İslam Memiş

İslam Memiş

[email protected]

Son Yazıları

Karışık bir haftaya hazır mısınız?

Temmuz ayı ve haftası başlıyor.Para piyasaları için bu hafta oldukça önemli.Bu hafta piyasalar karışık bir seyirde işlemler gerçekleştirecek!

Salı günü: Avrupa Bölgesi Enflasyon VerisiÇarşamba günü: Türkiye Enflasyon VerisiCuma günü: ABD Tarım Dışı İstihdam VerisiYurt içi ve yurt dışı piyasalarda bu verileri takip edeceğiz.Bugün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek özel bir kanalda açıklamalarda bulunacak.Şimşek’in açıklamaları da yurt içi piyasalar için önemli olacağını söyleyebilirim.

Yazının Devamı

Gri liste nedir, çıkınca ne olur?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Mali Eylem Görev Gücü'nün bugünkü basın toplantısına dakikalar kala "başardık" diyerek, Türkiye'nin "gri liste"den çıktığını duyurdu.

Kara para aklamanın uluslararası alanda önlenmesi amacıyla OECD bünyesinde kurulan FATF'ın güncellenmiş listeyi açıklamasına dakikalar kala Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten açıklama gelmişti. Şimşek, sosyal medya platformu X üzerinden "Başardık" diyerek, Türkiye'nin "gri liste"den çıktığını duyurdu.

Yazının Devamı

Savaş ekonomisi ve hazırlığı!

Dünya liderleri sık sık 3. Dünya Savaşı uyarılarında bulunuyor.Ülke Dışişleri Bakanları da bu uyarıyı gündemlerine aldı.Son iki gündür Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da bu uyarıları kamuoyu ile paylaşıyor.Ortadoğu, Kafkaslar ve Asya da işler zaten karışık.Planlanan ise Ortadoğu üzerinden bölgesel bir savaş!Modern dijital çağda hiç bir ülke kendi modern askeri teknolojilerini kullanmadı.Bugüne kadar kullanılanlar bilindik teknolojiler.Savaşlar sadece güvenlik ve stratejik nedenler ile başlamaz.Ekonomik güç mücadelesi de savaş için bir nedendir.Savaş ihtimalinin güçlendiği dönemlerde “Savaş ekonomisi” kavramı daha çok önemli olur.Savaş ortamı oluştuğunda savaşı en iyi şekilde yönetmek için ülkelerin güçlü, sürdürülebilir ve ekonomik güce ihtiyacı vardır.Ülkelerin, orduların ve halkın savaşı başarı bir şekilde sürdürülebilmesi için, ekonomik tehditleri bertaraf etmeleri, silah, araç, gıda, ilaç, teknik tecizat stoklamaları, tüm malzemeleri yedeklemeleri, gelenesel yöntemleri öğrenmeleri gerekmektedir.Savaş durumunda ülkeler, milli gelirlerinin büyük oranını askeri ve benzeri yatırımlara ayırırlar.Savaş ekonomisinden yüzlerce sektör beslenmektedir.Ondan sebep küresel oyun kurucular savaşın bitmesini hiç istemezler.Ülkeler için en büyük risk sığınmacılardır.Çünkü farklı ayrılıkçı gruplar veya vatandaşlık alanlar o ülkeye karşı isyan başlatma ya da terörist faaliyetlerde bulunma olasılığı çok yüksektir.Terör eylemleri, savaş durumunda psikolojik bir savaşa dönüştürülüyor.Bu durumda istihbarat faaliyetlerinin güçlü olması gereksinimi ortaya çıkmaktadır.Doğru istihbarat faaliyetleri için güçlü bir ekonomi ve teknolojiye ihtiyaç duyulmaktadır.

Bugünkü ortamda dünya insanının ekonomik olarak savaşa hazır olduğunu düşünmüyorum.Bugünkü nesiller teknoloji çağında olduğundan geleneksel hayatta kalma çabalarından bir haberler.Yani, dünyada kendi ihtiyaçlarını tam olarak göremeyecek, tarımı bilmeyen, bilgi ve tecrübesi yetersiz pres ve prenseslerden bahsediyorum.

Yazının Devamı

Altın alacaklar dikkat! Yolculuk başlıyor

Yurt içi piyasalarda bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararını takip edeceğiz.Yurt dışı piyasalarda takip edeceğimiz önemli bir veri yok.Bu hafta altın, gümüş ve euro alımları için son hafta.Dolar karşısında bu hafta ki düşüşlerin yılın son alımları olduğunu söyleyebilirim.Bu hafta takip edeceğim seviyeler şöyle:

Bist100 endeksi;10 bin 771 puan seviyesinden kapanış yapmıştı.Bu hafta 10 bin 400 10 bin 900 puan aralığını takip edeceğim.Dar bant aralığında kalmayı sürdürebilir.

Yazının Devamı

Zengin mi, fakir mi öleceğiz?

Sadece biz değil, güven ve ömrümüz de fakirleşiyor.Bugün sokakta kaç kişi “Zengin olarak öleceğini” düşünüyor?Maalesef kimse.Kabul edin ya da etmeyin yeni normal bu.

Dünyada çoğu insanın “Zenginlik hayal, fakir öleceğim” düşüncesine sahip oldukları gözlemlenmekte.Bugünkü şartlar “Zengin toplum” beklentisini imkansız hale getirebilir.Nedenler:- Yaşlı nüfusun artışı- Doğurganlık oranının azalması- Tüketim ve israfın artması- İklim değilikliği- Kitlesel göçler- Gelir adaletsizliğiBunun gibi onlarca örnek sayabilirim.

Yazının Devamı

Cebindeki 200 TL 2 bin TL olabilir!

Bugüne kadar bilgisi olmayan veya dikkat etmeyenler olabilir ama cebinizdeki 200 lira 2 bin lira değerinde olabilir.Yapmanız gereken cebiniz veya cüzdanınızdaki paranın seri numarasını kontrol etmek.TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI yazısının ya da alt sol köşede 200 rakamının önündeki seri numarasının son 6 hanesi aynı ise o paranın değeri 2 bin lira.Özellikle son altı rakamı 8’den oluşuyorsa daha şanslısınız.Çünkü 8’in dünyada insanlar için anlamı var.8 rakamı, sonsuzluk sembolü olarak biliniyor.Çok çalışmak, güçlü ve istikrarlı olmak gibi anlamlar yüklenmiş.Numeroloji de ise 8 rakamı kariyer, para, güç ve başarı demek.Özellikle Çin’de 8 rakamına çok fazla ilgi var.8’li rakamı olan paralara binlerce dolar ödeyebiliyorlar.Bu paraları satın alıp cüzdanında, koleksiyonunda, yastığın altında, evinde, arabasında saklıyorlar.Yani, bu bir inanış onlar için.Sadece 200 TL’nin seri numarası değil, bu dolar da olabilir.Dolar’ın seri numarası tüm hanesi 8 rakamdan oluşuyorsa, bu paranın değeri 5-6 bin dolar olabiliyor.Eğer 6 haneden oluşuyorsa 2-3 bin dolar değerinde olabiliyor.Paranın o seri numaralarına SOLİD deniliyor.Solid rakamlı paralar bu inanışlardan dolayı alınıp satılabiliyor.Size bu inanış her ne kadar ilginç gelse de, internet sitelerinden bu paralar büyük miktarlara alınıp satılıyor.Bundan sonra ki süreçte cebinizdeki paraların solid rakamlarına dikkat edin, şanslı olabilirsiniz.Koleksiyoncular için 200 TL sadece 200 TL değildir.Bu işi yapıp zengin olan çok kişi var.

Yazının Devamı

Küresel piyasalar haftaya sakin başladı

Bu hafta Türkiye’de Kurban Bayramı tatili nedeniyle yurt içi piyasalar Perşembe gününe kadar kapalı.Küresel piyasalarda piyasaları etkileyecek önemli ekonomik veriler olmayacak. Hafta Çin’de konut fiyatları, sanayi üretimi, perakende satışlar ve işsizlik oranı verileri ile başlayacak.

- Salı günü Avustralya Merkez Bankası’nın faiz kararı, Almanya’nın ZEW ekonomik hissiyatı ve ABD’den çekirdek perakende satışlar, kırmızı kitap, sanayi üretimi verileri ile dikkat çekecek.

Yazının Devamı

Borsa yatırımcısının sabır sorunu var!

Borsa İstanbul 100 endeksi, yılın ilk yarısında 11 bin puan seviyesine kadar yükselerek borsa yatırımcılarının yüzünü güldürmüştü.Uzun vadede borsa en çok kazandıranların başında ikinci sırada yer alıyor.Son 1 aydır borsa da aşağı yönlü düzeltme hareketlerin yaşanması yatırımcıları sıktı.

Son 3 yıldır acemi yatırımcıların bile en çok kazandığı piyasa oldu borsa.Borsa da teknik olarak düzeltmelerin yaşanması gayet doğaldır.Ancak sürekli kazanmaya alışmış, tüm parasını bu piyasaya yatırmış, hayalini ve umudunu bu piyasaya bağlamış, unut parasıyla değil umut parasıyla bu piyasaya girmiş olanlara sabır zor geliyor.Sabır sadece borsa da değil, finans piyasalarında olan herkesin ihtiyacı olan davranışsal özellik olmalıdır.

Yazının Devamı

Finans piyasaları için önemli bir gün!

Küresel piyasaların gözü bugün ABD’de.Bugün ABD’de Mayıs ayı enflasyon verisi ve Fed’in faiz kararı açıklanacak.

ABD’de Nisan ayı enflasyonu yüzde 3,4 idi.Bugün yüzde 3,1 olarak açıklanabilir.Yani, düşüş olması bekleniyor.Ancak beklentiyi karşılamayan bir enflasyon verisi gelirse piyasalar karışır.Veri sonrası iki ihtimali değerlendirelim;Beklentiyi karşılayan bir enflasyon verisi:Piyasalar olumlu bakar ve Fed’in faiz indirme olasılığı tekrar gündeme gelir.Bu da dolar karşısındaki enstrümanları pozitif etkiler.Beklentiyi karşılamayan bir enflasyon verisi:Piyasalar olumsuz bakar ve Fed’in faiz indirme olasılığı azalır.Bu da dolar karşısındaki enstrümanları negatif etkiler.

Yazının Devamı

Piyasalar Çarşamba gününe kilitlendi!

Küresel piyasalar bu hafta Çarşamba gününe odaklandı.Çarşamba günü piyasalar için çok önemli bir gün olacak!Hem ABD enflasyon verisi, hem de Fed’in faiz kararı Çarşamba günü açıklanacak.Ondan sebep haftayı ikiye ayırmak gerek.Çarşamba öncesi, Çarşamba sonrası diye.

Yurt içi piyasalarda önemli bir veri yok.Ondan sebep dış piyasalara odaklanacağımız bir haftaya başlıyoruz.9 günlük Kurban Bayramı öncesi son hafta olduğundan yatırımcılar için de önemli bir hafta olacak.

Yazının Devamı

Kiralık Kasalarda Yeni Dönem

Kiralık kasa karaborsa oldu——————————————-Son iki yıldır deprem olayları nedeniyle bankalardan kasa kiralamaya talep arttı.Banka şubelerinde kasa kiralamak için sırada bekleyen yüzlerce müşteri var.Âdeta karaborsaya düştü diyebilirim.Kira talebi ve kira ücreti sadece konutta değil kasalarda da artıyor.

Kasalarda Boyut Çeşitliliği——————————————Bankalardaki kasalar 3 boydur ve kasa boyutlarına göre farklı ücretlendirilir.Küçük, orta ve büyük boy.Kiralık kasa ebatları şöyle:Küçük Boy KasaYükseklik 11,5 cm Genişlik 24,5 cmOrta Boy KasaYükseklik 16,5 cm Genişlik 24,5 cmBüyük Boy KasaYükseklik 26,5 cm Genişlik 24,5 cm

Yazının Devamı

Bu hafta Perşembe ve Cuma günlerine dikkat!

Haziran ayının ilk işlem günü ve ilk haftasına başlıyoruz.Yurt içi piyasalarda bugün enflasyon verisini takip edeceğiz.Yurt dışında Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararı, Cuma günü ise ABD Tarım Dışı İstihdam verisi açıklanacak.

Mayıs ayı enflasyon verisinin yüzde 70’in üzerinde açıklanması bekleniyor.Sonrasında ise yıl sonuna kadar 20 puanlık bir düşüş beklentisi sürpriz olmayacak.Enflasyon verisi beklentisi yüksek olduğu için piyasalarda negatif algılanmayacaktır.Piyasalardaki dalgalanmanın kısa vadeli olmasını bekliyorum.

Yazının Devamı

Dünya ekonomileri neleri takip edecek?

Yılın ilk yarısını bitiriyoruz.Yılın ilk yarısı jeopolitik gerilimlerin yoğun olduğu, küresel piyasalarda sert dalgalanmaların yaşandığı, belirsizliğin çok yüksek olduğu bir yarı yıl oldu.Dünyayı en çok rahatsız eden olay İsrail’in Filistin’e uyguladığı soykırım katliamı oldu.Ve katliam hâlâ devam ediyor!Jeopolitik açıdan sürecin bölgesel bir savaşa sürüklenmek istendiğini düşünüyorum.

Yılın ikinci yarısında yine jeopolitik gerilimler başta olmak üzere seçimler, enflasyon ve merkez bankalarının para politikasına ilişkin kararları önemli olacak.- 5 Kasım’da ABD seçimleri küresel piyasalar için önemli bir sonuç doğurabilir.ABD, 60. Başkanlık seçimini yapacak yeni Başkan 20 Ocak 2025’de yemin ederek görevine başlayacak.- Çin-Tayvan geriliminde askeri müdahalenin olacağı bir süreci görebiliriz.Çin-Tayvan gerilimininin çok tartışılacağı bir dönem olmasını bekliyorum.- Merkez Bankaları, yılın ikinci yarısında istemeyerek de olsa faiz indirimlerine başlayabilir.İlk önce Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve diğerleri.Fed’in faiz indirimini yılın 3. veya 4.çeyreğinde yapmasını bekliyorum.Fed tarafında kafa karışıklığı olsa da, yıl bitmeden 1 kez faiz indirme olasılığını güçlü görüyorum.- İsrail’in planladığı bölgesel savaş ve ABD’nin bunu desteklemesi, yılın ikinci yarısında da Ortadoğu’nun çok konuşulacağı bir süreç olabilir.Yine masum sivil insanların katledilmesi moralleri bozan bir süreci beraberinde getirebilir.- Enflasyon konusunda merkez bankalarının almış olduğu tedbir ve kararların işe yarayıp yaramadığını takip edeceğiz.Yılın ikinci yarısında enflasyon kalıcı mı, geçici mi düşecek izleyeceğiz.ABD’de yüzde 3,4 olarak açıklanan enflasyon yüzde 3,1’e gerilemesini bekliyorum.Türkiye’de ise yüzde 70’in üzeri görüldükten sonra yılın ikinci yarısında 20 puanlık bir düşüş öngörüyorum.

Yazının Devamı

Bu sektörden zengin olabilirsiniz

Dünya enflasyonist bir süreçten geçiyor.Dünyada bir çok insan yeni iş imkanları ve fırsatları arıyor.Teknoloji ve yapay zeka, insanları her geçen gün daha çok tedirgin ediyor.Yeni meslekler, geride kalacak meslekler gibi.Bugünkü dünya nüfusunu ve doğum oranlarının ciddi oranda azalmasını göz önünde bulundurursak gelecekte YAŞLI HİZMETLERİ’nin bakir bir alan olduğunu görürüz.

En son örneği Japonya’dan vermek isterim.Japonya’da âdeta bebek kıtlığı yaşanıyor.Bebek bezi üretimi durduruldu.Japonya’da her 15 kişiden biri 100 yaşında veya daha yaşlı.Nüfus giderek yaşlandığı için bebek bezi yerine yetişkin bezi üretilmeye başlandı.Japonya’da 2023’te doğan bebek sayısı 758.631 ile 19.yüzyıldan bu yana kaydedilen en düşük doğum sayısı.Bu sayı her zaman 2 milyonun üzerindeydi.

Yazının Devamı

Sakin bir piyasa bizi bekliyor

Bu hafta yurt içi ve yurt dışı piyasalarda önemli bir veri akışı bulunmuyor.Ondan sebep Mayıs ayını sakin bir seyirde uğurlayacağız.Bu hafta dolar karşısındaki enstrümanlarda tepki alımları bekliyorum.Bu hafta şu bant aralıklarını izleyeceğim:

Bist100 endeksi;10 bin 676 puan seviyesinden kapanış yapmıştı.10 bin 500-10 bin 800 puan aralığını takip edeceğim.Borsa, yılın ilk yarısı kadar ilgi görmeyebilir.Borsa da artık profesyonel yatırımcıların kazanacağı bir sürece gireceğiz.Acemi yatırımcılar dikkat etmeli.

Yazının Devamı