkanlığın önlenmesinde ciddi derecede etkilidir…