Malezya Sabah Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi cüce kamış yılanı diye bilinen Latince adı Pseudorabdion longiceps olan yılanı incelediler. Söz konusu yılanın hareketleri ise ekibi hayrete düşürdü.
AVCILARIN YÖNÜNÜN ŞAŞIRTMAYA ÇALIŞIYORLAR
Bu ufak yılan türünün takla hareketini avcıların yönünü şaşırtmak ve kendi kaçışını hızlandırmak için kullandığı ortaya çıktı. Yılanların diğer, daha büyük hayvanlar tarafından avlanmaktan kaçmak için bir dizi stratejisi var.
YILANLAR AVCILARA KARŞI SAVUNMASIZ
Bunlar arasında kamuflaj, ölü taklidi, kaçma, saldırganlık ve savunma var. Ancak daha küçük yılanlar özellikle avcılara karşı savunmasız.
Güney Asya'ya özgü cüce kamış yılanı, gün boyunca yaprakların veya kütüklerin altında saklanan gececi bir hayvan. Yaklaşık 23 santimetre uzunluğundaki bu yılan; kuşlar ve diğer yılanlar da dahil olmak üzere bir dizi yırtıcı hayvan tarafından avlanıyor.
"5 SANİYEDE 1.5 METRE TAKLA ATTI"
Araştırma ekibi, makalede bu yılanla 2019'da Malezya'da bir dağ yolunda karşılaştıklarını ifade etti: "Biz yaklaştığımızda yılan irkildi ve yuvarlanmaya başladı. Yolda 5 saniyeden daha kısa sürede yaklaşık 1,5 metre boyunca takla attı."
Araştırma ekibine liderlik eden biyolog Evan Seng Huat Quah, "Bu türün başvurduğu yeni bir kaçış stratejisine, yani takla atmaya dair bir gözlemi ayrıntılı biçimde aktarıyoruz" dedi: