Vincent van Gogh'un Yıldızlı Gece tablosundaki gizli gerçek: Doğadaki fiziğin büyüsü fırça darbelerinde

Hollandalı ünlü sanatçı Van Gogh'un 1889 yılında Fransa'da bir akıl hastanesinde kaldığı dönemde yarattığı eserinde fırça darbelerinin gerçek hayattaki fiziki hareketlere yakın olduğu ve dünyadaki atmosferik hareketlerle uyuştuğu belirlendi.

Vincent van Gogh'un Yıldızlı Gece tablosundaki gizli gerçek: Doğadaki fiziğin büyüsü fırça darbelerinde

Bilim insanları, Vincent van Gogh'un Yıldızlı Gece adlı tablosundaki dönen şekillerin, bir bacadan çıkan duman veya suyun dönmesiyle oluşan gerçek türbülansa çok benzediğini ileri sürüyor.

Araştırmacılar, Hollandalı ustanın çalışmasının "doğal olaylara ilişkin derin ve sezgisel bir anlayış ortaya koyduğunu" ve bunu "bulutların ve atmosferin hareketini inceleyerek" öğrenmiş olabileceğini söyledi.

Vincent van Gogh'un Yıldızlı Gece tablosundaki gizli gerçek: Doğadaki fiziğin büyüsü fırça darbelerinde - Resim : 1

FİZİKİ YASALARI BAŞARIYLA TAKLİT EDİYOR

Şiamın Üniversitesi, Lille Üniversitesi gibi birçok Çin ve Fransız kurum ve kuruluşun ortaklığında yapılan incelemede, Vincent van Gogh'un tablosunda dünyadaki fiziki yasaları başarıyla taklit ettiği görüldü.

Vincent van Gogh'un Yıldızlı Gece tablosundaki gizli gerçek: Doğadaki fiziğin büyüsü fırça darbelerinde - Resim : 2

Tablodaki 14 sarmal yapıyı inceleyen araştırmacılar, "Yıldızlı Gece"deki fırça darbelerinin Kolmogorov türbülans teorisi ile uyuştuğu ve fırça darbelerinin konumları ve parlaklık oranlarının tabloda türbülans hareketlerini resmettiği ortaya kondu.

Araştırmacılar, tablodaki fırça darbelerinin, şekil, enerji ve boyut olarak normalde çıplak gözle gözlemlenemeyecek atmosferik özellikleri taklit ettiğini belirtti.

Tablonun Batchelor ölçeğine de uyduğunu belirten araştırmacılar, tablodaki parlaklık oranlarının bu ölçekle doğru orantılı olduğunu kaydetti.

Araştırmanın yazarlarından Şidi Huang, Vincent van Gogh'un tablosunda türbülansı "tam olarak doğru bir şekilde" resmetmesinin sanatçının bulutları ve atmosferi incelemesinden kaynaklanabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Araştırma, "AIP Publishing"in "Physics of Fluids" dergisinde yayımlandı.