Av. Bışar Özbey

Av. Bışar Özbey

[email protected]

Son Yazıları

Can Atalay dosyası ne olacak?

Anayasa Mahkemesi hafta içinde Can Atalay ile ilgili dosyaya ait gerekçeli kararını yayımladı. Buna göre kararda Can Atalay’ın bireysel başvuru hakkının ihlal edildiği oy birliğiyle, seçme ve seçilme hakkının ihlali ve kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlali hususları ise oy çokluğuyla kabul edildi. 

Hafızaları tazeleyip süreci en başından hatırlamakta fayda var. Can Atalay’ın kamuoyunda Gezi kalkışması olarak bilinen davada yargılandığını belirtmek gerek. 

Yazının Devamı

Millî meselelerde siyaset yapılmaz!

Yeri geldiğinde bütün aydınlarımız batı demokrasilerinden söz eder. Ancak dünyanın hiçbir yerinde millî güvenlik konusunda siyaset yapılmaz. İç politikada farklı görüşleriniz olabilir fakat dış politikada, ulusal meselelerde bir bütün olmak zorundasınız. Esasen ulus bilinci bunu gerektirir.

Hele hele stratejik ortak olarak resmiyette iş birliği yaptıklarınız, terör örgütleri üzerinden ülkenizi karıştırmak derdindeyse, hele hele gencecik canlarımızın kanı aktığı yerde artık şapkayı öne koyma vaktidir.

Yazının Devamı

İttifaklar dönemi bitiyor mu?

14 ve 28 Mayıs seçimlerinden sonra Millet İttifakı’nda deyim yerindeyse taş üstünde taş kalmadı. Gelecek ve Saadet birlikte konumlanırken, DEVA Partisi başka bir yere savruldu. CHP ve İYİ Parti ise müflis şirket ortakları gibi birbirlerine demediklerini bırakmadı. En son hafta başında Adnan Beker’in tv100 ekranlarında, “Tayyip Erdoğan’a oy verdim” demesi bana kalırsa zaruri koalisyonların ya da modern deyimiyle ittifakların günlük siyasi kaygılarla kurulduğunun en çıplak örneğiydi. 

Her ne kadar CHP, DEM ile diyalogda olsa da buradan Millet İttifakı tarzında bir oluşum çıkıp çıkmayacağı şüpheli. 

Yazının Devamı

O yumruk hepimize!

O yumruk hepimize! Yere düştüğünde atılan her tekme, hepimize! Eğer birazcık duruşumuz varsa, onurumuz varsa dün gece yaşananlar hepimize! 

Futbolumuzda kara bir gece yaşadık. Bu defa manşet olsun diye atılan bir manşet değil, gerçekten bu kadarı olmaz denilen neyi varsa yaşadık. 

Yazının Devamı

Şiir gibi siyaset

İYİ Parti ve CHP arasında olan ittifakın dağılma süreci, uzatmalı bir evliliğin bitişini andırmaya başladı. Bir tarafta ilişkiyi yürütmeye çalışan, diğer tarafta özgürlüğünü arayan ve kendi yolunu çizmeye çalışan bir kişi var. 

Özgür Özel, grup toplantısında, “Yakasında güneş gördüğüm kişiler iyi insanlardır” dedi ve İYİ Parti tabanına fiilî davette bulundu. 

Yazının Devamı

Kurumsallaşma

Siyasi ve ticari hayatın en önemli hamlesi şüphesiz ki kurumsallaşmaktır. Kurumsallaşmayan bir ticari şirket, kurucusunun ölümü ile kurumsallaşmayan bir siyasi parti de yine kurucu liderinin hayata veda etmesiyle son bulmaya mahkûm olacaktır. 

Yani gerçekten topluma ışık tutan ideolojiler, nesiller boyu devam etmek için liderlerine bağlı kalmamalı, yapısal reformlarını gerçekleştirip nesiller boyunca varlığını sürdürmelidir. 

Yazının Devamı

Yalanlar büyücüsü

Seçil Erzan… 40’lı yaşlarının ortalarındaki bu kadın günlerdir kamuoyunun gündeminden düşmüyor. İşin içerisinde aşk var, ihtiras var, yalanlar var, para var. Basında genelde spor ve siyaset gündemi birbirinden ayrı giderken, Seçil Erzan sayesinde hem spor hem siyaset gündemi tek bir noktaya odaklanmış durumda; fon dolandırıcılığı.

Konu içerisinde adı geçen isimler büyük: Fatih Terim, Arda Turan, Emre Belözoğlu, Selçuk İnan Muslera, Ayhan Akman, Semih Kaya.

Yazının Devamı

Kurucu baba

Bir siyaset bilimi literatürü olan kurucu baba, belirli bir ideolojiyi, hareketi kuran, kendinden sonraki nesillere de bu sistemi miras bırakan kişiye denir. Liberal ekonominin kurucu babası Adam Smith, sosyalizmin Karl Marx, sosyolojinin kurucu babasını da İbn Haldun olarak tanımlayabiliriz. 

Buna göre kurucu baba ulus kahramanı, şef, lider, önder, gibi kavramlardan farklıdır. Yine siyaset bilimi doktrininde kurucu baba; sıra dışı, üstün bir şahsiyet olmalı, oluşturduğu yeni düzen bütüncül ve radikal olmalı ve onun ölümüyle bitmeyen, sonraki nesillerce takip edilen, takdir edilen ve yaygınlaşmış kurumsal bir yapı, düşünsel ve hukukî bir miras olmalıdır. 

Yazının Devamı

Türkiye İttifakı

Türkiye’de 21 yıldır devam eden AK Parti iktidarı var. Parlamenter Sistem ile Türkiye’de koalisyonlar dönemini unutturan AK Parti, tek başına iktidar olarak siyasî istikrar ile ülkede neler yapılabileceğini herkese gösterdi. 

Hatta iş öyle bir noktaya geldi ki ülkede bir muhalefet boşluğu olduğu her geçen gün ortaya çıktı. Yani güçlü bir muhalefet olsa bu hem iktidarın rehavete kapılmasını engelleyecek hem de olası bir yanlış politikada ısrar edilmesi durumunda iktidar değişikliğine yol açabilecek iken, bir türlü ülke de Tayyip Erdoğan’a alternatif olabilecek siyasi lider çıkmadı. Demirel, Özal, Ecevit, Türkeş, Erbakan gibi liderlere aynı anda sahip olan halkımız adeta bir lider kısırlığı yaşamaya başladı. 

Yazının Devamı

Bir musibet bin nasihat

Geçtiğimiz hafta hukuk tarihimizde pekte görmediğimiz, alışık olmadığımız bir olay yaşadık. Anayasa Mahkemesi, Can Atalay’ın tahliye edilmemesini hak ihlali olarak değerlendirdi ve dosyayı gereğinin ifası için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi de dosyada son kararı Yargıtay 3. Ceza Dairesi verdiği için Anayasa Mahkemesi’nin kararını doğrudan Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise tahliye kararını reddederek, Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Bu suç duyurusu, doğal olarak kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Ancak her hukukçu gibi Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin başkan ve üyeleri de şüphesiz biliyorlar ki Anayasa Mahkemesi üyeleri görev suçlarıyla ilgili yüce divan sıfatıyla yine Anayasa Mahkemesi’nde yargılanır. Dolayısıyla Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin yapmış olduğu suç duyurusunun pratikte bir karşılığı yoktu.

Yazının Devamı

Genel başkan değişti, lider hâlâ yok

Cumhuriyet Halk Partisi’nde üç gün süren uzun bir kurultay yaşandı. Otoritelerin beklentisinin aksine Özgür Özel seçimi kazandı. Değişim diye yola çıkan Özel ve İmamoğlu, parti meclisinde de gerçekten kendi arkadaşlarından pek çok isme yer vermediler. Hatta kamuoyuna yansıyan zoom toplantısında yer alan kimse parti meclisinde yok. 

Özgür Özel’in CHP genel başkanlık seçimini kazanması da pek çok soru işaretini beraberinde getirdi. Partinin genel başkanı görünürde Özgür Özel, perde arkasında İmamoğlu mu olacak? İmamoğlu tekrar belediye başkan adayı olacak mı? Aday oldu ve seçimi kaybettiği senaryoda Özel’in genel başkanlığında İmamoğlu’nun rolü ne olacak?

Yazının Devamı

Değişim

Cumhuriyet Halk Partisi yarın önemli bir kurultaya gidiyor. Birden çok aday var ama kamuoyunda genel kanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel arasında bir yarış olacağı yönünde. Özellikle İstanbul il başkanlığı yarışını değişimcilerin adayı Özgür Çelik'in kazanmasının ardından Özgür Özel'in yarışı kazanacağına dair söylentiler arttı.

CHP içi siyaset benim ilgi alanımdan bir hayli uzak. Bu işi uzmanlarına bırakayım ama ben Özgür Özel ismi üzerinde biraz durmak istiyorum.

Yazının Devamı

Sesimiz yüksek çıkacak

Filistin’de 7 Ekim’de Hamas’ın, İsrail’e saldırmasının ardından yaklaşık 20 gündür çok büyük bir insanlık dramı yaşanıyor. İsrail meşru müdafaa hakkını kullanıyorum gerekçesiyle günlerdir Gazze’yi bombalıyor.

Yüzlerce çocuk katledildi. Hastane bombalandı. Ancak İsrail devleti yine de kana doymuyor. Peki gerçekten İsrail, meşru savunma hakkını kullanıyor mu?

Yazının Devamı

Temiz eller operasyonu gelir mi?

Dünyada hepimizin içini kasıp kavuran, yasa boğan, yaşamı anlamsız kılan bir süreçten geçiyoruz. Kendini insan olarak addeden herkes için çok hassas bir süreçten geçiyorken futbol dünyamızda normal şartlarda yeri yerinden oynatacak olaylar yaşanıyor. 

Galatasaray Sportif A. Ş. Başkan vekili Sayın Erden Timur, geçtiğimiz salı günü Aspor’da spor müdürlerinin karşısına çıkıp, bir siyasi lider edasıyla röportaj verdi. Geçtiğimiz sezon yaptığı, “Elimde kayıtlar var” açıklaması peşini bırakmıyordu. O da bu duruma açıklık getirmek istedi. 

Yazının Devamı

Karakter analizi

Uzun ve sert geçen bir transfer sezonunu geride bırakmak üzereyiz. Galatasaray ve Fenerbahçe tarihin sayılı kadrolarını kurdular. Beşiktaş zaten iyi olan takımını takviyelerle daha iyi hale getirdi. Trabzonspor'da birkaç gündür yaptığı transferle ses getirdi. 

Geçtiğimiz sezon şampiyon olan Galatasaray, yepyeni kurulmuş bir kadroyla bunu başardı. Erden Timur'un, yapılan bu kadar transferin nasıl başarılı olduğu sorusuna verdiği cevap ise oldukça ilginçti. Transfer edilecek oyuncuların, uluslararası bir şirkete karakter analizlerini yaptırdığını söylemişti. 

Yazının Devamı