Yeni yapılan bir araştırma çok ilginç bir gerçeği ortaya koydu. İncelenen 50.000 yıllık kemik, bilim insanlarını şaşkına çevirdi. O zamandan beri başımıza dert olmaya devam ediyorlar. Araştırmacılar, 50.000 yıl önce yaşayan Neandertallerin, bugün modern insanları hâlâ etkileyen üç virüsle enfekte olduğunu keşfetti. New Scientist'in bildirdiğine göre, bu eski virüs izleri, şimdiye kadar keşfedilen insan virüslerinin en eski kalıntılarıdır.
31.000 YILLIK SÜT DİŞİNDE ÇIKTI
Bunlar, şimdiye kadar bulunan en eski insan virüsü rekorunun sahibinden yaklaşık 20.000 yıl daha yaşlı: Sibirya'daki 31.000 yıllık bir çift süt dişinde ortaya çıkarılan bir soğuk algınlığı virüsü.
ANTİK VİRÜS BULDULAR
Bilim insanları, Rusya'nın Altay dağlarında bulunan Chagyrskaya mağarasında bulunan iki erkek Neandertal'in iskeletlerinden alınan DNA dizilerini inceledikten sonra antik virüsleri buldular. Birkaç sekansın viral kökenli olduğu ortaya çıktı.
MODERN VİRÜSLERLE KARŞILAŞTIRDILAR
Bu nedenle ekip bunları yaşam boyu enfeksiyonlara neden olduğu bilinen modern virüslerle karşılaştırdı. Antik ve modern örnekler arasında farklılık gösteren viral DNA'daki belirli imzalara bakarak, virüslerin iskeletleri işleyen modern insanlardan veya bunlarla beslenen yırtıcı hayvanlardan gelme olasılığını dışladılar.
ÜÇ YAYGIN VİRÜSLE ENFEKTE OLDULAR
Bu şekilde, soyu tükenmiş en yakın akrabalarımızın üç yaygın modern insan virüsüyle enfekte olabileceğini gösterdiler: bir tür adenovirüs, bir herpes virüsü ve bir papilloma virüsü. Modern insanlarda adenovirüsler soğuk algınlığı ve grip benzeri semptomlar, boğaz ağrısı ve pembe göz gibi çeşitli semptomlara neden olabilir.
VİRÜSE BENZİYORDU
Cinsel yolla bulaşan papillomavirüslerin neden olduğu enfeksiyon, genital siğillere ve belirli kanser türlerine yol açabilirken, farklı herpesvirüsler uçuk, suçiçeği veya "mono" hastalığını tetikleyebilir. Neandertallerde bulunan herpes virüsü uçuklara neden olan virüse en çok benziyordu.
FİZİKSEL KANITLAR
Yeni çalışmanın arkasındaki araştırmacılar, bulguların, yaklaşık 40.000 yıl önce nesli tükenen Neandertallerin ölümünde virüslerin rol oynamış olabileceği teorisini destekleyen fiziksel kanıtlar sağladığını söylüyor. 21 Mayıs Salı günü ön baskı sunucusu bioRxiv'de yayınlanan bulgular henüz hakem incelemesinden geçmedi. Ekip, bu virüslerin bir gün sentezlenebileceğini ve laboratuvar kaplarındaki modern insan hücrelerini enfekte etmek için kullanılabileceğini söyledi.
YENİ TIBBİ YAKLAŞIM
Eski virüsleri modern virüslerle karşılaştırmak teorik olarak bugünkü hastalıklara dair anlayışımızı geliştirebilir. Profesör Marcelo Briones, "Bu keşif, yalnızca viral evrim ve insanlık tarihi boyunca hastalık konusundaki anlayışımızı genişletmekle kalmıyor, aynı zamanda özellikle aşılar ve antiviral tedavilerle ilgili olarak yeni tıbbi yaklaşımların geliştirilmesine yönelik yollar da açabilir." dedi. Brezilya'daki São Paulo Federal Üniversitesi'nde biyoinformatik bölümü bir açıklamada bulundu.
DİRİLTME FİKRİ ENDİŞE VERİCİ
Briones, "Antik viroloji alanı genişledikçe, geçmiş hastalıklarla ilgili daha fazla bilginin modern hastalıklara dair anlayışımıza yardımcı olması ve onlarla mücadele etme yeteneğimizi geliştirmesi bekleniyor." dedi. New Scientist'e konuşan bir uzman, eski virüsleri diriltme fikri endişe verici görünse de bunun yakın zamanda gerçekleşmesinin pek mümkün olmadığını söyledi.
YENİDEN YAPILANDIRILACAK
Avustralya'daki Queensland Teknoloji Üniversitesi'nden paleogenetikçi Sally Wasef, "Virüslerin DNA'sının nasıl hasar gördüğü ve kurtarılan parçaların tam bir viral genom halinde nasıl yeniden yapılandırılacağı konusunda tam bir anlayış eksikliği göz önüne alındığında, bunun başarılabileceğinden şüpheliyim" dedi.