Yer çekimsiz ortam tüm vücudu etkiliyor!

UZUN SÜRE UZAYDA KALAN ASTRONOTLAR, DÜNYAYA DÖNDÜKTEN SONRA YER ÇEKİMSİZ ORTAMDA KALMANIN ETKİLERİNİ YAŞIYOR. PEKİ, YERÇEKİMSİZ ORTAM İNSAN VÜCUDUNU NASIL ETKİLİYOR? İŞTE YANITI...

Yer çekimsiz ortam tüm vücudu etkiliyor!

ABD'Lİ ASTRONOT FRANK RUBİO VE RUS KOZMONOTLAR SERGEY PROKOPYEV İLE DİMİTRİ PETELİN 1 YIL UZAYDA KALDI.

ULUSLARARASI UZAY İSTASYONU TARİHİNİN EN UZUN GÖREVİNİ TAMAMLAYAN EKİP, GEÇTİĞİMİZ HAFTA DÜNYAYA DÖNDÜ. MÜRETTEBAT KUCAKTA TAŞINARAK KAPSÜLDEN ÇIKARILDI.

PEKİ, UZUN SÜRE UZAYDA KALMAK İNSAN VÜCUDUNU NASIL ETKİLİYOR?

YER ÇEKİMSİZ ORTAMDA, KAS VE KEMİK KÜTLESİ KISA SÜRE İÇİNDE AZALMAYA BAŞLIYOR. 6 AYLIK BİR MİSYONDA KEMİKLERDE KAYIP YÜZDE 10'U BULUYOR. BİR KEMİĞİN NORMAL KÜTLESİNİ GERİ KAZANMASI 4 YILI BULABİLİYOR.

YER ÇEKİMSİZ ORTAM GÖRME DUYUSUNU DA ETKİLİYOR. KAN SÜREKLİ YUKARI POMPALANDIĞI İÇİN KAFADA NORMALDEN DAHA FAZLA KAN TOPLANIYOR. BU DA GÖRÜŞ KESKİNLİĞİNİ AZALTIYOR. DÜNYA'YA GERİ DÖNÜŞÜN ARDINDAN GÖZLER BİR YILİÇİNDE ESKİ HALİNE DÖNEBİLİYOR. FAKAT ZAMAN ZAMAN KALICI ETKİLER DE YAŞANIYOR.

UZAYDA EN FAZLA ETKİLENEN ŞEYLERDEN BİRİ DE GENLER...

DNA'YI OLUŞTURAN DİZİLERİN UÇLARINDA TELOMER ADI VERİLEN YAPILAR BULUNUYOR.
TELOMERLER, GENLERİMİZİ HASARDAN KORUMAYA YARDIMCI OLUYOR. ASTRONOTLAR İSE UZAYDA RADYASYONA MARUZ KALDIĞINDAN, TELOMERLERİ DE HASAR GÖRÜYOR. BAZI ASTRONOTLARIN UZAY YOLCUĞU ÖNCESİNDE VE SONRASINDA BAĞIŞIK SİSTEMLERİNİN NORMAL ÇALIŞTIĞI TESPİT EDİLDİ. ANCAK BAZI ASTRONOTLARIN BEYAZ KAN HÜCRE SAYILARINDA AZALMA YAŞANDIĞI BELİRLENDİ. BUNUN DA UZAYDA MARUZ KALDIKTAN RADYASYONDAN KAYNAKLANDIĞI ANLAŞILDI.