Yatay geçiş için önemli hatırlatmalar: Bu uyarılara dikkat
YKS tercih süreci bugün sona erecek. Geçtiğimiz senelerde tercih döneminde yanlış tercih yaparak istemediği bir program ve üniversiteye yerleşen üniversite öğrencilerinin yatay geçiş imkanıysa 11 Ağustos tarihinde sona erecek.
Üniversite tercihleri yatay geçiş online başvurularının 11 Ağustos 2023 Cuma günü son bulacağını hatırlatan Beykent Üniversitesi Öğrenci Dekanı Serhat Butur, "16 Ağustos’ta sonuçlar açıklanacak, 18 Ağustos tarihinde de kesin kayıt tarihi son bulacak. Gerekli şartları sağlayan, geçtiğimiz yıllarda tercih döneminde yanlış tercih yaparak istemediği bir programa ve üniversiteye yerleşen üniversite öğrencileri yatay geçiş fırsatını değerlendirerek istediği program ve üniversitede farklı avantajlarla eğitimlerine devam edebilecek" diye konuştu.
“YATAY GEÇİŞ İÇİN ORTALAMA EN 2,29 OLMALI”
Öğrencilerin ÖSYM sonuç belgelerine göre bir kez, başarı not ortalamasına göre de bir kez yatay geçiş hakkı bulunduğunu ifade eden Butur, “Öğrenci bir üniversitede okuyorken üniversiteye girdiği yıl oluşan YKS puan türlerine göre o yıl oluşan bölüm puanlarına göre istediği bölümlere başvuru yapmak hakkı var. Üniversite sınavına tekrar girmeden de hayallerine ulaşabilirler. Üniversitede bitirilen dönemlere ait başarı not ortalaması en az 2.29 olması gerekiyor. Yatay geçişler "Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik" ve YÖK kararları çerçevesinde yapılıyor. Tüm üniversitelere yatay geçiş başvurusu yapmak mümkün. Yatay Geçiş Başvurularında, YÖK’ün web sayfasında tüm üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarının kontenjan ve başvuru tarihleri görülebiliyor” diye konuştu.
“BAŞVURU SIRASINDA KAYIT SİLDİRMEYİN”
Aynı anda birden fazla üniversiteye yatay geçiş başvurusu yapılabileceğini söyleyen Butur, “Herhangi bir sınır bulunmuyor fakat tercihlerin doğrultusunda sadece bir tanesine kayıt yaptırılabilir. Yatay geçiş başvuruları olumsuz sonuçlanan öğrenciler okudukları üniversitede eğitim öğretimine devam edebilir. Başka üniversiteye başvuru yaptıkları için herhangi bir hak mahrumiyeti yaşamazlar. Başvuruları sırasında kayıt sildirmemeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.
YATAY GEÇİŞ YAPAMAYACAK KİŞİLER
Yatay geçiş yapamayacak kişiler hakkında bilgi veren Butur, “ÖSYM puanı ile, kaydolduğu yıldaki YKS ya da DGS yerleştirme puanı geçiş yapmak istediği programın o yılki taban puanından düşük olanlar, başarı not ortalaması ile, ÖSYM tarafından belirlenen kriterlerin dışında kalanlar, eşdeğer veya aynı düzeydeki programa başvurmayanlar yatay geçiş yapamazlar” ifadelerini kullandı.
Öğrencilerin “ÖSYM Sonuç Belgesi” ya da “Başarı Ortalaması” ile yatay geçiş yapabilecekleri belirten Butur, başvurular için gerekli belgeleri şöyle sıraladı:
“Öğrencinin öğrenim gördüğü programda almış olduğu dersleri ve başarı notlarını gösterir transkript kapalı zarf içinde teslim edilmelidir,
Güncel öğrenci belgesi,
Öğretim planı (lisans için 8, ön lisans için 4 yarıyıllık dersleri gösterir liste),
Ders içerikleri (kurum veya noter onaylı tamamladığı yarıyıla kadar başarılı olduğu derslere ait),
Disiplin durumunu belirten belge (Transkript üzerinde disiplin durumu belirtilmiş ise ayrıca belge istenmez),
Öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırdığı yıla ait yerleştiğini belirten ÖSYM sonuç belgesi,
Öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırdığı yıla ait tüm puanları içeren ÖSYM sonuç belgesi,
Öğrencinin daha önce öğrenim gördüğü başka yükseköğretim kurumları var ise onaylı transkriptler.”