Uzman isim açıkladı! Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz?
Diyetisten Utku Albayrak, Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin püf noktaları paylaştı. Albayrak’ın aktardıklarına göre dikkat edilmesi gereken ilk nokta dengeli beslenme. İşte bilinmesi gerekenler…
Ramazan ayı yaklaşırken birçok kişi sahur ve iftar sofralarının nasıl olması gerektiği ve sağlıklı
beslenmenin yollarını araştırıyor. Kulağa zor gibi gelse de Ramazan’da dengeli beslenmek ve formda kalmak mümkün. Diyetisyen Utku Albayrak oruç tutarken beslenmede yapılan hatalardan yola çıkarak sağlıklı beslenmenin anahtarlarını paylaştı. “İftar ve sahur sofralarında özellikle normal beslenme rutinimizin dışına çıkılmamaya özen gösterilmelidir” diyen Albayrak, Ramazan ayı boyunca iftarda ve sahurda dengeli beslenmeye özen gösterilmesinin altını çizdi.
Sofrada sağlıklı bir menü olması gerektiğine dikkat çeken Albayrak, “İftarda sofrada mutlaka bitkisel ve hayvansal protein kaynakları yer almalı, yoğurt, ayran gibi süt ürünleri ve bol mevsim salata sofralarda mutlaka yer almalı” dedi.
‘Ilık su ve hurma’ önerisi
İftara bir bardak ılık su ve bir adet hurma ile başlanmasını öneren Diyetisyen Albayrak’a göre, midenin dinlendirilmesi ekmek, pide, pilav, makarna grubu karbonhidrat içeriği olan besinlerin de dikkatli ölçüde tüketilmesi sağlıklı bir beslenme için olmazsa olmaz.
Albayrak’a göre dikkat edilmesi gereken konulardan bir diğer doğru pişirme. Albayrak, kızartma, kavurma yerine fırın, haşlama, ızgara yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini kaydetti.
Albayrak’ın aktardıklarına göre, içecek tercihlerinde de gazlı içecekler yerine ayran, kefir, yoğurt, bitki çayları tercih edilebilir.
Sahura kadar ara öğüne dikkat!
İftar ve sonrasında yeterli su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Utku Albayrak, iftar sonrasında sahura kadar mutlaka ara öğün yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Ara öğün tavsiyesinde “Meyve, kuruyemiş, süt ürünleri veya sütlü bir tatlıya bu ara öğünde yer
verilebilir” ifadelerini kullanan Albayrak, “Sahurda gün içinde bize uzun tokluk sağlayacak ve
susatmayacak besinleri tercih etmemiz gerekiyor. Kahvaltılık tarzı bir sahur ile yumurta, peynir, sebze söğüş, ceviz, çiğ badem, çay gibi bir menü, karbonhidrat, protein ve yağların dengeli dağılımını sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
“Çay ve kahve su yerine geçmez”
Su içmenin insanın en temel ihtiyaçlarından olduğunu söyleyen Albayrak, “Çay ve kahve içmek asla su yerine geçmez” dedi. Albayrak, her insan kilo başına 0.30-0.35 ml su tüketmesi gerektiğini, aksi takdirde vücutta ödem oluşumunun artacağının bilgisini paylaştı.
Doğru bilinen yanlışlar
Farklı beslenme çeşitlerinden mucizevi beklentilere girilmemesi gerektiğine dikkat çeken Albayrak, “Tatlandırıcı içeren ürünlerin kalorisiz ve sağlıklı olduğu düşünülüyor. Ancak bu ürünler şeker içeren besinler kadar zararlı. Limonlu su, pul biberli yoğurt gibi detox ürünleri ve beslenme çeşitlerinden mucizevi beklentiler oluyor. Ancak bunların hiçbiri gerçeği yansıtmıyor” diye konuştu. Albayrak sözlerine şöyle devam etti:
“Tek bir besin bize ne kilo aldırır ne kilo verdirir. Önemli olan dengeli ve doğru beslenmek. Bu da fiziksel aktivite, yeterli su tüketimi gibi faktörlerin birleşimiyle ortaya çıkıyor. Hiç karbonhidrat almamak, light ürünleri bolca tüketmek, bireye özgü yazılmış diyeti değil başkasının diyetini uygulamak kesinlikle doğru değil. Önemli olan bir uzman ile görüşüp doğru beslenme eğitimi alıp bunu hayat standardı haline getirmek ve uygulamak.”
Beslenme için faydalı 10 öneri
Albayrak’ın aktardıklarına göre sağlıklı beslenme için 10 öneri:
“Yeterli su tüketimine özen gösterilmelidir.
Doğru karbonhidrat, protein ve yağ kaynaklarının tüketimine özen gösterilmelidir.
Meyve ve sebzeden zengin beslenilmelidir.
Lif içeriği yüksek gıdalar tüketilmelidir.
Paketli, yüksek şeker içeriği olan ürünlerden uzak durulmalıdır.
Gazlı içecekler yerine maden suyu, süt ve süt ürünleri, bitki çayları tüketilmelidir.
Öğün atlamamaya özen gösterilmelidir.
Alkol tüketiminden uzak durulmalıdır.
Fiziksel aktivite yapılmalıdır.
İdeal kilomuzun dışına çıkmamaya özen göstermeliyiz.”