Özellikle sonradan alınan fazla kilolar çok can sıkıcı olabiliyor. Beden büyüdüğü için kıyafetler giyilemiyor, aynaya bakıldığında kötü hissetmeye sebep olabiliyor. Bu sebeple pek çok kişi de bu kilolarından kurtulmak için farklı yollar deniyor. Tüm söyledikleri ilgiyle takip edilen ve çok sevilen Prof. Dr. Canan Karatay'ın o yöntemi ile kilo vermemek neredeyse imkansız...
Gündeme bomba gibi düşen reçetesiyle Prof. Dr. Canan Karatay, yaptığı sağlıklı beslenme açıklamalarıyla yakından takip ediliyor. Fazla kiloları olanlara da tavsiyelerde bulunan Canan Karatay, öyle bir yöntem söyledi ki uykuda kilo verilecek. Yağlar cayır cayır yanacak.
Yemek yemenin insilün salgılayarak yağları depo ettiğini belirten Karatay, "Leptin yediklerinizi enerjiye çevirir. Bu hormon en çok saat 2 ile 4 arası salgılanıyor" dedi. Yani akşam saat 8'den sonra hiçbir şey yenmez ise gece yarısı leptin hormonu ortaya çıkıyor ve kalçalar ile göbekteki yağları yakıyor. Zeytinyağı, keten tohumu yağı ve omega-3 yağlarını içeren bir beslenme programı, leptin hormonunun seviyesini yükseltir. Böylelikle açlık hissini bastırabilirsiniz. Zeytinyağında tercihinizi soğuk sıkımdan yana kullanmanız çok daha sağlıklı olacaktır.
Leptin, insülin ile beraber salgılanan vücutta tokluk hissi ile açlık hissini dengeleyen bir hormondur. İnsan vücudunda keşfedilen en son hormon olan leptin hormonu, her bireyde ideal oranda salgılanmalıdır. Leptin hormonu eksikliğinde vücut fonksiyonları zarar görmektedir. Bu hormonu desteklemek için sağlıklı beslenme programı uygulanır.
Leptin hormonu üzerine yapılan çalışmalar hız kesmeden devam etmektedir. Leptin diyeti Karatay tarafından gündeme gelmiştir ve merak konusu olmuştur. Leptin hormonunu dengelemek için hazırlanan leptin diyeti listesi pek çok kişinin sağlık sorununu çözmüştür. Eğer doktorunuz uygun görüyorsa siz de kendinize göre leptin diyeti örneği hazırlayıp bu diyeti uygulayabilirsiniz.
Leptin diyeti beslenme programlarının en çok tercih edilen programlarından biridir. Vücutta sağlıklı şekilde kilo kaybının oluşması için uygulanır. Açlık ve tokluk hissinin dengelenmesini hedefleyen leptin diyeti, bir beslenme uzmanı kontrolünde yapılmalıdır. Leptin diyetinde genellikle kalori hesabı yapılmaz. Sağlıklı seçimler ile uzun süre tokluk hedeflenir.
Peki, leptin diyeti nasıl yapılır?
Leptin diyetinin kendine özgü bazı kuralları vardır. Eğer bu kurallara uyarsanız diyet sonucunda sağlıklı bir kiloya ulaşabilirsiniz. Leptin diyetini uygularken akşam yemeğinden sonra öğün yapmamaya çalışınız. Günde 3 öğün önerilir. Geçen 3 öğünde dolu dolu ve sağlıklı tabaklarla beslenmelisiniz. Bu diyette uymanız gereken diğer bir kural da büyük porsiyonlardan kaçınmaktır. Büyük servis tabaklarını istemsiz şekilde doldurmak isteyebilirsiniz. Bu nedenle daha küçük tabaklar ve az porsiyonlar tercih etmelisiniz.
Protein ağırlıklı ve lif içeren besinleri tüketirseniz, tokluk hissini uzun bir süre yaşayabilirsiniz. Diyet sürecinde karbonhidrat tüketiminden uzak kalmalısınız. Karbonhidrat yerine meyve, sebze ve tam tahıllar tüketilmelidir. Öğünler arasında en az 5 saat beklemeniz önerilir. Ara öğünlerde sadece bitki çayı ve kuru yemiş önerilir. Kuru yemiş leptin hormonunun salgılanmasını sağlar ve açlığı bastırır.
Leptin diyeti listenizde kahvaltı öğününde mutlaka yumurta ve peynir yer almalıdır. Bu besinler sizi uzun bir zaman dilimi için tok tutacaktır. Leptin diyetini uygulayan kişilerin asitli içeceklerden, şekerli gıdalardan uzak kalması önemlidir. Bu tür besinler kısa süre içinde açlık hissini uyandırır ve leptin hormonunun dengesini bozar.
Öğünlerde tüketmeniz gereken etleri haşlama ya da ızgara tercih etmelisiniz.
Leptin hormonunun düzenli salgılanması için bol su içmeyi unutmayınız.