Aksaray, Ankara ve Konya sınırları içinde yer alan, kapalı havza özelliği taşıyan ve Türkiye'nin tuz ihtiyacının büyük bölümü karşılanan Tuz Gölü, bahar ve yaz aylarında flamingolara ev sahipliği yapıyor.
BİNLERCESİ KULUÇKAYA YATIYOR
Her yıl binlerce flamingo, gölde beslenerek kuluçkaya yatıyor. Flamingolar, üreme alanı için de gölün, özellikle Aksaray’ın Eskil ilçesi sınırlarında yer alan güneyini tercih ediyor.
JANDARMA TARAFINDAN GÜVENDELER
Kuluçkadan çıkan binlerce flamingo yavrusu, haziran yağmurlarıyla su seviyesi yükselen Tuz Gölü’nde beslenerek bölgede güzel görüntüler oluşturdu. Doğa Koruma ve Milli Parklar Aksaray Şube Müdürlüğü ekipleri gölde devriye görevi yaparak flamingoların gelişimini takip ederken, jandarma ise güvenlik açısından gözetleme yapıyor.
YAĞIŞLARIN ARTMASIYLA SAYILARI DA ARTTI
Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, Tuz Gölü havzasında bu yıl yağış miktarının fazla olması nedeniyle yavru flamingolarının sayısında da artış olduğunu gözlemlediklerini belirtti.
KULUÇKADAN ÇIKTILAR
Dinçer, ''Flamingoların doğal yaşam alanı olan Tuz Gölü havzasında bu yıl yağışların bol olmasıyla beraber çok sayıda yavru flamingo kuluçkadan çıktı. Şu anda binlerce flamingo yavrusu var. Bölgemize görsel bir güzellik sunuyor. Bu flamingolar, hayvanseverlere çok güzel bir şölen yaşatıyor.
SAYISININ ARTMASINI UMUYORLAR
Bu yıl ve bundan sonraki yıllarda ise bu sayının daha da artmasını temenni ediyoruz. Flamingo şölenini de tüm doğa ve kuşseverleri Aksaray’a bekliyoruz. Tuz Gölü'nde flamingoların korunması içinde yerel yönetimler ve devletimizin diğer kurumları ile birlikte tedbirler almaya da devam ediyoruz.
YAŞAM ALANLARI SINIRLI SAYIDA
Flamingoların ülkemizde yaşam alanları sınırlı sayıdadır. Tuz Gölü de bunlardan birisidir. Doğal güzelliğimiz olan allı turnaları yaşatmak ve gelecek nesillere taşımak için, bu önemli görevi layıkıyla yerine getirmeyi çalışıyoruz. İnşallah aldığımız tedbirlerle sayının her gecen yıl artığını da gözlemleyeceğiz” dedi.
ESARET ALTINDA OLANLAR BEYAZDIR
Flamingolar, uzun ve ince bacaklara, yine uzun, eğri bir boyuna ve rosa rengi tüylere sahiptir. Belirgin özelliklerinden biri kıvrık bir gagasının olması ve bunun üst kısmıyla daldırıp da yiyecekleri su ya da çamurdan çıkarırken filtre vazifesi görmesidir. Tüylerindeki kırmızı renk tonları, yedikleri yiyeceklerin içerdiği karotin miktarına göre değişir. Esaret altındaki genç kuşlar, çok az karotin içerikli besinler aldığından beyaz tüylere sahiptirler.