Wikipedia Türkiye'deki yasağı AİHM'e taşıyor

Dünyaca ünlü dijital ansiklopedi Wikipedia, Türkiye'deki yasağın kaldırılması için AİHM'e başvuru yaptıklarını açıkladı.

Wikipedia Türkiye'deki yasağı AİHM'e taşıyor

Wikimedia Vakfı, 2017'nin Nisan ayından bu yana Türkiye'de yasaklı olan Wikipedia ile ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuruda bulundu.

Financial Times’da yer alan habere göre Türkiye'de geçerli olan erişim yasağının temel hak ve ifade özgürlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru yaptığını açıkladı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Wikimedia Başkanı Katherine Maher; "İki yıl süren tartışmalar ve Türkiye’de Anayasa Mahkemesi’ne kadar götürülen hukuk mücadelesinin başarısız olması sonucu bu başvuruyu yaptık. Wikimedia, AİHM'de Türkiye'ye dava açtı" dedi. 

Geçen hafta da Çin’de benzer şekilde sadece belirli URL’ler değil, sitenin tamamını kapsayan bir ‘battaniye‘ yasak devreye girmiş, Türkiye’den sonra ilk kez bir hükümet böyle bir yasak uygulamıştı.

Çin ve Türkiye'ye çağrıda bulundu

Sitenin kurucusu Jimmy Wales hem Türkiye hem de Çin hükümetlerinin bu adımlarından ‘derin üzüntü duyduklarını’ belirtti ve Türkiye’ye siteyi tekrar erişime açması için çağrıda bulundu

Wikipedia Türkiye'de neden yasak? 

Türk otoriteler Wikipedia’da yer alan Suriye İç Savaşı ve devlet-destekli ‘terörizm‘ konularında iki makaleyi kaldırmasını talep etmiş, ardından da siteye erişim yasağı getirmişti.