Yıllardır üzerinde çalıştığım MAVİ programı ile bizler gelecek nesilleri daha nitelikli ve daha ayağı yere basar şekilde insani duygulara sahip bir biçimde hepsi süreceğiz. Peki MAVİ nedir?
Merhamet, Ahlak, Vicdan ve İyilik, insanın kişisel gelişiminden toplumsal uyuma kadar pek çok alanda hayati bir öneme sahiptir. Bu değerler, bireylerin yalnızca kendi hayatlarını değil, aynı zamanda çevrelerindeki insanların hayatlarını da olumlu yönde etkileyen, bireyi birey yapan temel taşlardır. Bireyin; toplumda saygın, duyarlı ve sorumlu bir birey olarak yer alabilmesi için bu değerleri özümsemesi, yaşamında uygulaması ve bu değerleri kuşaktan kuşağa aktaracak bir bilinç geliştirmesi gerekmektedir. Yıllardır üzerinde titizlikle çalıştığım “MAVİ (Merhamet, Ahlak, Vicdan ve İyilik) Değerler Eğitimi Programı”, öğrencilerin psikolojik iyi oluşlarını desteklemeyi, yaşamsal bir duruş kazanmalarını sağlamayı ve olaylara “mavi çerçeve” anlayışıyla yaklaşmalarını hedeflemektedir.
Son dönemlerde Türkiye’de önemli çalışmalar yapan ancak henüz kamuoyu tarafından yeterince tanınmayan bir sivil toplum kurulusu (STK) olan Teknoloji, İlaç ve Yerli Sanayi Topluluğu (TİYSAT) ile tanışma fırsatı buldum. TİYSAT, Türkiye’de savunma sanayinde elde edilen başarılar ve dışa bağımlılığın azaltılması bağlamında, özellikle ilaç endüstrisinde ve yan teknolojilerde yerelleşme ve Türk kaynaklarından faydalanma gibi kritik bir misyon üstlenmiştir. Bu misyon, Türkiye’nin stratejik öncelikleri ve millî güvenlik hedefleri ile doğrudan ilişkili bir çaba niteliğindedir.
TİYSAT Başkanı Erdinç Yaşrin ile yapılan görüşme, bu misyonun gerçekleştirilmesi konusundaki kararlılıklarını ve heyecanını ortaya koymuştur. Yerli ve millî bir yapılanma olan TİYSATın, endüstrileşme ve ürünleştirme alanlarında yerli markaları, yerli üretimi ve yerli kaynakları geliştirme çabaları büyük önem arz etmektedir.
Küresel Gazeteciler Konseyi olarak, 19-22 Aralık tarihleri arasında Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te gerçekleştirdiğimiz çeşitli faaliyetler, çok boyutlu bir perspektifle ele alınabilecek nitelikteydi. Bu ziyaret, iki ülke arasındaki tarihsel, siyasal ve kültürel bağları güçlendirme ve küresel düzeyde medya perspektiflerinin paylaşımını sağlama açısından önemli bir platform sundu.
Cumhurbaşkanı Sayın Gordana Siljanovska-Davkova ile Görüşme
1998 yılının Ekim ayında, öğretmen olarak atandığım okulun adını ilk kez duyuyordum: Yatılı İlköğretim Bölge Okulu, kısaca YİBO. “Yatılı”, yani eski deyişle “leyli meccani.” Bu okulda, çoğunluğu erkek olmak üzere 600 öğrenci vardı; kızlar da azımsanamayacak kadar çoktu. Yemekhaneleri, koğuşları ve derslikleriyle kendi içinde bir dünya gibiydi. Ama bu dünya, çocuk yüreklerin taşıyabileceğinden çok daha ağır duygular barındırıyordu. Hasret, özlem, yoksunluk…
Cuma günleri evi yakın olan öğrenciler sevinçle memleketlerine giderken, hafta sonu geride sadece bir avuç çocuk kalırdı. Onların gözlerindeki mahzun bekleyiş, hepimizi derinden etkilerdi. İçlerinden biri vardı, sürmeli gözlü Cihan… Bir kış günü, iki arkadaşıyla birlikte evlerine gitmek için okuldan kaçtılar. Soğuk hava, o küçücük bedenleri sardı ve onları sonsuz bir uykuya çekti. O gün, biz sadece üç çocuğumuzu değil, onların hayallerini, umutlarını ve yarım kalmış hikâyelerini de kaybettik. Cihan ve arkadaşları yaşasaydı, şimdi 32 yaşında yetişkin bireyler olacaklardı. Belki birer öğretmen, mühendis, belki de kendi çocuklarına hikâyeler anlatan ebeveynler… Ama şimdi onlar sadece, annelerinin ve benim yüreğimde hiç silinmeyen birer hüzünlü hatıra oldular.
Sosyal medya ve dijital kültür üzerine akademik çalışmalarım tam on yıldır devam ediyor. Bu süre zarfında birçok kitabın altına imza attım, yüzlerce makale yayınladım ve alanımda öncü iki önemli merkezin kurulmasına öncülük ettim. Tüm bu çabanın temel amacı, bu güzel ülkeyi dijital dünyada önde tutmak, teknolojik girişimciliği desteklemek ve dijital güvenlik konusunda toplumu bilinçlendirmekti. Bu kapsamda 120 bin kişiye ücretsiz eğitimler verdik, Anadolu’nun dört bir yanını dolaşarak bilgi ve farkındalık yaydık. Ancak, bireysel çabaların sınırları var; bu, topyekûn bir bilinçlenme ve seferberlik gerektiren bir süreç.
Dijital Çöküş: Toplumun Ahlaki ve Kültürel Erozyonu
Son dönemde sosyal medyanın ve dijital dünyanın farklı alanlarında suçun dönüşümü ile ne yazık ki birçok sapkın davranış görülmektedir. Bu durum, en çok çocukları ve gençleri olumsuz etkilemektedir. Özellikle pandemi döneminde popüler olan sohbet uygulamarında gençler; dezenformasyon, dijital zorbalık,nefret suçu gibi türlü melanetlere maruz kalıyorlar.Bir de bunlara dijital alt kültürler de eklenince şiddet sarmalı sistamatik olarak etkisini artırıyor.
Dijital toksik alt kültür; internet ve sosyal medya ortamlarında gelişen bireylerin diğerlerine karşı kötü niyetli, saldırgan, dışlayıcı ve nefret dolu davranışlar sergilediği zararlı toplulukları ifade eder. Bu tür kültürlerde, dijital dünyanın sunduğu imkanlar sayesinde bireylerin kötü niyetli, saldırgan, dışlayıcı ve şiddet yanlısı tavırlar sergilemesi yaygındır.
Birçok alanda varlığını sürdüren yapay zeka, eğitimde de varlığını etkin bir şekilde sürdürmektedir. Yapay zeka, eğitimde bir devrim yaratma potansiyeli taşıyor ve yapay zeka eğitimde verimliliği, etkinliği artırmak için sayısız fırsat sunuyor. Ancak, bu teknolojinin eğitim kurumlarına entegrasyonu beklendiği kadar hızlı ilerlemiyor. Asıl engel, teknolojinin kendisi değil, değişime karşı duyulan direnç.
Eğitimci Naveen Goyal’in eğitimde yapay zekanın değişimine karşı durulan dirençle ilgili yazdığı makalede bu konuyu ele almış;
Yeni bir akademik yılın başlangıcı, yenilenme ve yeni fırsatlar zamanı olmakla birlikte, dikkatli bir hazırlık gereksinimini de beraberinde getiriyor. Eğitim dünyasının önemli paydaşları olan ebeveynler, öğrenciler ve öğretmenler, başarılı bir başlangıç yapmak için belirli adımlarla yeni akademik yıla hazırlanmalıdırlar.
Öğrenciler, ebeveynler ve öğretmenler gerekli hazırlıkları yapıp tüm yıl boyunca uyum içinde çalışarak başarıya ulaşmalılar. Ebeveynlerin çocuklarına destekleyici bir ortam sunmasının, öğrencilerin hedeflerini belirleyip sorumluluklarını planlamasının ve öğretmenlerin müfredatı gözden geçirip mesleki gelişime önem vermesinin, eğitimin kalitesi üzerindeki etkisini göz ardı edemeyiz. Tüm paydaşlar iş birliği halinde çalışarak bu yılın her öğrenci için bir başarı hikayesine dönüşmesini sağlayabilir.
Milli Eğitim Bakanı Sayın Prof. Dr. Yusuf Tekin Hoca ile salı günü, TV100 yazarı olarak SODİMER öğretmenlerinden aldığım çeşitli soruları kendilerine yönelttim. Öncelikle mülakat konusunu ele aldık. Bu konuda, kendileri geçen haftalarda AK Parti grubunda basın mensuplarına aktardığı görüşleri tekrarladı.
Hatırlatmak gerekirse;
Yeni nesil dijital savaş oyunları, akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte otobüslerden evlere kadar pek çok kamusal alanda oynanmakta ve bireylerin şiddet davranışlarını öğrenmelerine ne yazık ki katkıda bulunmaktadır. Şiddet temelli bu oyunlar, şiddetin öğrenilebilir ve öğretilebilir bir davranış olduğunu göstermektedir. Dijital oyunların çocuklar üzerindeki etkileri, özellikle şiddet temalı oyunların çocukların davranışlarını nasıl şekillendirdiği konusunda önemli bir tartışma konusu haline gelmiştir. Haberlerde de sıkça görüldüğü gibi, bu tür tehlikeli oyunlar çocukların şiddeti öğrenip içselleştirmelerine ve gerçek dünyada da şiddete eğilim göstermelerine yol açabilmektedir. Bu durum, dijital oyun oynayan çocukların şiddeti sadece öğrenmekle kalmayıp, aynı zamanda bu davranışı içselleştirdiğini ortaya koymaktadır.
Şiddet temalı oyunlar, Dopamin ve Serotonin salgısını tetikleyerek haz ve mutluluk hisleri yaratmakta, dolayısıyla bağımlılığa yol açmaktadır. Beyinde bu salgıların artması, bağımlılık mekanizmasının devreye girmesine neden olmaktadır. Oyunların sunduğu ödül sistemi, çocukların bu oyunlara daha fazla bağlanmasına ve şiddeti normalleştirmesine neden olabilir. Bu durum, çocukların gerçek hayatta da şiddet içeren davranışlar sergileme olasılığını artırır. Şiddeti bir çözüm yöntemi olarak sunan bu oyunlar, çocukların zihinsel ve duygusal gelişimlerini olumsuz etkileyebilir. Şiddet öğretilebilir ve öğrenilebilir bir olgu olarak kabul edildiğinde, bu oyunların çocuklar üzerindeki etkisi daha da belirgin hale gelmektedir.
Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin ve ekibi eğitim öğretim hizmetlerinde önemli değişikliklere imza atmaya devam ediyor.
Milli Eğitim Bakanlığı, ilkokul ve ortaokullara yeni kayıt yaptıran öğrencilerin şubelerinin ve öğretmenlerinin belirlenmesinde önemli bir değişikliğe gidiyor. Bundan böyle, öğrenci yerleştirme işlemleri tamamen şeffaf ve adil bir şekilde, e-Okul sistemi üzerinden yapılacak bir kura ile gerçekleştirilecek.
Son dönemde çeşitli tartışmalara neden olan Fransız ve Alman okulları meselesi sadece hukuki bir olay değil aynı zamanda politik bir hürriyete bürünmüştür. Batının iki yüzlü uygulamaları ve sadece tek taraflı istekleri akla ve mantığa uygun değildir. Yabancı okullar her ülkede olduğu gibi, yasal çerçeve içinde faaliyet gösterir; Tevhid-i Tedrisat Kanunu'na, 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'na ve Anayasa'nın 90. Maddesine uygun değildir. Tamamından çok önce Lozan Antlaşması böylesi bir duruma dur demektedir.
Lozan Antlaşması, 24 Temmuz 1923'te imzalanan ve modern Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırlarını belirleyen önemli bir uluslararası anlaşmadır. Bu antlaşmanın "Yabancı Okullar Sorunu" ile ilgili olarak özellikle eğitim kurumlarıyla ilgili maddeleri dikkat çeker. Lozan'da ele alınan konular ve yabancı okullar meselesi hakkında bazı temel noktalar şunlardır:
Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonrasında öğrenciler için en önemli adımlardan biri de tercihlerini doğru yapmaktır. Doğru tercih yapmak, öğrencinin geleceğini ve eğitim hayatını doğrudan etkileyebileceğinden bu süreç oldukça önemlidir.
LGS tercihlerinde dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar şunlardır:
İbrahim Oktugan bir Anadolu Lisesinde müdürlük yapan bir eğitimciydi. 74 yaşındaydı.
7 Mayıs 2024 tarihinde, beş ay önce okuldan atılan 17 yaşındaki Iraklı eski öğrencisi Y.K. tarafından makam odasında silahla vurularak hayatını kaybetti. Bu olay, Türkiye'deki nadir okul saldırılarından biri olarak kayıtlara geçti. Cinayet, öğretmen hakları ve eğitimde şiddet konuları tartışmalara yol açtı. Ve bu vahim olay çok çabuk unutuldu.
Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni müfredat, öğrenciyi bedensel, zihinsel, sosyal, duygusal ve ahlaki boyutlarıyla çok yönlü bir varlık olarak değerlendiriyor. İnsanın doğuştan getirdiği özelliklerini koruma ve geliştirme odaklı olan bu model, şahsiyet gelişimini sağlama amacı güdüyor. Aynı zamanda, insanın potansiyelini gerçekleştirme ve toplumla akılcı, ahlaki bir uyum içinde olma hedefini benimsiyor. Bu yeni müfredat, öğrenci, öğretmen, okul yöneticileri, aile ve topluma yeni roller atfederek bütüncül bir yaklaşım sergiliyor.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin; “Yeni müfredatla bilgi kazanımı temelinden beceri kazanımı temelli bir sisteme geçiyoruz.” dedi. Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından uygulanan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) ve Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS) gibi sistemler ile müfredatın kıyasladığında ortada ciddi bir problemle karşı karşıya kalındığını anlattı.