Tiyatro oyuncusu, eleştirmen, yazar, yönetmen olan Ümit Denizer'den acı haber geldi. Usta sanatçı, 77 yaşında hayatını kaybetti.
Film-San Vakfı'nın sosyal medya hesabından bulunulan paylaşımda; "Tiyatro sanatçısı oyuncu, yazar, eleştirmen Ümit Denizer'e Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine baş sağlığı diliyoruz" ifadelerine yer verildi.
ÜMİT DENİZER KİMDİR?
1948 yılında Ankara'da dünyaya geldi. Babası subay olduğu için ilköğrenimini ve ortaokulu Anadolu'nun çeşitli şehirlerinde tamamladı.
Üniversite eğitimini İstanbul'da Yıldız Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi Harita Mühendisliği Bölümü'nde aldı. Üsküdar Halkevi'nde tiyatro çalışmalarına katıldı. Kardeşi Turgut Denzer ile birlikte Ayla ve Beklan Algan yönetimindeki LCC Tiyatro Okulu'nda tiyatro eğitimi aldı.
1973 yılında İstanbul'da, Türkiye'nin ilk bağımsız çocuk ve gençlik tiyatrosu olarak kabul edilen Anadolu Çocuk Oyunları Kolu (AÇOK) adlı tiyatro topluluğunu kardeşiyle birlikte kurdu. Bu topluluk için hem çocuklara hem de yetişkinlere yönelik birçok oyun kaleme aldı. 28 Eylül 1975'te Almanya'da bir festivalde sahnelenen "Keloğlan" adlı oyunu, yurt dışında sahnelenen ilk Türk çocuk tiyatrosu oyunu olarak kabul edildi. Diyalogları en aza indiren, görselliği ön planda tutan bir sahneleme anlayışını benimseyen AÇOK için yazdığı eserler arasında “Mutluluklar Ülkesi”, “Leke, Çizgi / Benek, Renk”, “Mor Gezegen”, “Keloğlan”, “Avrupa'ya Avrupa'ya”, “Aksak Timur ile Hoca Nasreddin” ve “Uçan Şemsiye” bulunur.
BİRÇOK ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ
Yetişkinler için kaleme aldığı ilk tiyatro oyunu "Ferhad ile Şirin"dir. 1975'te AÇOK tarafından, kardeşi Turgut Denzer'in yönetiminde sahnelenen bu eser, İsmet Küntay Ödülü'ne layık görüldü.
1975 yazında "Ferhad ile Şirin" sahnelenmeye devam ederken, Denzer AÇOK'un Almanya'daki bir çocuk oyunları festivalinde oynanması için "Keloğlan" oyununu yazdı. Bu eser, 28 Eylül 1975'te Hamburg'da sahnelendi ve yurt dışında temsil edilen ilk Türk çocuk tiyatrosu oyunu oldu. Seçkin Selvi yönetimindeki "Tiyatro/76" tarafından 1976'da Türkiye'deki tüm çocuk ve yetişkin oyunlarını geride bırakarak "Yılın Oyunu" ödülüne layık görüldü. Oyun, Türkiye'de sekiz sezon boyunca sahnelendi.
Ümit Denzer, kardeşi Turgut Denzer ile birlikte Muhsin Ertuğrul'un hayatını tiyatro oyunu haline getirdi. "Perdeci" adını verdikleri bu eser, İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında, yönetmenliğini üstlendikleri bir sahnelemeyle Boğaziçi'nde bir vapurun içinde ve iskelelerde sergilendi. Oyun, Tiyatro Eleştirmenler Birliği Ödülü'ne değer görüldü.
Denzer, "Adalet, Sessizsiniz (Sokrates, Galileo, Sacco, Vanzetti)" adlı oyunuyla 2012 yılında Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü. Bu eser, AYSA Prodüksiyon Tiyatrosu tarafından sahnelendi.