14 milyonu ilgilendiriyor! Devlete borcu olanlar dikkat, süre doluyor. Yapılandırmada son haftalara girildi.
Vergi ve prim borcu ile idari para cezalarında yapılandırma başvurusunda süre daralıyor. Mayıs ayının sonuna kadar başvuru yapanlar borçları, ceza ve faizlerinin yüzde 90’ı silinecek. 2 bin liranın altındaki borçlar da tamamen silinecek.
YAPILANDIRMADA BU AYIN SONUNDA BİTİYOR
Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7440 sayılı Kanun mart ayında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Başvurular 31 Mayıs tarihinde sona erecek.
HANGİ BORÇLAR YAPILANDIRILACAK?
Kanun kapsamında trafik cezaları, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borçları, öğrenim ve katkı kredisi borçları, vergi, vergi cezaları, gecikme faizi, idari para cezaları, sigorta primleri yapılandırılabilecek. Köprü ve otoyol kaçak geçişleri yapılandırma kapsamında olacak.
BORÇ NASIL VE NEREDEN ÖĞRENİLİR?
İnternet Vergi Dairesi’ne giriş yaparak borcunuzu görüntüleyebilir ve dilerseniz ödeme yapabilirsiniz. Giriş yapmak için TC Kimlik numaranızı, anne kızlık soyadının birinci ve ikinci harflerini, ayrıca anne-baba veya çocuğun TC kimlik numarasını bilmek yeterli oluyor.
BORÇ YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NASIL YAPILACAK?
Yapılandırma başvurusu işlemleri şube ve internet üzerinden yapılabilecek. Gelir İdaresi Başkanlığının (www.gib.gov.tr / ivd.gib.gov.tr) internet adresinden kullanıcı kodu ve şifre, e-Devlet şifresi ya da anında kayıt olarak veya e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden İnteraktif Vergi Dairesine giriş yaparak, bağlı olduğunuz vergi dairenize şahsen veya posta yoluyla, diğer vergi daireleri aracılığıyla da yapılabilecek.
BORÇ YAPILANDIRMASI KAÇ TAKSİT?
Daha önceki borç yapılandırmalarda 36 ay olan üst sınır bu kez 48 ay olacak. Süre uzayacak ama ödemesini kısa tutmak isteyene de önemli avantajlar sağlanacak.
Yapılandırılan borçlar peşin ödenirse zaten küçük oranlar uygularak hesaplanan yurt içi ÜFE tutarının yüzde 90'ından vazgeçilecek. Eğer yapılandırılan borç idari para cezası ise asıl alacaktan da yüzde 25 oranında indirim sağlanacak.
Yasayla, vergi ve prim borçları başta olmak üzere çok sayıda kurum ve kuruluşa ödenmemiş borcun cezaları kaldırılacak.
Tutarı 2 bin lirayı aşmayan borçlar silinecek. Vergi daireleri bu borçlar nedeniyle takip de yapmayacak.
YAPILANDIRMA ÖDEMELERİ NE ZAMAN?
Ödemeleri de kredi kartıyla veya havale ile yapmak mümkün olacak. İlk taksit ile peşin ödemeler 3 Temmuz’a kadar yapılacak.
KREDİ KARTIYLA YAPILANDIRMA ÖDENİR Mİ?
Evet. Borçların, kredi kartıyla peşin ya da taksitle ödenmesi mümkündür. Kredi kartıyla ödemeler Başkanlığın www.gib.gov.tr internet adresinde yer alan interaktif vergi dairesi uygulamasından yapılabilecektir. Kredi kartıyla ödeme yapıldığında, işlem tarihi itibarıyla borç ödenmiş olacaktır.
Birinci ve ikinci taksitlerin ödeme sürelerinde yapılması koşuluyla kalan taksitlerden bir takvim yılında en fazla üç taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde düzenleme hükümleri ihlal edilmiş sayılmayacak.
Hesaplanan tutarların taksitle yapılacak ödemelerinde ilgili maddelere göre belirlenen tutar 12 eşit taksit için 1,09; 18 eşit taksit için 1,135; 24 eşit taksit için 1,18; 36 eşit taksit için 1,27; 48 eşit taksit için 1,36 katsayısı ile çarpılacak, bulunan tutar taksit sayısına bölünerek aylık dönemler halinde ödenecek taksit tutarı hesaplanacak.
TAKSİT ÖDENMEZSE NE OLUR?
Yapılandırmanın devam edebilmesi için, ilk iki taksitinin tam ve süresinde ödenmesi şarttır. Ayrıca, taksitlerden bir takvim yılında en fazla iki tanesinin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hali Kanun’un ihlal nedeni sayılmayacaktır. Bu durumda, diğer taksitler ilgili dönemlerinde ödenebilecektir.
Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarları ise en geç son taksiti (peşin ödeme seçeneğinin tercih edilmesi halinde ilk taksiti) izleyen ay sonuna kadar ödenecek ve ödemede gecikilen süre için gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte tahsil edilecektir.