Van'ın Erciş ilçesine bağlı Yünören köyü kırsalında yetişen kenger bitkisinden elde edilen dağ sakızı; yüz felci, çürük diş tedavisinde, patlayan kulak zarının düzelmesinde, safra kesesinden taş düşürme, kalp damarlarının gevşemesi, diş etlerini kuvvetlendirme, orta kulak iltihaplanması, mide ağrısı ve şişkinliği, ortopedik rahatsızlıklar, çene gevşemesi gibi birçok soruna şifa oluyor.
İLK ÇİĞNEMEYE BAŞLANDIĞINDA ACI
Kekik tadını andıran ve ilk çiğnemeye başlanıldığında tadı hafif acı olan dağ sakızı, çiğnemeye devam edildikçe bu acılık kayboluyor.
KÜÇÜKLÜĞÜNDEN BERİ TOPLUYOR
Dağ sakızı toplayan Yılmaz Şit, küçüklüğünden beri bu sakızı topladığını belirterek, “Toplamak için etrafını kazıp genişletiriz, o köklerin ucunu kestikçe oradan süt akar.
2 RENK SÜTÜ VAR
Kiminin sütü kahverengi kimin sütü beyazdır ama kahverengi süt amacına daha uygundur. Bu sakız ortopedik hastalıklarda yani kırıklarda kullanılır. Kendim de birçok hasta da kullandım, faydasını gördüm. Hatta eskiden gelip toplardılar. Kışın onu yanık yaralarına kullanırlardı, birçok faydası var” dedi.
NEREDE YETİŞİYOR?
Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişen kenger otu, Orta Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgelerinde de yetişir. Şifa kaynağı, kenger otu çiğ ya da haşlanarak tüketilebilir. Sakız olarak yapımında çiğnenebilen şifalı ot, kahve olarak hazırlandığında içilebilir.
TOKSİNLERİN VÜCUTTAN ATILMASINDA BÜYÜK ROL OYNAR
C vitamini bakımından zengin olan kenger otu, zararlı toksinlerin vücuttan atılmasında büyük rol oynar. Antikor üretimini destekleyerek hücre yenilenmesine katkı sunan şifalı ot, diş sağlığına olan yararı ile de bilinir.