Yaşamın kıyısındaki kadınlar
Hayatımız siyaset ve seçimlerden ibaretmiş gibi başka bir şey yazıp konuşamıyoruz. Siyasetle öyle içli dışlıyız ki iyice politize olmuşuz. Her seçime bir öncekinden daha çok önem atfediyoruz. Günler akıp gidiyor değişen bir şey yok. Geriye sadece hırs ve rekabet içinde savrulmuş geçmiş zaman ve gelecek kaygısı kalıyor.
Hayal kurmayı, düşünmeyi, sevgiyi, saygıyı, sanatı, şiir okumayı, şarkı söylemeyi, empatiyi, hürmeti, kıymet bilmeyi, birbirimizi anlamayı ve anlamlandırmayı unuttuk. İnsan olma sorumluluğunun samimiyetin ve içtenliğin ortaya çıkardığı değerleri hatırlamak adına siyasetten ve seçim atmosferinden bir nebze uzaklaşıp yaşamın başka alanlarına dönüp bir bakmak gerekir.
Sizlere “Kıyıdaki Kadınlar” temalı kısa film yarışmasından bahsetmek istiyorum. Bu yarışmayı düzenlemekteki temel amaç sanat ve kültür değeri yüksek, özgün ve nitelikli kısa film yapımını teşvik etmektir. Bunun yanı sıra kadın konusundaki farkındalığın artırılması ve konuya ilişkin toplumsal duyarlılığın kazandırılmasını sağlamaktır.
Kadınların şiddet ve cinayetlerle gündeme geliyor oluşu hepimiz için bir utanç vesikasıdır. Kadınlar sağlıklı ve güçlü toplumun temel yapı taşı, üretkenliğin, sevginin, emeğin, fedakârlığın, mücadelenin ve azmin bir sembolüdür. Kadınların toplumsal hayatın içinde yer alması toplumumuzun hem bugünü hem de yarınları açısından oldukça önemlidir.
“Kıyıdaki Kadınlar” başlığı ile çıkış yapan kısa film yarışması denize kıyısı olan, yaşamın kıyısındaki kadınları kapsayan bir nitelik taşımaktadır. Kadınlarımızın toplumdaki konumlarının, başarılarının, sorunlarının, çabalarının, aşamadığı engellerin, cam tavanların görünür kılınabilmesi amacıyla bu konu öncelikli olarak ele alınmıştır.
Karadeniz Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu (KASTOB) çatısı altında; Kadın, Bilim, Kültür ve Sanat Komisyonu’nun girişimiyle düzenlenecek olan bu proje ile ülkemiz kadınlarının, Karadeniz kadınlarının ve Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerdeki kadınların ve temsil ettikleri kültürel değerlerin görünürlüğünün arttırılması da amaçlanmaktadır.
Aslına bakılırsa, “Kıyıdaki Kadınlar” temasıyla yola çıkarak dünyadaki tüm kadınlara ışık tutacak, ilham olacak hikâyelere bir sanatsal değere yelken açmak asıl gaye. Karadeniz kadınının yoksullukla, zor coğrafi şartlarda hayata tutunmaya çalışırken ekonomik ve sosyal alanda var olma mücadelesini film sahnesine taşıma şansı sunacak bu projeyi organize eden Karadeniz Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu çatısı altında Kadın, Bilim, Kültür ve Sanat Komisyonu’nu kuran Nevzat Duyar ve Asuman Karaşabanoğlu’na ve yüce gönüllü ekibini kutluyorum. Ve tabiî ki sanatsal faaliyetlerin yanında olan, sivil toplum kuruluşları ile ortak çalışmalar yürüten Üsküdar Belediyesi ve Üsküdar Üniversitesi’ne.
KASTOB Uluslararası Kısa Film Yarışması “Kıyıdaki Kadınlar’” teması ile başlıyor. Yarışmacıların kurmaca, belgesel, deneysel ve animasyon türlerinde eserlerle katılabilecekleri yarışmanın ödül gecesi Dünya Kadınlar Günü’ne ithafen 2024 yılının Mart ayında gerçekleşecek. KASTOB Uluslararası Kısa Film Yarışması’nın jüri üyeleri sinema, oyunculuk alanında usta isimlerden, akademisyen ve üniversite gençliğinden oluşuyor.
Son başvuru tarihi 1 Mart 2024. KASTOB Uluslararası Kısa Film Yarışması “Kıyıdaki Kadınlar” için siz de 7 dakikayı geçmeyen kısa filminizle yarışmaya katılabilirsiniz…