Dünyada kişinin hayat standartlarını ciddi oranda etkileyen hastalıklar vardır. Bu hastalıklardan biri olan Parkinson, günden güne değişebilen ve insanlar arasında büyük farklılıklar gösterebilen 40'tan fazla belirtiye neden olabilir.
Parkinson'dan kaynaklanmasını beklemeyeceğiniz bir semptom kabızlıktır, yani kaka yapmada zorluktur. Kabızlık aslında hastalıktan mustarip kişilerde oldukça yaygın olabilir ve bunun birkaç nedeni vardır.
Diğer Parkinson semptomları bunun kökeninde olabilir- hastalık hareketlerinizi yavaşlatabilir ve vücudunuzu daha sert hale getirerek hareket etmeyi veya egzersiz yapmayı zorlaştırabilir.
Parkinson fiziksel aktivite eksikliğinin, bağırsağınızın kakayı çıkarabilmeniz için ihtiyaç duyduğu şekilde uyarılmaması anlamına gelebilir.
Medical News Today'e göre Parkinson, dopamin eksikliğine yol açabilir.
Bu, kas hareketinde yer alan ve sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olan bir nörotransmiterdir. Dopamin eksikliği, kişinin sindirim sisteminin yavaşlamasına veya verimsiz çalışmasına neden olarak kabızlığa neden olabilir.
Ve dışkı vücudunuzda ne kadar uzun süre kalırsa, bağırsak duvarınızda daha fazla sıvı emildiği için o kadar kuru olur. Kakanız kuru ise, geçmek daha da zor olacaktır.
Bu, ilk etapta başa çıkmak için yeterli değilse, kabızlık genellikle vücudunuzun Parkinson ilacınızı düzgün bir şekilde ememeyeceği anlamına gelir ve bu da semptomlarınızın kötüleşmesine neden olabilir.
PARKİNSON HASTALIĞIM VARSA KABIZLIĞI ÖNLEMEK İÇİN NE YAPABİLİRİM?
İngiltere NHS Ulusal Sağlık Hizmeti’ne (NHS) göre, aşağıdaki durumlarda muhtemelen kabızsınızdır:
Geçen hafta en az üç kez başarısız bir şekilde kaka yapmaya çalıştınız.
Kaka genellikle büyük ve kuru, sert veya yumrulu.
Kaka yaptığınızda zorlanıyorsunuz veya acı çekiyorsunuz.
Şiddetli ise karın ağrısı, mide bulantısı ve şişkinliğe neden olarak hoş olmayan sonuçlara yol açabilir.
Ancak bağırsaklarınızdaki şeyleri biraz daha iyi hareket ettirmek için yapabileceğiniz birkaç şey var.
NELER YEMELİYİZ?
İlk olarak, daha fazla lif yemeyi deneyin. Bunu, buğday, buğday kepeği veya yulaf içeren kahvaltılık gevreklerin yanı sıra fasulye, bezelye ve mercimek gibi sebzeler ve taze veya haşlanmış meyve ile diyetinize dahil edebilirsiniz.
Kuru erik ve portakal yüksek lifli meyvelerdir.
Parkinson'lu bazı kişilerde çiğneme ve yutma sorunları vardır, bu da bol miktarda lif içeren bir diyet yemeyi zorlaştırabilir. Parkinson's UK, lif oranı yüksek içecekleri tercih etmenizi veya aile doktorunuzdan veya uzmanınızdan bir konuşma ve dil terapistine sevk edilmesini istemenizi önerir.
Su ve meyve suyu gibi kaka yapmanıza yardımcı olacak bol miktarda sıvı içmenizin de önemli.
Fiziksel aktivite bağırsaklarınızı harekete geçirebilir ve hareket ettirebilir. Parkinson semptomlarınız nedeniyle bu konuda zorluk yaşıyorsanız, bir fizyoterapist size neyin uygun olduğu konusunda bazı tavsiyeler verebilir.
PARKİNSON'UN DİĞER ERKEN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Distoni olarak da adlandırılan titreme ve sert ve kramp kaslarının yanı sıra, durumun erken aşamalarında olduğunuzu gösterebilecek birkaç başka semptom daha vardır.
-Yürürken göz kırpma, gülümseme veya kol sallama gibi otomatik hareketlerin kaybı
-Eğilmiş duruş ve denge sorunları
-Yazıdaki değişiklikler- hastalık ilerledikçe el yazısı genellikle küçülür ve sıkışık hale gelir, yazmak daha zor bir görev haline gelir
-Hızlı konuşma, kekemelik, mırıldanma veya yavaşlama gibi konuşma değişiklikleri
-Sandalyeden kalkmak ve yürümek gibi basit görevlerde yavaş hareket
-Litvanya'daki sağlık görevlileri, Parkinson’un ilk belirtilerinden birini duyabileceğinizi bile söylediler.