Vatan uğruna 30 kurşunla şehadete ererek, tarihin seyrini değiştiren adam: Ömer Halisdemir

15 Temmuz gecesi birçok kahramanlık hikayesi kayıtlara geçti... Ama onlardan biri var ki, çok başka. Özel Kuvvet Komutanlığı'nda emir komutayı darbe yolu ile teslim almak üzere gelen Semih Terzi'yi, komutanı Zekai Aksakallı'nın emri ile hiçbir tereddüt ve duraksama dahi göstermeden vazifeyi yerine getirerek öldürdü. Kalkışmanın engellenmesinde büyük rol oynayan kahraman asker ihanetin silahını tutan katiller tarafından şehit edilen, Ömer Halisdemir..

Vatan uğruna 30 kurşunla şehadete ererek, tarihin seyrini değiştiren adam: Ömer Halisdemir

Türkiye’nin 253 şehit verdiği o kara gecede yaşanan FETÖ kalkışmasında vatan için verilen emri şehadeti göze alarak gözünü kırpmadan uygulayan Astsubay Ömer Halisdemir kahramanlığı ile sembolleşti. 

Vatan uğruna 30 kurşunla şehadete ererek, tarihin seyrini değiştiren adam: Ömer Halisdemir - Resim : 1

Takvimler 20 Şubat 1974’ü gösterdiğinde Niğde’nin Çukurkuyu Köyü’nde, 42 yıl sonra tüm Türkiye’nin adını duyacağı bir çocuk dünyaya geldi. Ailenin üçüncü çocuğu olarak dünyaya merhaba dedi, adına Ömer dendi. Köydeki Fatih İlkokulu’nu bitirdi. Hem çalışıp hem okudu. Okuldan arta kalan zamanlarında babasının sürüsünde çobanlık yaptı. İlkokulu bitirdikten sonra İsmail Erol Ortaokulu’na devam etti. “Eli erken ekmek tutsun” denilerek, Niğde’deki Endüstri Meslek Lisesi Makine Bölümü’ne kaydı yapıldı. Her gün 50 kilometre yol gidip gelerek meslek lisesini bitirdi. Neşet Ertaş türküleriyle büyüdü, Bozlak türküleriyle hüzünlendi, eğlendi...

Vatan uğruna 30 kurşunla şehadete ererek, tarihin seyrini değiştiren adam: Ömer Halisdemir - Resim : 2

TSK'NIN EN SEÇKİN BİRLİĞİ ÖZEL KUVVETLERDE 20 YILI TAMAMLADI

Endüstri meslek lisesini bitirdi ancak Ömer’in hayali asker olmak, o şanlı üniformayı giymekti. 1993’te askere gitti, vatani görevinin sonunda tezkere bıraktı. Uzman çavuş olarak orduya katıldı. 1996’da gönüllü olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en seçkin birliklerinin başında olan Özel Kuvvetler Komutanlığı’na geçti. Gözü pek, disiplinli, cesur ve başarılı bir askerdi. 1999’da astsubaylığa terfi etti. 24 yaşındayken Hatice ile evlendi, Elifnur ve Doğan Ertuğrul adını koyduğu iki çocuğu oldu. Zorlu görevi nedeniyle eşi ve çocuklarından hep uzak kaldı. Yurtiçi ve yurtdışında operasyondan operasyona koştu. TSK’nın en seçkin birliği Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda 20 yılı tamamladı.

Vatan uğruna 30 kurşunla şehadete ererek, tarihin seyrini değiştiren adam: Ömer Halisdemir - Resim : 3

O GECE!

15 Temmuz günü Gölbaşı’ndaki Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda nöbetine başladığında, gelen darbe mesajlarıyla birlikte hareketlilik artmaya başlamıştı. Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görevli FETÖ’cü Tuğgeneral Semih Terzi, yanındaki timle Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan 2 CASA tipi nakliye uçağıyla yola çıktı. Uçak direkt Ankara rotasına yöneldi.

Kalkışma gecesi Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın Gölbaşı’nda bulunan yerleşkesinde nöbetçi olan Halisdemir’in telefonu çaldı. Arayan adeta ‘baba-oğul’ gibi oldukları Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı idi. FETÖ’cü generallerin bir düğün için “En kıdemli sizsiniz, hediye çekini siz verin” kumpasıyla darbe gecesi pasifize edilmeye çalışılan Aksakallı, durumdan şüphelenerek düğünden çifte çeki verip erken ayrıldı. Sonrasında ise FETÖ’cüler tarafından içinde bulunduğu aracın önü kesilmek istenen Aksakallı, Kirazlıdere’ye gelerek aralarında Halisdemir’in de olduğu personeline tarihi emirlerini vermeye başlamış, FETÖ’cü olmayan birlik komutanlarını aradıktan sonra Halisdemir’i de bilgilendirmişti.

Vatan uğruna 30 kurşunla şehadete ererek, tarihin seyrini değiştiren adam: Ömer Halisdemir - Resim : 4

ŞEHADET EMRİNİN GELDİĞİ TARİHİ 8.GÖRÜŞME!

Görev yeri Silopi olmasına karşın darbeci generallerden Semih Terzi, bir grup askerle Ankara’da Özel Kuvvetler’e gelmişti. Terzi, başkente gelmek için “annesinin hasta olduğu” yalanını söylemişti. Aksakallı, o tarihi emri şöyle anlatıyor: “Semih Terzi’nin gelişini öğrendikten sonra Ömer Halisdemir’i aradım. Benim o dönem 8 korumam vardı. Ömer Halisdemir de o koruma astsubaylarından biriydi. Ben karargahın dışında iken 24 saat esasına göre bu arkadaşlardan birisi komutanlık karargahında durur, ihtiyaç halinde bizimle iletişim sağlarlar. O günkü makam korumasında Ömer Halisdemir vardı. Ömer’i aradım. ‘Keşif yap, durum nedir bana ilet’ dedim. Ömer çıktı, ‘Komutanım harekat merkezine yöneldiler. Çok iyi silahlı tesisatlı adamlarla harekat merkezini emniyete almışlar, bertaraf edilmesi için mi planlama yapacağız’ dedi. Şehadet emrine kadar o gece boyunca 8 kere görüştük Ömer Halisdemir ile. Çok atılgan ve cesurdu. Emri verdiğinizde tereddüt olmaz, kimse geri dönüp bakmaz. Biz 20 yıl baba oğul gibiydik. Dramatik hadiseler yaşandığı gecede ‘Ömer’ dedim, ‘Artık ülkemiz için ölüm kalım meselesi.’ 20 yıl mücadele ettik. Semih Terzi’nin hain ve alçak olduğunu, ülkeyi felakete sürüklediklerini, onun mutlaka öldürülmesini ifade ettim” diye konuştu.

Vatan uğruna 30 kurşunla şehadete ererek, tarihin seyrini değiştiren adam: Ömer Halisdemir - Resim : 5

"SONUNDA ŞEHADET VAR ÖMER DEDİM, 'KOMUTANIM FEDA OLSUN' DEDİ"

Aksakallı şöyle konuştu: “Ömer bunun sonunda şehadet olduğunu biliyorsun değil mi’ dedim. ‘Komutanım feda olsun’ dedi. ‘Hakkını helal et’ dedim. ‘Komutanım helal olsun, siz de helal edin’ dedi. Ondan sonra görevini yerine getirdi. Şehit haberini yine birlikte bizim yanımızda olan subaydan aldım.” dedi.

Vatan uğruna 30 kurşunla şehadete ererek, tarihin seyrini değiştiren adam: Ömer Halisdemir - Resim : 6

SAAT 02.18’DE ŞEHADETE ULAŞTI

Emri alan Ömer Halisdemir, darbeci Terzi’yi karargaha girmeden önce 3 el ateşle etkisiz hale getirdi. Daha sonra ağaçlık alana koşan Halisdemir, hainlerin kurşunlarıyla yere yığıldı. Karargah girişine sürüklenen Halisdemir’in nabzının attığı, ancak darbecilerin 2 el daha ateş etmesi sonucu şehitlik mertebesine ulaştığı öğrenilmişti. Ömer Halisdemir 16 Temmuz saat 02.18’de şehit edildi. 

ŞEHİDİN EMANETLERİ!

Elif Halisdemir... Şehidin, Türk milletime emaneti.
23 yaşına girdi... O şimdi diş hekimi..

Ertuğrul Halisdemir... Şehidin diğer emaneti... Yarının, bilgisayar mühendisi. Babaları ile gurur duyuyorlar. Sadece onlar mı? Türkiye, Ömer Halisdemir ile gurur duyuyor..