Yatırımcıların gözdesiydi, şimdi çöküşün eşiğinde: Değer kaybı yüzde 90'ı buldu!

Pandemi döneminde tıpkı metaverse gibi ortaya çıkmış, sanat ve dijital para arasında bağ olacağı söylenmişti. Hatta yatırım anlayışını baştan aşağıya değiştireceği vadedilmişti. Ancak gelinen 4 yıllık sürenin sonunda, yatırımların yüzde 95'i "ölü" olarak kabul ediliyor. Bir nevi dijital yatırım enstrümanı olarak görülen NFT'ye yatırım yapanlar şimdilerde kara kara düşünüyor.

Yatırımcıların gözdesiydi, şimdi çöküşün eşiğinde: Değer kaybı yüzde 90'ı buldu!

tv100 muhabiri Kadir Yüksel'in haberine göre; pandemi döneminde büyük beklentilerle ortaya çıkan, yatırımcılık anlayışını kökünden değiştireceği iddia edilen NFT'ler hayal kırıklığı yarattı. Şimdi, bütün yatırımların yüzde 95'i ölü olarak değerlendiriliyor.

Sanatın dijitalleşmesi ve koleksiyonerlerin alışverişi... İşte NFT'ler, tıpkı metaverse gibi, geleneksel yöntemleri geride bırakmaya yönelik vaatlerle geldi. Sanat eserlerinin bir kısmı dijitalleşti, alışverişi de öyle. Bitcoin’in yükseliş trendinde beklentiler de yüksekti. Ancak ilk çöküş 2023’te geldi.

NFT ARTIK ÖLÜ KABUL EDİLDİ

Milyon dolarları bulan yatırımlar 5 yılda incelendi. Haftada 20’den az satış gelince artık NFT ölü kabul edildi. Yatırımcılar koleksiyonlarından zarar etti.

"YATIRIMCILAR BUNDAN SONRA NE YAPACAK?"

Konuya ilişkin Blockchain ve Yapay Zeka Eğitmeni Devrim Danyal şunları söyledi:

“Kripto paralarda değerlendirildiğinde, para piyasası olarak 3.5 trilyon dolarlardan 2 trilyon dolara kadar inen bir hacim oldu. Sanat ekosistemi ile birlikte, daha çok sanat kesiminin tabloları ya da değerli sayılabilecek eserleri el değiştirmeye başladı. Bu da bir deneysel süreç olarak karşımıza çıkıyordu. İş, yetişkin boyutuna gelmeye başladığı andan itibaren ne yazık ki buradaki rakamlar, tutarlar artmaya başladı ve yatırım bazında risk işleri çok olan insanlar ne yazık ki mağdur hale gelmeye başladılar. Ancak şu anda deneysel süreçler ne yazık ki belirttiğimiz gibi yavaş yavaş zarara dönmeye başladı. Ya biraz sabırlı olacaklar ya da kısa dönemde bunların tekrar gelişip ayakları yere basan bir modelle karşımıza çıkmasını bekleyecekler.”