Yedi milyon motosikleti kim tamir edecek  

Bayram öncesi binlerce motosiklet garajlardan çıktı. İki teker tutkunları, 9 günlük tatil için yollara düşmeden önce bakım için servislere ya da kendi ustalarına akın etti. Yoğunluktan bazı motosikletler bayrama yetişmedi. Önümüzdeki günlerde havaların daha da ısınmasıyla, servislerin ve tamircilerin önünde bakım için bekleyen daha çok motosiklet göreceğimizden eminim.

Türkiye'de motosiklet sayısı 7 milyona yaklaştı. Bu kadar motosikletin tamir ve bakımı nasıl yapılacak? Yeterli sayıda bakım ve tamir servisi var mı? Bakım ve onarım için, personel sayısı yeterli mi? Yoksa, motosiklet sahipleri, tamir ve yedek parça için günlerce sıra mı bekleyecek? 

Bu sorulara yanıt aramak için, bir arkadaşımla Batuhan Motor'un Florya'daki satış ve servis merkezine gittik. Bizi şirketin sahibi Murat Şennik karşıladı. Murat Şennik, 30 yıl önce otomobil bakım ve tamir işini bırakarak, motosiklet sektörüne adım atmış. Batuhan motoru kurmuş ve Suzuki motosikletin ilk bayilerinden olmuş. Kendisi de motosiklet tamir ve bakımı konusunda uzman. Serviste çalışan ustaları, bir arızayı çözemeyince, O'ndan yardım istiyor. Metin Şennik, iyi bir sürücü ve her marka motosikleti en ince ayrıntısına kadar tanıyor Dedim ya ustaları işin içinden çıkamayınca, kolları sıvıyor ve servise iniyor. 

Biraz sohbet ettikten sonra, alt kattaki servise indik. İçeride aynı anda tamir ve bakım gören çok sayıda motosiklet vardı. Servis çalışanlarının bir kaçı, 30'lu yaşlarda, diğerleri daha gençti. Pırıl pırıl, güler yüzlü ve konuşkan çocuklardı.

Arkadaşım,  "Şimdi bayram tatili. Sen burayı hafta içi göreceksin. Meslek liselerinde okuyan 15-16 yaşında belki on tane stajyer çalışıyor burada. O günler servis, okula benziyor" dedi

Murat Şennik,  "Bayram öncesi büyük yoğunluk yaşadık. Aynı anda yüzlerce motosiklet bakım ve tamir için geldi. Her sektörde olduğu gibi, motosiklet bakım ve onarımı için de, yetişmiş personel sıkıntısı çekiliyor" dedi.

Peki, "personel ihtiyacını nasıl karşılıyorsunuz" diye sordum. Yanıtı, daha önce duyduklarımdan farklı oldu.

"Ben kendi personelimi kendim yetiştiriyorum. Öncelikle meslek lisesinde okuyan gençlere burada staj yapma imkanı veriyorum. Meraklı olanlar ve gelecekleri için kafa yoranlar, mezun olduklarında burada çalışıyor. Zaten işi öğrendikten sonra da, kendi dükkanlarını açıyorlar. Ben de onlara elimden geldiğince destek oluyorum.  Ayrıca, çevremdeki gençlere mesleği öğretiyor ve iş imkanı veriyorum."

Sektörde yetişmiş eleman sıkıntısı daha artacak gibi diye ilave ettim. 

Murat Şennik devam etti "Türkiye'de motosiklet sayısı 7 milyona ulaştı.Bu hızla giderse bir kaç yıl sonra 10 milyonu geçer. Fakat bu motosikletlerin bakım ve onarımını yapacak yetişmiş iş gücü bulmak zorlaşıyor. Tanınmış büyük markalar bile 5-6 yıl sonra servisleri için yetişmiş personel bulamayacak.  Uzak Doğu'dan getirilen kalitesiz, problemli motosikletlerin durumu malum. Yedek parçası da kolay bulunmayan sorunlu bu motorları zaten tamir etmek isteyen usta da çıkmıyor.

Motosiklet tamir ve bakımı para kazandırır mı, gençlere iyi bir meslek olarak tavsiye eder misiniz diye sordum

Benim gençlere, özellikle meslek liselerinde okuyanlara tavsiyem motosiklet bakım ve onarımına ilgi göstersinler. Stajlarını dünyaca tanınmış markaların servislerinde yapsınlar. Mekanik ve yazılım konusunda kendilerini geliştirsinler. Sabırla çalışmaya devam etsinler. Yeterli tecrübeye geldiklerinde kendi servislerini açsınlar. Avrupa standartlarına uygun modern şartlarda hizmet versinler. Böyle çalıştıklarında emin olun çok para kazanırlar."

Murat Şennik'e katılıyorum. Gerçekten de motosiklet sektörü çok büyüdü ve daha da büyüyecek. Gençler motosiklet dünyasının her bir parçasından kendilerine kazançlı bir meslek çıkarabilir.. Bakım ve onarım bunun sadece bir örneği..

 Yedi milyon motosikleti kim tamir edecek   - Resim : 1