Yararlarını duyunca yanınızdan eksik etmeyeceksiniz! C vitamini deposu... Faydalarını saymakla bitmez
C vitamini deposu kuşburnu meyvesinin faydalarını duyunca yanınızdan adeta eksik etmeyeceksiniz. Köylerde oldukça bol bulunan kuşburnunun birçok faydası bulunuyor. Doğal ortamda yetişen genelde dağlarda yetişeni daha makbul olan kuşburnu geleneksel yöntemlerle toplanıyor.
Doğada bulunan şifalı bitkiler, son yıllarda hem ülkemizde hem de dünya genelinde popülerleşmiş ve bu sayede alternatif tıbba olan ilgi artmıştır. Bu şifa kaynağı bitkilerden bir tanesi de kuşburnudur.
Kuşburnu mermelatı olarak raflarda yer alıyor
Doğada organik olarak yetişen kuşburnu, tek tek toplanarak uzun ve yorucu bir işlemin ardından marmelata dönüştürülüyor.
Toplandıktan sonra tek tek temizlenerek suyla birlikte kaynatılan kuşburnu, bir süre pişirilirken kavanozlara doldurularak şifa oluyor.
Büyük ilgi görüyor
Erzincan’da kış aylarında marmelat ve reçel olarak kahvaltı sofralarında yer almasının yanı sıra çay ve meyve suyu olarak da tüketilen kuşburnu soğuk algınlığı ve gribe karşı etkili olması nedeniyle ilgi görüyor.
Doğada yabani ortamda yetişiyor! Her derde deva geliyor
Kuşburnu doğada yabani olarak yetiştiği için üretiminde herhangi bir gübre, kimyasal madde kullanılmıyor. Organik bir meyve olmasının yanısıra içeriğindeki yüksek C vitamini sayesinde gribal enfeksiyonlara, öksürüğe, soğuk algınlığına iyi geldiği kanıtlanan kuşburnu meyvesinin antioksidan özelliğinden dolayı kansere de iyi geldiği, eklem kireçlenmesi ve romatizmal ağrıların gidermesinin yanında zengin demir içerdiği için kansızlığa karşı da faydalı olduğu ve cildin elastikiyetini korumasına yardımcı olarak yaşlanmayı önleyici özellik göstermesiyle biliniyor.
Köylüler tarafından dağlardan toplanarak kent pazarlarında satılan vitamin deposu kuşburnunun aynı zamanda birçok faydası bulunuyor. Doğal ortamda yetişen genelde dağlarda yetişeni daha makbul olan kuşburnu geleneksel yöntemlerle toplanıyor.
Erzincan’ın Kemah ilçesi dağlık alanlarında yaşayan ailelerce toplanan kuşburnu marmelat ve reçele dönüştürülerek hem aile hem de ilçe ekonomisine katkı sağlıyor. Köylülerin yoğun mesai harcayarak topladığı kuşburnu, ayıklama işleminin ardından evlerin bahçelerinde yakılan odun ateşinin üzerinde bakır kazanlarda kaynatılan suya konuluyor.