Dünyayı dehşete düşüren araştırma

Yarasalar üzerinde araştırma yapan bilim insanları, SARS-CoV-2 olarak bilinen Kovid-19 hastalığı pandemisinden sorumlu patojen ile aynı korona virüs ailesine ait önceden bilinmeyen altı virüs tespit etti.

Dünyayı dehşete düşüren araştırma

Dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını her geçen gün büyüyerek devam ediyor. Dünyada şu anda 2 milyon 16 bin 855 korona virüs vakası bulunuyor. Ölü sayısı ise 128 bini geçmiş durumda. Korona virüse karşı aşı ve ilaç çalışmaları son hızla devam ederken, bir yandan da virüsün kaynağı konusunda araştırmalar devam ediyor.

Bu çalışmalar kapsamında açık erişim dergisi PLOS ONE'da yayınlanan bir araştırmaya göre, Marc Valitutto'nun Ulusal Zooloji Parkı ve Koruma Biyolojisi Enstitüsü ile yönettiği bilim insanları, Asya'nın güneydoğu ülkesi Myanmar'da yaşayan yarasalarda yeni virüsleri tespit etti. Bu araştırma için 11 tür yarasadan 400'den fazla tükürük ve yarasa dışkısı örnekleri aldı.

Newsweek'te yer alan makaleye göre; keşfedilen 6 yeni korona virüs türünden üçü alfa korona virüsü iken üçü de beta korona virüsü olarak sınıflandırıldı. Bilim insanları yeni keşfedilen 6 korona virüs türünün COVID-19 ile aynı familyaya ait olduğu bilgisinin altını çizdi.

40 örnekte korona virüs tespit edildi

Toplamda, bilim adamları topladıkları örneklerin 48'inde korona virüs tespit etti ve altısı daha önce bilinmeyen toplam yedi farklı virüs belirlediler. Olumlu tanımların çoğu dışkı örneklerinden geldi.

Araştırmacılara göre, sonuçlar dışkı birikintilerinin insanlara yayılan korona virüs için önemli bir iletim yolu olabileceğini ve potansiyel olarak dışkıyı toplayan Myanmar'daki insanlar için bir risk oluşturabileceğini gösteriyor. Uzmanlar, aktif patojenlerin izlenmesinin ülkede sınırlı olduğunu ve gelecekte daha fazla korona virüs vakasının ortaya çıkmasının muhtemel olduğunu belirttiler.

"Salgınları başlamadan önleyebiliriz"

Smithsonian'ın Küresel Sağlık Programı direktörü ve çalışmanın ortak yazarı Suzan Murray, bir açıklamada şunları söyledi:

Birçok korona virüs insanlar için risk oluşturmayabilir, ancak bu hastalıkları hayvanlarda erken teşhis ettiğimizde, kaynağında, potansiyel tehdidi araştırmak için değerli bir fırsatınız var. Dikkatli gözetim, araştırma ve eğitim, salgınları ortaya çıkmadan önce önlememiz gereken en iyi araç.

Bilim adamları, yarasaların insanlar için halk sağlığı açısından endişe duyan virüsler için doğal rezervuarlar olduğunu giderek daha fazla fark ediyorlar. Aslında SARS-CoV-2 ve SARS'dan sorumlu patojen gibi diğer korona virüslerin yarasalardan kaynaklandığı düşünülmektedir. SARS-CoV-2 durumunda, virüsün Çin'in Hubei eyaletine bağlı Wuhan'daki insanlara bulaşmadan önce bir ara konaktan geçtiği düşünülmektedir.

SARS-CoV-2'nin patlak vermesi, Wuhan'daki canlı hayvanların satıldığı belirli bir ıslak pazara bağlanırken, bazı bilim adamları virüsün ortaya çıktığını gösteren kanıtların kesin olmadığını savundu.

Yazarlar, "Tohum dağıtımı, tozlaşma, böcek popülasyonlarının kontrolü ve dışkı yoluyla gübreleme gibi kritik hizmetler sağlayarak tarımsal endüstriler için değerli varlıklar ve küçük ölçekli tarım yapıyorlar" görüşünü paylaşıyor.