Vize krizinde son perde! Öğrenciler isyanda: Kayıt yaptırdık, vize alamıyoruz, konsolosluklar cevap vermiyor

Seyahat ve iş için Almanya’ya gitmek isteyenlerin yaşadığı vize krizi, Ulusal öğrenci vizesi bekleyen lisans ve yüksek lisans öğrencilerini de vurdu.

Vize krizinde son perde! Öğrenciler isyanda: Kayıt yaptırdık, vize alamıyoruz, konsolosluklar cevap vermiyor

Almanya’daki Devlet Üniversitelerinden kabul alan ve kayıt yaptıran öğrenciler uzun bekleme sürelerine takıldı. Üniversitelerin açılmasına günler kala halen vizesi gelmeyen ve uçak biletlerini yakan öğrenciler isyanda. Forum siteleri benzer şikayetleri paylaşan lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin şikayetleri ile doldu. Belgelerini eksiksiz teslim eden adaylar neden bekletildiklerine dair konsolosluklardan da cevap alamıyor.

BAŞVURU SAHİPLERİ MAĞDUR

Almanya için öğrenci vizesinde sistem aslında Shengen’den farklı işliyor. Almanya’daki Devlet üniversitelerinden kabul alanlar Ulusal vize kategorileri üzerinden başvurularını yapıyor. Almanya bu öğrencilerin ülkelerinde okuyabilmesi için oturum içeren bir vize türü veriyor. Lisans ve Yüksek lisans adayları Almanya’nın istediği bloke hesap ya da garantör şartları ile birlikte kabul ve kayıtlarını yaptırdı. Ulusal vize için ortalama bekleme süresinin 3 ila 6 hafta arası olduğu belirtiliyor. Ancak 1 ekim'de okulu açılacak olan ve bu süreyi çok aşan başvuru sahipleri mağdur.

ÖĞRENCİLER SORUNUN ÇÖZÜLMESİNİ BEKLİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM zirvesi için gittiği ABD’de Almanya Başkanı Olaf Scholz ile de bir araya gelmişti. Görüşmede Erdoğan, Scholz’dan özellikle “vize sorunu”nu çözmesini istemişti. Almanya Üniversitelerinde okumaya hak kazanan ancak vize engeline takılan öğrenciler de sorunun çözülmesini bekliyor.