Eski bir tuzlu su timsahı, topraklarına giren bir köpeği yedikten sonra Queensland hükümeti tarafından vurularak öldürüldü. Uzmanlar, köpeği yedikten sonra öldürülen timsah için yetkililerin bu kararlarını sorguladı. Uzmanlar, 4,4 metrelik erkek timsahın 60 ila 70 yaşları arasında olduğunu tahmin ediyor. Gunggandi Geleneksel Sahibi Warren Martens, Yahoo News Australia'ya hayvanı öldürmenin acımasız ve insanlık dışı olduğunu ve kültürel açıdan duyarsız olduğu için korucuların bunu yapmamaları gerektiğini bilmeleri gerektiğini söyledi.
ÖLÜMCÜL KONTROL ÖNLEMLERİ YENİDEN DÜŞÜNÜLMELİ
Uzmanlar, "Aborjinler zamanın başlangıcından beri bu hayvanlarla bir arada yaşadılar, timsahları vahşi doğada bırakmak ve onlara yaklaşmamak çok daha iyi. Onları ayıklamak yerine varlıklarını nasıl yönettiğimiz konusunda yepyeni bir tartışmaya ihtiyacımız var." dedi. Timsahı vurma kararı, Cape York'taki Napranum'daki yakındaki bir kamptan bir köpeği çekerken görüntülendikten sonra verildi. Timsah Topluluk Temsilciliği tarafından Yahoo'ya sağlanan görüntüler, hayvanın yakalanıp vurulduktan sonraki halini gösteriyor. Savunuculuk grubu, yetkilileri ölümcül kontrol önlemlerini yeniden düşünmeye çağıran Bob Irwin tarafından destekleniyor.
UYGUNSUZ BİR HAREKETTİ
Cairns vahşi yaşam rehberi Matt Cornish, olayı köpeklerin suya yaklaşmasına izin verdiği için insanlar tarafından yapılan bir hata olarak nitelendirdi. Cornish, "Bu timsah, beslenmek için bu fırsatı değerlendirerek tam olarak doğal olarak yaptığı şeyi yaptı. Bu timsahın yaptığı bir hata değil. Yine de timsahın en büyük bedeli ödediği ve vurulduğu yerdeyiz. Yetkililerin bir insana ölümcül bir şekilde saldıran timsahları öldürmesine karşı çıkmamakla birlikte, gerçekte bir sokak hayvanı yediği için bir timsahı vurmanın uygunsuz olduğuna inanıyor."
YANLIŞ YAPILIYOR
"'Göze göz' yaklaşımı var gibi görünüyor ve bence bu inanılmaz derecede modası geçmiş" dedi. Bay Cornish, Queensland hükümetini yönetim politikalarına daha derinlemesine bakmaya çağırdı. Cornish, "Eğer bu timsah yönetimiyse, bir şeyi yanlış yapıyoruz. Bu koruma altındaki bir türdür ve 4.4 metrede o su yolunda bulunma hakkını kazanmıştır. Onu tuzağa düşürmek ve öldürmek dehşet verici.” dedi.
SON ÇARE OLARAK UYGULANMALI
Bu makalenin yayınlanmasının ardından, Çevre Bakanlığı (DES) Napranum Aborjin Shire Konseyi'nin timsahın varlığıyla ilgili güvenlik endişelerini dile getirmesinin ardından harekete geçtiğini belirten bir bildiri yayınladı. Timsahı öldürücü olmayan topaklar kullanarak sahilden uzaklaştırma girişimleri başarısız oldu. Bir DES sözcüsü, "Timsahlara yönelik insani ötenazi, yalnızca alternatif olmadığında son çare olarak uygulanır." dedi.
"KABUL EDİLEMEZ BİR RİSK TEŞKİL EDİYORDU"
Bölgenin uzaklığı nedeniyle DES, timsahı insani bir şekilde tuzağa düşürüp bir çiftliğe veya sığınağa taşıyamadığını, çünkü türün karayoluyla uzun mesafelere taşındığında hayatta kalma oranının düşük olduğunu söyledi. Bir DES sözcüsü, "Değerlendirme sırasında yaban hayatı görevlileri, hayvanın ilgili, cesur davranışını gözlemledi ve bunun toplumun güvenliği için kabul edilemez bir risk teşkil ettiği değerlendirmesini yaptı. Yerel topluluk ve Geleneksel Sahiplerle yapılan istişarelerden sonra, hayvanın insanca ötenazi yapılmasına karar verildi." dedi.