Yılanların kış uykusundan erkenden uyanmasının ardından yılan uzmanları da daha fazla mesai yapmaya başladı. Yılan uzmanları, yılanlarla ilgili deneyimlerini de sosyal medya üzerinden paylaşıyor. Yılan uzmanları, yılanların hiç beklenmedik yerlere girebileceğini belirterek bir foto galeri yayınladı.
TÜRKİYE'DE DE UYANIYORLAR
Türkiye'de de yaz aylarının gelmesiyle birlikte önümüzdeki günlerde yılanların daha sık görülmesi bekleniyor. Bu nedenle yılanların girebileceği yerler özellikle köy halkı ve dağlık alanda yaşayan insanlar tarafından bilinmeli. Şimdi sizlere Türkiye'deki yılanlar hakkında bilgiler eşliğinde yılanların girebileceği çarpıcı yerleri göstereceğiz.
Yılanlar tarlalara zarar veren kemirgenlerle beslendikleri için doğaya faydalı hayvanlar arasında kabul ediliyor.
Ancak soğuk görünümlerinden dolayı her zaman çekinilen canlılar olmaktan ve faydalarına bakılmaksızın tarih boyunca insanların hikayelerinde kötülüğün timsali olarak sembolize edilmekten kurtulamadı.
Tabii ki bu durum özellikle zehirli türlerine karşı dikkatli olunması gerektiği gerçeğini de değiştirmiyor.
Özellikle bahar aylarıyla birlikte havaların ısınmasıyla yılanlara ve yılanlar tarafından ısırılan insanlara dair haberlerde artış görülür.
Bu haberlere konu olan insanlardan bazıları ısıran yılanın türüne göre ve zamanında müdahale edilememesi halinde yaşamını bile yitirebiliyor.
Trabzon'un Ortahisar ilçesinde Karadeniz İş Okulu'nda İzci Lideri ve Müdür Yardımcısı olarak görev yapan 41 yaşındaki Recep Ali Düzenli, babasına ait bahçede çay toplarken yılan ısırıması sonucu yaşamını yitirdi.
Ayrıca ajanslar, Tunceli Nazimiye’de Türkiye doğasında çok az rastlanan ve oldukça zehirli olarak bilinen “Wagner Engereği”nin bulunduğu haberini geçti.
Ayrıca Bingöl ve Zonguldak’ta boyu iki metreyi aşan yılanlar “Devasa boyutta yılan görüldü” başlıklarıyla servis edildi.
Peki tek tek olaylar bazında sürekli medyaya konu olan yılanların Türkiye doğasındaki yeri nedir? Kaç tür zehirli yılan var ve bunlar nerelerde görülür?
WWF Türkiye Yaban Hayatı Sorumlusu Uzman Biyolog Mehmet Tural, Türkiye’de tam 59 tür yılan olduğunu ve bunların 17’sinin zehirli olduğunu belirterek, bunlar arasında en bilinenlerin de koca engerekle, şeritli engerek olduğunu söyledi.
Zehirli yılanların Türkiye’nin her yerinde olduğunu kaydeden Tural, “Bütün zehirli yılanlar insanlar için risk teşkil eder. Ancak her zehirli yılan ısırığı ölüme sonuçlanmaz. Isırmanın olduğu yerde kan dolaşımını azaltıp en yakın sağlık kurumuna bir an önce gitmek gerekir” dedi.
Türkiye’de yılan ısırmalarına dair kayıtların Sağlık Bakanlığı’nda olduğunu ancak buradaki verilerin de net tabloyu vermediğini kaydeden Tural, gerekçesini şöyle açıkladı:
Yılan ısırmaları genelde kırsal alanlarda oluyor ve buradaki insanlar genelde doktora gitmek yerine geleneksel yöntemlerle iyileşmeyi tercih ediyorlar. Dolayısıyla oradaki veriler de tüm gerçeği göstermiyor.
Tural, Türkiye’deki zehirli yılanların deniz seviyesi ile 2400 metre yükseklik arasındaki her doğal alanda görülmesinin mümkün olduğunu kaydederek, şu uyarılarda bulundu:
Genelde gece aktif oldukları için ormanlık yada taşlık bir bölgede karanlıkta yürürken mutlaka bir ışık yardımı ile yürümek gerekir. Gerektiğinde mevsimine göre kalın bir ayakkabı ya da bot giymek en iyisidir. Çünkü genelde görmeden üstüne bastığımız zaman ayak bölgesinden ısırılma riskimiz çok büyük.