Van'dan Türkiye'ye kötü haber verildi. Son durumu gözlemleyen uzmanlar, 3.713 kilometrekarelik alanı kaplayan Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü, hızla çekilen sularıyla tehlike sinyalleri verdiğini dile getirdi.
HIZLA DÜŞMESİNE NEDEN OLUYOR
Van Gölü Havzası’nda son yıllarda yaşanan şiddetli buharlaşma ve artan kuraklık, yağışların azalması ve yağış şekillerinin değişmesi, gölün su seviyesinin hızla düşmesine neden oluyor.
SADECE İNSANLARI DEĞİL, DİĞER CANLILARI DA OLUMSUZ ETKİLİYOR
Van Gölü’ndeki su kaybı sadece insanları değil, bölgedeki diğer canlıları da olumsuz etkiliyor. Suların çekilmesiyle kuruyan bölgelerde, başta flamingolar olmak üzere birçok kuş türü başka bölgelere göç etmek zorunda kaldı.
CİDDİ BİR ŞEKİLDE GERİ ÇEKİLDİ
Doğa gözlemcisi Murat Çınardalı, son yıllarda yaptığı incelemelerde Van Gölü’nün ciddi bir şekilde geri çekildiğini belirtti.
"GÜN YÜZÜNE ÇIKTI"
Çınardalı, "Daha önce su altında olan mikrobiyalitler, bu geri çekilmeyle birlikte gün yüzüne çıktı. Bu alanlar, birçok bakteri ve mikroorganizmayı barındırıyor ve kuşlar için vazgeçilmez bir mekan oluşturuyor.
"YENİ BİR GÖRSELLİK"
Son birkaç aydır sakarmeke, uzun bacak gibi yeni kuş türlerinin burada yoğunlaştığını gözlemledim. Bu durum, Van Gölü’nde yeni bir görsellik oluşturdu. Her ne kadar gölün çekilmesi üzücü olsa da, bu yeni kuş türlerini görmek bizi mutlu ediyor" dedi.