Yerel seçimler ve sonrası
31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimler, Türkiye'nin siyasi atmosferini ve geleceğini şekillendirmede önemli bir rol oynayacak.
İktidarın 20 yıllık yönetiminin ardından seçmenlerin sandıkta vereceği karar, ülkenin gelecekteki yönelimi hakkında önemli ipuçları verecek. Muhalefetin mevcut belediyelerini koruyarak üzerine yenilerini kazanması elbette yeni tartışmalar yaratacak ancak iktidar bloğunun olası İstanbul zaferi, Fukuyama’nın “tarihin sonu” tezi gibi ülkemizde de 2028 yılına kadar “siyasetin sonu” tezine dönüşebilir.
Seçimlerde özellikle üç büyükşehir öne çıkıyor. Ankara ve İzmir’de CHP önde görünürken İstanbul’da Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum arasındaki çekişme en dikkat çeken yarışlardan biri.
Bu seçim, ilginç bir şekilde sürekli ifade edilen “Yerel seçimler genel siyasetten ayrıdır, aday önemlidir.” argümanını değiştirdi. Yerel seçimler bir anda politik kutupların varlıklarını test edecekleri bir zemine büründü. Bu yüzden adayların seçim vaatlerinde çok önde olması gereken şehircilik ve altyapı (ulaşım, çevre, kentsel dönüşüm) gibi çalışmalar yerine; daha çok siyasal polemikler, mal varlıkları, dağıtılan et miktarı gibi primitif popülist söylemlerle karşılaşıyoruz.
Eğitim, kültür ve sanat gibi alanlarda sadece bina yapım vaatleri öne çıkıyor. Kreş yapma isteğinin dışında eğitim ile ilgili bir şey duymadık. Oysa UNESCO’nun “Küresel Öğrenen Kentler Ağına” katılma vaadi hiç olmadığı gibi adayların da bu ağı bildiklerinden emin değilim. Ayrıca bu ağa üye kentimiz de bulunmuyor.
Çeşitli nedenler ile ülkenin çok farklı bölgelerinde bulunuyorum ve vatandaşın nabzını ölçüyorum. Seçim ne olur dediğimde hep şu soru ile karşılaşıyorum: Ekonomi ne olacak? Bu seçimde ekonomik darboğaz, seçmen davranışlarını doğrudan etkileyecek. Hamaset yerine, vatandaş cebindeki paranın gücüne bakıyor. Emeklinin durumu, tahsil ve ihtisas meslek sahiplerinin düşük maaşları, satın alma gücünün düşüklüğü gibi ekonomik nedenler sandığa 2 hafta kala iktidarı zora sokmuşa benziyor.
Peki muhalefet neler yapıyor?
Bu seçim, CHP içindeki sancıların yönünü de tayin edecek. Eş başkanlık sistemine de facto olarak geçiş yapıldığı ve İmamoğlu’nun seçimleri kaybetmesi durumunda genel başkanlığa oynayacağı, kazanamaması halinde de 2028 seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayı olacağı çok ortada. Genel Başkan Özel’in ise stajyerliği devam ederken bir yandan da Kılıçdaroğlu’nun siyasal ikbal hırsı da parti koridorlarında geziniyor.
İyi Parti yakından takip ettiğim, dostlarımın çok olduğu bir parti. Her seçim sonrası en az 8 vekilinin ilk 6 ayda istifa ettiği, siyasal yön ve felsefesini tayin edememiş bir parti ne yazık ki. Merkez sağa oturma saikleri ile yola çıkıp keskin milliyetçi bir dile evrilen tutarsız politikaları, birkaç yer dışında partiyi iddiasız kılmış durumda. 31 Mart akşamı, şimdi köşelerinde sessizce bekleyen “abiler” kurtarıcılıklarını ilan edeceklerdir.
DEM Parti ise PKK terör örgütünün boyunduruğundan kendini kurtaramadığı sürece lokal kalmaya devam edecek. İstanbul’daki kitlesini pazarlayarak derdini çok açık bir şekilde ortaya koyan DEM, aynı zamanda “Ben de oyundayım.” diyen Demirtaş hamlelerini de izliyor.
Herkes YRP ve Zafer Partisi’nin oylarının yükseldiğini açık bir şekilde görüyor. Oğul Erbakan kendisinden de hiç beklemediği bir strateji ile hareket ederek “Millî Görüş” zeminini tekrar konsolide ederken Ümit Özdağ sürekli sahada olan ve göçmen politikalarıyla gençlerin ve kadınların ilgisini çeken bir lider olarak kendine yer buluyor. Her iki parti için de bu yerel seçimler gelecek dönemdeki güçlerini ortaya koyma açısından çok değerli. Saadet, Deva, Gelecek gibi masanın diğer partilerini de seçim sonrası zor günler bekliyor. Memleket Partisi ve Muharrem İnce de seçim sonuçlarına göre bir strateji kurgulamalı.
Bu seçimler yeni siyasal aktörleri ortaya çıkaracak ama eski aktörler ayrılmaya karar verirse.
Batman Belediyesi'nin Önemli Çalışmaları:
Batman Belediyesi tarafından son yıllarda yürütülen çeşitli projeler ve çalışmalar, şehrin kalkınmasına ve vatandaşların refahına önemli katkılar sağlamıştır. Belediye Başkan Vekili Sayın Vali Ekrem Canalp liderliğinde yapılan bu çalışmaları objektif bir şekilde değerlendirmek ve geleceğe yönelik öneriler sunmak, Batman'ın daha da gelişmesi için oldukça önemlidir. Dört yılda 11 Milyar TL yatırım o bölge için çok da kolay değil.
Sosyal Yardım ve Destek:
- Öğrenci ulaşımının 1 TL'ye indirilmesi,
- Okul öncesi beslenme desteği,
- Askıda yemek uygulaması,
- Ücretsiz ekmek dağıtımı,
- Aş evleri gibi çalışmalar,
gibi sosyal adaleti ve eşitliği gözetme açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmalar sayesinde, dezavantajlı grupların temel ihtiyaçlarının karşılanması ve yaşam standartlarının yükseltilmesi hedeflenmektedir.
Altyapı ve Hizmetler:
- Led ışıklı yaya geçidi sistemi,
- Türkiye'deki en uzun animasyonlu led aydınlatma projesi,
- Muhtarlık evleri,
- Doğu ve Güneydoğu'nun en büyük hayvan barınağı gibi çalışmalar,
şehrin altyapısını geliştirmeye ve modernleştirmeye yönelik önemli adımlardır. Bu çalışmalar sayesinde şehir daha güvenli, daha konforlu ve daha yaşanabilir bir hale gelmektedir.
Kültür ve Sanat:
- Batman Gastronomi ve Kültür Sanat Festivali,
- Batman 6. Kitap Fuarı ve Kültür Sanat Festivali,
- Türkiye Su Sporları gibi faaliyetler,
şehrin kültürel ve sanatsal hayatını zenginleştirmeye ve Batman'ı bir kültür merkezi haline getirmeye yönelik önemli girişimlerdir. Bu çalışmalar sayesinde, şehrin tanıtımı yapılmakta ve vatandaşların kültürel ve sanatsal ihtiyaçları karşılanmaktadır.