Yargıtay'dan esnafa kötü haber! Bunu yapana 8 yıl hapis

Yasa dışı yollardan ülkeye giriş yapan göçmeni bilinçli olarak çalıştıran esnafa Yargıtay'dan kötü haber geldi. Asliye Ceza Mahkemesi'nin beraat kararına 'dur' diyen Yüksek Mahkeme, eylemin göçmen kaçakçılığı' suçunu oluşturduğuna dikkat çekti. Öte yandan göçmen kaçakçılığı yapanlara veya bir yabancının ülkede kalmasına imkan sağlamayanlara 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası veriliyor.

Yargıtay'dan esnafa kötü haber! Bunu yapana 8 yıl hapis

Yargıtay, Türkiye'ye yasa dışı yollardan giren göçmeni çalıştıran esnafı suçlu buldu. Yüksek Mahkeme kararında, başka bir ülkeye gitme amacı bulunmayan ve Türkiye'de sürekli olarak kalmak istediği anlaşılan Afganistan uyruklu göçmenin kaçak olduğunu bildiği hâlde istihdam eden sanığın eyleminin 'göçmen kaçakçılığı' suçunu oluşturduğuna hükmetti.

Türkiye'ye yasa dışı yollardan giren bir göçmen, esnaf B.K.'nin yanında çalışmaya başladı.

Yapılan ihbar üzerine olay yerine gelen polis, esnafın yanında çalışan göçmenin ülkeye yasa dışı yollardan girdiği tespit edildi. Esnaf B.K. hakkında 'Göçmen kaçakçılığı' suçundan Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

EMSAL OLACAK KARAR

Mahkeme, sanığın beraatine hükmetti. Cumhuriyet Savcısı'nın temyiz müracaatı üzerine dosyayı yeniden inceleyen Yargıtay 4. Ceza Dairesi emsal nitelikte bir karara imza attı.

Kararda, şu ifadelere yer verildi:

"Dairemizce de benimsenen Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun kararı uyarınca, yasal olmayan yollardan Türkiye’ye giren, ikamet ya da çalışma izni olmayan, başka bir ülkeye gitme amacı bulunmayan ve ülkemizde sürekli olarak kalmak istediği anlaşılan Afganistan uyruklu göçmeni, kaçak olduklarını bildiği hâlde istihdam etmek suçtur. Bu şahsın ülke içerisinde bir yerden başka bir yere gitmelerine aracı olmak suretiyle göçmenlerin yasal olmayan yollardan ülkede kalmalarına imkân sağlaması, kayıt dışı olarak çalıştırdığı göçmen yönüyle sigorta ve vergi masrafları yükümlülüğünün bulunmaması, haksız bir şekilde işlerine son vermesi hâlinde kaçak işçilerin sınır dışı edilme korkusuyla haklarını arayamayacak olmaları ve bu sayede tazminat ödeme gibi yükümlülüklerden kurtulması gibi avantajlar sayesinde doğrudan ve dolaylı olarak menfaat elde ettiği ortadadır. TCK’nın 79. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi çerçevesindeki göçmen kaçakçılığı suçunun tüm unsurlarıyla oluştuğu, sanığın bu eylemi aynı zamanda çalışma izni bulunmayan yabancıyı çalıştırma kabahatine de uymakta ise de Kabahatler Kanunu’nun 15/3. maddesi uyarınca yalnızca TCK’nın 79/1-a maddesi uyarınca cezalandırılması gerektiği gözetilmeden, yetersiz gerekçeyle beraat kararı verilmesi, bozma nedenidir."

CEZASI NE KADAR?

Göçmen kaçakçılığı suçunun cezası Türk Ceza Kanunu'nun 79. maddesinde şöyle açıklanıyor: "Göçmen kaçakçılığı suçu, maddi yarar elde etmek maksadıyla şu seçimlik hareketlerden herhangi birinin icra edilmesiyle işlenmiş olur. Bir yabancının yasal olmayan yollardan ülkeye sokulması (TCK m.79/1-a), Ülkeye girmiş bir yabancının ülkede kalmasına imkan sağlanmasının cezası 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezasına çarptırılır."