2023 yılına sayılı günler kala devlet tarafından için pek çok düzenleme haberleri verildi. Bu düzenlemelerden biri de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan geldi. Çevre kirliliği ve küresel ısınma ile mücadele kapsamında çevreyi kirleten araçlara kesilen idari para cezalarının artacağı açıklandı. 2872 sayılı Çevre Kanunu gereğince Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, değerleme oranında %122.93 artış gerçekleşti. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmamış tüm motorlu taşıtlara 6 bin 275 TL, yönetmeliğe aykırı olan ve emisyona sebep olan araçlar içinde 12 bin 557 TL para cezası kesileceği açıklandı. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…
1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli
Araç üretiminde bulunan egzoz gazı emisyon kontrol sistemi olan katalitik konvertör/katalizör/dizel partikül filtresi bulunmadan kullanılan motorlu araç sahibine 6 bin 275 TL idari para cezası kesileceği açıklandı. Egzoz gazı emisyon yetki belgesi olan ancak belirlenen yönetmelik şartlarına uymayan araçlar içinde yapılan değerlendirmeler ile birlikte 25 bin 115 TL idari para cezası kesileceği vurgulandı.
Hava kirliliği yönetmeliğine göre, trafikteki egzoz emisyon kontrollerinin yanı sıra bu yönetmeliğe uymayan kurulması ve işletilmesi izne tabi olan tesislerin yetkili makamlar tarafından verilen izin belgesi olmadan hizmet vermesi halinde para cezası kesileceği ifade edildi. Yetki belgesi bulunmadan faaliyet gösteren tesislere 293 bin 188 TL, yönetmelikte yer alan sınırların dışında emisyon miktarına sahip olan tesislere ise kesilecek idari para cezasının 586 bin 415 TL olduğu açıklandı.
Aynı zamanda benzin ve naftanın depolanması için alınan yeni kararlar da dikkat çekti. Bakanlık tarafından belirlenen esas ve kriterlere uygun olması gereken diğer hususlar ise, dolum ve tankerler için terminaller, dolum adaları ve akaryakıt istasyonlarında alınması. Belirlenen kriterlere uygun olmayan dolum Adaları için 182 bin 178 TL, Akaryakıt istasyonları için 91 bin 89 TL, tankerler içinde 9 bin 108 TL para cezası kesilecek.
Çevre Kirliliğiyle mücadele kapsamında bakanlık tarafından ceza kesilecek diğer vatandaşlar ise katı yakıt özellikleri için geçerli olan kurallara uymayan geceler için 50 bin 241 TL, katı yakıtların depolanması, taşınması, yüksek yüklenmesi boşaltılması ve torbalanmasına ilişkin gerekli izin ve belgelere sahip olmayan kişilere 75 bin 363 TL idari para cezası kesilecek.
Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) kapsamında verilen taahhütnameye uygun şekilde davranmayan tüm ihlaller için 122 bin 127 TL idari ceza ödenecek. Kurulumu zorunlu olan atık alım, ön arıtma, arıtma ve bertaraf tesisleri içinde kurallara uygun olmaması halinde 733 bin 36 TL idari para cezası kesilecek.
Bu kapsamda standartlara aykırı olan gürültü ve titreşime sebep olan konutlar için 4 bin 836 TL ceza kesilirken, ulaşım araçları için belirlenen tutar 14 bin 613 TL oldu. Belirlenen tutar iş yerleri ve atölyeler için 48 bin 828 TL, fabrika, şantiye ve eğlence gürültüleri için 146 bin 576 TL olarak belirlendi. Düzenlemeye göre, denizi kirleten tüm deniz araçları için uygulanacak cezalar için groston başına verilen ceza tutarları da artırıldı.
Toprağı kirletenler de unutulmadı
Yönetmeliğe göre, standartlara uygun olmayan ve önlem almadan toprağa karıştırılan atık maddeler için 298 bin 188 TL, konutlar için işlenmesi durumunda ise konut ve bağımsız bölüm için 7 bin 283 TL ceza kesilecek. Konut için kesilecek cezaların müstakil konutlarda konutta ikamet eden kişiye, toplu konutlarda ise yöneticeye ait olacak.
Özel çevre koruma bölgelerinde yer alan ve biyolojik çeşitliliği tehdit eden, sulak alanlar için belirlenen yönetmelik kapsamında koruma ve kullanım usul ve esaslarına uygunsuz davranan kişilere ise 44 bin 415 TL para cezası kesilecek. Ormanlık alanlara yakın yerlerde anız yakanlar içinde uygulanan para cezaları 5 kat artırıldı. Bu kapsamda aykırı olarak anız yakan kişiler için dekar başına 244,9 TL para cezası verileceği ifade edildi. Bu fiilin orman ve sulak alanlara bitişik yerlerde, meskun mahallelerde işlenmesi durumunda ise ceza tutarının 5 kat daha fazla olduğu vurgulandı.
İçme ve kullanma suyu koruma alanlarına ve bu kaynağı besleyen yeraltı sularına sulama ve drenaj kanallarını boşaltılan atıklar içinde 586 bin 415 TL para cezası kesileceği açıklandı. Kanun kapsamında yer alan kuralların konutlar için işlenmesi durumunda kesilecek olan ceza tutarı 14 bin 613 TL olarak belirlendi.
İlgili mevzuatlardaki usul ve esaslara, yasaklara veya sınırlamalara aykırı atık toplayan, taşıyan, geçici ve ara depolama yapan, geri kazanan, geri dönüşüm sağlayan, tekrar kullanan veya bertaraf edenlere 273 bin 267 liradan 1 milyon 93 bin 70 liraya kadar ceza verilecek, ithal edenler ise 910 bin 891 lira ödeyecek.
Çevreyi kirleten herkese ceza kesilecek
Halka açık yerlerde her ne şekilde olursa olsun çevreyi kirleten kişilere 3 bin 36 TL para cezası verilecek. Bu yeni düzenlemeye göre tehlikeli atıkların ülkeye girişini sağlayan ve kanuna uygun olmayan davranışlarda bulunan kişiler de uygulanacak ceza yönetmelikleri de güncellendi.
Plastik poşetler için yeni düzenlemeler
Bakanlığın açıkladığı bu yeni düzenleme ile plastik poşetler için de yeni kararlar geliyor. Kurallara aykırı olarak tespit edilen satış noktalarında depo alanı hariç kapalı satış alanlarının metrekaresi için 50,23 TL elektronik ortamda satış yapanlar için de 9bin 108 TL'den 91 bin 89 TL'ye kadar para cezası verileceği duyuruldu.
Bakanlık tarafından belirlenen usul ve esaslara aykırı davranan poşet üreticileri içinde yeni ceza tutarları açıklandı. Türkiye dışında olsa bile üretici tarafından yetkilendirilen temsilci veya ithalatçının kurallara uymaması durumunda 45 bin 544 TL, Geri kazanım katılım payı kapsamında esasları uymayan kişilere ise 4 bin 554 TL para cezası verilecek.
Sera gazı emisyon takibine ilişkin belirlenen yasaklar ve sınırlandırmalara aykırı davranan kişiler içinde belirlenen ceza tutarı 72 bin 811 TL olurken doğrulanmış sera gazı emisyon raporu kapsamında yer almayan işlemler içinde 109 bin 307 TL para cezası verileceği açıklandı.