Boşluğa bırakılmış ve terkedilmiş bu köy 1 yılda 80 bin ziyaretçi aldı. Yerli ve yabancı birçok ziyaretçiye ev sahipliği yapan köy, merak ediliyor. İşte, ziyaretçi akınına uğrayan o köy hakkında tüm detaylar...
Antalya’da Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ve kervan ticaretinin önemini kaybetmesiyle yaşayanları tarafından terk edilen Akseki'nin Sarıhacılar köyü, yıkıntılar arasındaki tarihi düğmeli evleri bir bir restore edilerek turizme kazandırılıyor.
Köyde yaşayanların göç etmesiyle uzun yıllar kimsesiz kalan, Akseki'ye özgü düğmeli evlerin çoğunun zamanla yıkılmasıyla da harabeye dönüşen köyün, turistik faaliyetlere ev sahipliği yapması için harekete geçildi.
Tarihi 160 düğmeli evden 35'inin ayakta kalabildiği köyde, Osmanlı Dönemi'nde yapılmış han, 8 su sarnıcı ve cami bulunuyor.
Yaşayanlarının taşınırken iş yerlerinde ve evlerinde bazı eşyalarını bıraktığı köyde, günümüzde iki çoban ve 2 aile olmak üzere 4 hanede yaşam devam ediyor.
350 yıllık yapı
İnşası sırasında iskele olarak kullanılması için dışarıda bırakılan ahşap kısımlarının düğmeye benzetilmesi nedeniyle "düğmeli evler" olarak adlandırılan 350 yıllık yapılar, merak uyandırıyor.
Yerli ve yabancı ziyaretçilerin özellikle düğmeli evlere hayran kALIYOR.
Butik otel ve restoran yapıldı
Alternatif turizm işletmecisi Mustafa Kavasoğlu, 2009 yılında ilk kez tarihi Sarıhacılar köyüne geldiğini ve burasının terk edilmiş kimsenin yaşamadığı bir köy olarak gördüğünü söyledi. Mülkleri restore eden Kavasoğlu, 2015 yılında ilk olarak buraya müze açtı. Gelen ziyaretçileri ağırlamak için restoran yapan işletmeci 2016 yılında butik oteli faaliyete soktu.
Yerli ve yabancı 80 bin turist
Pandemiden önce tarihi köye gelen misafirlerin yüzde 95’nin yabancı ve pandemi sonrası ise müşteri portföyünün yüzde 85’i yerli ve yüzde 15 yabancı misafirler gelmeye başladı.
Yurt dışından ziyaretçi akını
Yabancı ziyaretçilerden İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Belçika ve Almanya gibi kuzey ülkelerinden misafir ağırladı.
Köyün kuruluşu Roma İmparatorluğu'na kadar uzanıyor. Tarihi köydeki “düğmeli evler” 2007'de koruma altına alındı.